1. HABERLER

  2. YORUM ANALİZ

  3. "Yüzyılın En Büyük Pedagojik Yanlışı Karma Eğitim"
Yüzyılın En Büyük Pedagojik Yanlışı Karma Eğitim

"Yüzyılın En Büyük Pedagojik Yanlışı Karma Eğitim"

Siirt’ten gelen cinsel taciz haberleri tüyler ürpertici. Yatılı Bölge Okullarında öğrenciler kız erkek beraber kalıyor. Sadece YİBO’lar değil, fen liseleri, Anadolu öğretmen liseleri, yetiştirme yurtları da karışık. Yurtlarda çoğu zaman sadece kız ve erke

30 Nisan 2010 Cuma 14:56A+A-

Karma eğitimin Türkiye'de kızlara verdiği zarar, Batılı ülkelerden çok daha fazla. Birçok muhafazakâr aile, karışık diye kızını okula göndermiyor. Bu durum, kızların mağduriyetine sebep oluyor. Cinsel taciz konusunda Batılı ülkelerle aramızdaki fark, onların konuyu tartışması ve tedbir alması; bizim ise günü birlik haberlerin dışında tabuyu tartışmamamız ve hele resmî kurumlarda hiç tedbir alınmamasıdır. Ali Erkan Kavaklı'nın yorumu:

Okullarda cinsel tacizler ve yüzyılın en büyük pedagojik yanlışı karma eğitim / Ali Erkan KAVAKLI

Siirt'ten gelen cinsel taciz haberleri tüyler ürpertici. Yatılı Bölge Okullarında öğrenciler kız erkek beraber kalıyor. Sadece YİBO'lar değil, fen liseleri, Anadolu öğretmen liseleri, yetiştirme yurtları da karışık. Yurtlarda çoğu zaman sadece kız ve erkek yurtlarının giriş kapıları farklı. Bina aynı.

Okullarda meydana gelen cinsel tacizler, bazen medyanın ilgi alanına giriyor ve ülke cinsel tacizleri tartışmaya başlıyor. Çoğu zaman bu konu, medyanın ilgi alanı dışında kalıyor. Birçok vaka, okullarda kalıyor, kimi tespit edilmiyor, kimi okullarda disiplin soruşturması yapılarak kapatılıyor, kimi görmezden geliniyor...

Ne zaman olaylar, şikâyet yoluyla medyaya yansırsa toplum vicdanı harekete geçiyor ve cinsel taciz olayları tartışılıyor. Boyalı medya, karma eğitim konusunda mutlak ön yargılı. İdeolojik bakış açısı ile konuyu ele alır.

Hâlbuki 1990'lı yıllardan beri karma eğitim, Almanya, İngiltere, Amerika, Kanada gibi ülkelerde tartışılıyor. Özellikle kızların yeteneklerini geliştirmesine engel olduğu; fizik, kimya, bilgisayar, spor gibi derslerde kız öğrencilerin başarısız olduğu, ayrı eğitim yapıldığı takdirde, kızların bu derslerde başarılı olduğu araştırmalar neticesi ortaya kondu.

Sonraki yıllarda yapılan araştırmalarda, karma eğitimin erkek öğrencilere de zarar verdiği belirlendi. Sosyal derslerde erkekler, kızlarla yarışamıyorlardı. Tarih, coğrafya, dil, biyoloji gibi derslerde kızlara yetişmek mümkün olmuyordu.

Almanların ünlü Der Spiegel dergisi, bu araştırmaları birçok defa dosya yaptı ve bir defasında şöyle yazdı:

"Yüz yılın en büyük pedagojik yanlışı karma eğitim karaya oturdu." (06.05.1999)

Bayern eyaleti Kültür Bakanlığı dergileri Schule-Aktuel ve Schul-Report, karma eğitim araştırmalarını kapak konusu yaptı ve karma eğitimin kızlar ve erkekler açısından yol açtığı olumsuzlukları yazdı. (Schule-Aktuel, 1997, sayı 3; Schul-Report, Eylül 1997, sayı 3)

Doç. Dr. Ilse Brehmer, Bayern eğitimden sorumlu Kültür Bakanlığı adına yaptığı araştırmaları Schule im Patriarchat-Schulung fürs Patriarchat (Okul pederşahilikte, eğitim pederşahilik için) isimli bir kitapta topladı. Karma eğitimin kızların gelişimine engel olduğunu, erkeklere de bir şey kazandırmadığını ortaya koydu.

Bu araştırmalar sonunda Avrupa ve Amerika'da ayrı eğitim yapan okullar öğrenci akınına uğradı. Almanya'da yönetmelikler değişti ve devlet okullarındaki karma eğitim mecburiyeti kaldırıldı. İsteyen veliye ayrı eğitim verilmesi kararlaştırıldı.

Karma eğitimin yol açtığı bir başka vahim sonuç, "okullarda cinsel tacize" yol açması idi.

CİNSEL TACİZ OKULDA OLUYOR

Araştırmalar gösterdi ki cinsel taciz okulda oluyor ve önlenemiyor.

Okullarda cinsel taciz konusunu araştıran Monika Barz şu tespitleri yaptı:

"Kızlarla yapılan röportajlarda, kızların % 50'si bedensel tacize uğradıklarını (vurma, seksüel taciz), kızdırılmaya maruz kaldıklarını ve kötü muamele gördüklerini söylüyorlar."

Yeni istatistiklere göre durum daha da kötü:

Amerika'da ilkokul ikiden lise sona kadar 4.200 öğrenci arasında yapılan bir araştırmaya göre:

Her gün cinsi tacize uğradığını söyleyenler % 39

Haftada en az bir tacize uğradığını söyleyenler % 29

13-19 yaş arasında doğum yapan bekar kızlarda doğum yapma oranındaki artış bir önceki yıla göre % 16.

Şikâyet hâlinde idarenin şikâyeti takip oranı % 55.

Sözlü veya hareketle tacize uğrayanlar % 89.

Yeditepe Üniversitesi'nde yapılan bir araştırmaya göre 17-27 yaşları arasındaki kızlardan % 32'si tecavüze uğramış. Yani 1/3'ü.

Dr. Birgit Palzkill, "Okullarda Cinsel Tacizin Önlenmesi" isimli makalesinde, "cinsel tacizin her şeyden önce okulda meydana geldiğini" vurguluyor. Okullarda yapılan araştırmalar, cinsel tacizlerin sanıldığından çok olduğunu ve görmezden gelinemeyecek kadar önemli olduğunu ortaya koyuyor. (Schule Lebendik Gestalten, Dr. Birgit Palzkill, Cinsel Tacizin Önlenmesi, s.Cinsel taciz konusu, toplumumuzda bir tabudur. Okullardaki cinsel tacizler daha büyük tabu. Cinsel tacizler şikâyet olmazsa ortaya çıkmaz. Siirt'teki vahim olaylar da iki çocuğun kaybı ve ölümü üzerine meydana çıktı. Halının altına süpürülen olaylar, medyaya yansıyandan çok ama çok fazladır.

Kız ve kadınlara pozitif ayrımcılık yapılmasını öngören yasa Meclis'ten geçti. Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, derhal bu kanayan yaraya el atmalı.

Almanya'da karma eğitimi mecburi yapan yönetmelik değişti, isteyen velinin çocuğuna ayrı eğitim sağlanması kabul edildi; Türkiye'de hâlâ karma eğitim yönetmeliği değişmedi. Acilen şunlar yapılmalı:

1. Karma eğitim mecburiyeti hem resmî hem özel okullarda kaldırılmalı.

2. Yatılı okullar lağvedilmeli. Bu yapılana kadar fen lisesi, Anadolu öğretmen lisesi, YİBO'larda kız ve erkek yurtları ayrı binalara taşınmalı. Öğrenci; anne ve babasının yanında eğitim görmeli.

3. Okullardaki cinsel taciz ve tacizlere karşı alınacak tedbirler konusunda öğrenciler, okul yöneticileri ve öğretmenler eğitilmeli.

Doç. Dr. İlse Brehmer; Schule im Patriarchat-Schulung fürs Patriarchat, radikal çözüm, kız ve erkek öğrencilerin ayrı okumasıdır, karma okullarda ise karma eğitimin yol açtığı zararlar konusunda eğitimciler, veliler ve özellikle kız öğrenciler eğitilmelidir, der.

Karma eğitimin Türkiye'de kızlara verdiği zarar, Batılı ülkelerden çok daha fazla. Birçok muhafazakâr aile, karışık diye kızını okula göndermiyor. Bu durum, kızların mağduriyetine sebep oluyor. Cinsel taciz konusunda Batılı ülkelerle aramızdaki fark, onların konuyu tartışması ve tedbir alması; bizim ise günü birlik haberlerin dışında tabuyu tartışmamamız ve hele resmî kurumlarda hiç tedbir alınmamasıdır.

VAKİT