
Yusuf Tekin: Zorunlu eğitimi tartışmamız gerekiyor
MEB Bakanı Yusuf Tekin zorunlu eğitimi tartışmaya açan açıklamalarda bulundu. Açıklamaların ardından bir araya gelen bazı eğitim dernekleri bir çalıştay düzenledi.
Millî Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'in "Zorunlu eğitimin çok olduğunu, yakında bunun tartışmaya açılacağını ben de tahmin ediyorum. Bu kadar uzun bir süre standart bir eğitime çocukları tabi tutmak doğru olmayabilir” diye konuştuğu açıklamasının ardından 4+4+4 sistemi yeniden tartışılmaya başlandı.
Sistemin değiştirilmesi gerektiğini savunan Enderun Özgün Eğitimciler Derneği, Maarif Platformu ve Medeniyet Enstitüsü, "Türk Eğitim Sistemi ve Zorunlu Eğitimin Yansımaları" başlıklı bir çalıştay düzenledi. Çalıştayın ardından hazırlanan raporda “Lise mutlaka 3 yıl olmalı. 4+4+3 sistemine geçilmeli. Zorunlu eğitim dayatılmamalı. Branş yönlendirmesi erkene çekilmeli” önerileri sıralandı.
Ayrıca, her öğrenciyi aynı seviyeye getiren sistemin eğitimi çıkmaza sürüklediği ve üniversite eğitiminin işsizliği artırdığı vurgulandı.
Türkiye gazetesinden Mahmut Özay'ın haberine göre, söz konusu raporda öne çıkan tespitler şöyle sıralandı:
-Zorunlu eğitim uygulaması, eğitimi bir hak değil dayatma aracı hâline getirmekte.
-Lise ve üniversitelerimiz her öğrencinin kolaylıkla mezun olduğu yapı ve anlayıştan kurtarılmalı.
-Herkesi mezun edip diploma sahibi yapmak üzerine kurulmuş sistemi öncelikle değiştirmeliyiz.
-Zorunlu eğitim süresi düşürülmeli, branşlaşma yani yönlendirme erkene çekilmeli, sınıf geçme yönetmeliği yeniden gözden geçirmeli ve bitirme sınavları geri gelmeli.
-Zorunlu lise eğitimi algı noktasında zorunlu bir üniversite eğitimini doğurduğu için üniversite öğrencisi olmak işsizliğin yeni adı olmuştur.
-Mesleki eğitimde en önemli konulardan birisi mesleki eğitimin itibarının yükseltilerek özendirilmesi. Bu okullar başka bir liseye girmeyi becerememiş olanların mecburen gittiği okullar olmaktan çıkarılmalı. Bunun için de meslek liseleri mühendis olmanın ilk basamağı olarak gösterilebilir.
-Üniversite çağına gelen bir çocuğun artık sanayinin en büyük ihtiyacı olan iş alışkanlıklarına ve mesleki becerilere sahip nitelikli eleman olma ihtimali kalmamıştır.
-4 + 4 + 4 olarak tarif edilen eğitim sisteminin öncelikle üçüncü dört yıllık kısmı zorunlu olmaktan bir an önce çıkarılmalı ve okumak isteyenler için üç yıla düşürülmeli.
-12 yıllık zorunlu eğitimin özellikle son dört yıllık diliminin, yani lise kısmının zorunlu olması; okullardaki ders başarısızlığının, düzensizliğin, disiplin sorunlarının, suistimallerin ve kalite düşüklüğünün başlıca temel sebeplerinden birisi.
-Ülkemizde büyük çapta ara eleman eksikliği olduğu bilinmekte. Bu açığın kapatılması için öncelikle öğrencilerin büyük kısmını mesleki eğitime yönlendiren bir uygulamaya geçilmesi gerekmekte.
-Meslek liseleri mühendis olmanın ilk basamağı olarak gösterilebilir. İçerikleri de bu bağlamda yenilenerek itibar kazandırılıp mühendis olmak isteyen öğrencilerimizin öncelikli tercih edeceği hâle dönüştürülebilir.
-Millî Eğitim Bakanlığında, yaklaşık iki yıldır süren ve adı “Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli” olan geniş çaplı yenilik çalışmaları sürmekte. Bu çerçevede, zorunlu eğitim kaldırılmadıkça, öğrenci çoğunluğunu mesleğe yönlendiren yenilikçi yöntemler hayata geçirilmedikçe, ortaya konan vizyon eğitimciler tarafından yeterince sahiplenilmedikçe müfredat dönüşümlerinin etkisi zayıf kalacak.
-Üniversitelerde bölümlerin kontenjanları talebe göre değil ülkemizin ihtiyaçlarına, nüfusa ve istihdam imkânlarına göre planlanmalı, kontenjanlar belirlenirken popülist yaklaşımlardan uzak durulmalı.
HABERE YORUM KAT
Maarif sistemi sil-baştan ele alınarak yeniden dizayn edilmelidir .. Eğitim - öğretim süreci bugüne kadar tam anlamıyla ideal / mükemmel olanı tercih edilmedi , her dönemde yamalı bohça misali tutmayan dikişlerle / Palyatif çözümlerle idare edilmeye çalışıldı maalesef ..
Yanıtla (0) (0)Günümüzde FİNLANDİYA MODELİ duruyor .. Bari FİNLANDİYA ' yı örnek model alarak ayağı yere basan sahici adımlar atın .. Sistemin aktörleri/. jakobenleri eliyle yürütülen eğitim modelinden / modelleme ' sinden hızla vazgeçin ki, genç nesil, önceki nesiller gibi heba edilmesin ..
Belki de ,
Bu radikal karar eşliğindeki çözüm odaklı hamleyle , Ak Parti'nin de siyasi çıtası yükselir ..
Lise zorunlu olmamalı, artık çocuklarin gelişimi de hızlandı, ortaokuldan sonra isteyenler lise okumalı istemeyen işini öğrenmeye bakmali, 4 yıl zaman kaybetmemeli, Sayın bakanımı bu sorunu hallederse memkeketin faydasina çok büyük bir iş yapmış olur
Yanıtla (0) (0)Sınıfta bırakma ve okuldan atma olmadıktan sonra bir faydası olmaz.
Yanıtla (0) (0)Bende bi meslek öğretmeni olarak zorunlu eğitimin kaldırılması gerektiğini düşünüyorum. Meslek liselerimizin kalitesini arttırmamız gerekiyor. Bize gelen çocuklar malesef çok umursamaz. Bunları direk meseme yönlendirip meslek lisesine daha iyi öğrenci gelmeli. Anne babalar olarak çocuk yetiştirmedede çok yanlışlıklar var.
Yanıtla (0) (0)Şimdiye kadar eğitimin zorunlu olması da saçma. Kimse bu laik, kamalist zihniyetin egemen olduğu bu eğitim sistemine çocuğunu göndermeye zorlanmamalı. Türk eğitim sisteminin en büyük faydası okuma yazma öğretiyor olmasıdır. Başka da hiçbir işe yaradığı yok. Bozuk ve ahlaksız nesiller yetiştirmekten başka.
Yanıtla (0) (0)28 yıllık bir öğretmen olarak geç bile kalındı diyorum. 5 yıl ilkokul yeterli...Bakanımızı destekliyorum.
Yanıtla (0) (0)Ana sınıfı ve ilkokul bölümleri yeniden yapılandırılarak bu yaşlarda nelere önem verilmeli konusu masaya yatırılmalıdır. Bu konuda kültürümüzün ve manevi dinamiklerimizin dikkate alınarak ; bu konudaki iyi örnekler gözden geçirilmelidir. Ortaokul bölümünde akademik anlamda olmazsa olmaz denilebilecek konular temel olarak kazandırılmalı. Ortaokulda lise ve üniversiteye devam edecek öğrenci grubu ile mesleğe yönlendirilecek öğrenci grubu belirlenmiş olmalıdır. Ortaokul döneminde mesleğe yönelecek gençlere özel çalışmalar yapılmalıdır. Lise zorunlu eğitim kapsamının dışına çıkarılmalıdır. Lise ilk yılında da okuyacak öğrenci ile mesleğe döndürülmesi gerekecek öğrenciler ayrılmalıdır.
Yanıtla (0) (0)İnşallah Bakanımız bu konuda muvaffak olur
Yanıtla (0) (0)20 yıl sonra uyandılar...
Yanıtla (0) (0)Geçte olsa bu sorunun farkına varılması hayırlı olmuş. Liseler kesinlikle zorunlu eğitim kapsamında çıkarılmalı. Meslek liselerine bakış değişmeli ve itibarları yeniden kazandırılmalı. Herkesin bir üniversite mezunu olma algısı derhal sonlandırılmalı. . Geleceğimizi ilgilendiren ve nesillerimizin boşa heba olmamasını amaçlayan bu konuyu haber yapan kardeşimizden de Allah razı olsun
Yanıtla (0) (0)Doğru söylemiş. Ustalık gerektiren hiç bir zenaatta usta yetişmiyor. 10 yaşında ustaya çırak olursun, 25 yaşında anca usta olursun. Bu süreyi lisede, üniversitede geçirirsen hiç bir şey öğrenemezsin. Herkes okuyacak diye bir kural yok. Okumak da bir kabiliyettir zenaat gibi. Memleket, markette kasiyerlik yapan üniversite mezunu kaynıyor. Yazık günah. Zenaat erbabı olmak, çiftçi veya çoban olmak hor görülecek işler değil ki? Onlara da ihtiyaç var.
Yanıtla (0) (0)Okulla, eğitimle hiç bir alakası olmayan öğrencilerin (Ortaokul-Lise) zorla dört duvar arasına alınacağına Meslem Edindirme Kurslarına gönderilse çok daha iyi olur. En azından okumak isteyen öğrencilerimizin önünü açmış oluruz.
Yanıtla (0) (0)