Yunanistan-AB Anlaşması Sağlandı
Yunanistan ve AB arasında yapılan görüşmeler anlaşma ile sonuçlandı. Buna göre Yunanistan alacağı yeni kurtarma paketi karşılığında Yunanistan yeni ekonomik kısıtlamalar ve reformlar uygulayacak.
Yunanistan’ın borçlarını ödeyememesi ve yaklaşık 50 milyar euroluk yeni bir kurtarma paketi talep etmesinin ardından Yunanistan, AB ve IMF yetkilileri arasında gerçekleşen görüşmeler anlaşma ile sonuçlandı. Buna göre Yunanistan’ta kurulacak 50 milyar euroluk bir fon borçların ödenmesi ve yatırım için kullanılacak. Yunanistan’tan bu fonu özelleştirmeler ve vergi gelirleri ile doldurması isteniyor.
Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk, Euro bölgesi liderlerinin Yunanistan’a yeni bir kurtarma paketi verilmesi konusunda oy birliği ile anlaşmaya varıldığını açıkladı. Bu açıklamanın ardından Yunanistan’ın Euro bölgesinden çıkıp çıkmayacağına dair tartışmalar da sona erdi.
Daha Makul Reformlar ve Kısıtlamalar
Avrupa Birliği’nin talep ettiği ağır şartları referanduma götüren ve halktan bu şartların kabul edilmemesi yönünde onay alan Syriza Hükümeti, daha makul reformlar ve kısıtlamalar elde etti. İstenen kurtarma paketinin sunulması için Yunanistan Meclisi’nin bu hafta yapacağı oturumlarda reformları onaylaması gerekiyor.
Buna göre özelleştirmeler ve varlıkların işletilmesi ile elde edilecek gelir ile oluşturulacak bir fon kurulacak. Bu fon borçların ödenmesi ve bankalara varlık sağlanması için kullanılacak.
Anlaşmanın açıklanmasının ardından Avrupa borsalara hızlı bir şekilde yükselişe geçti.
Euro Bölgesi maliye bakanları cumartesi günü Brüksel’de Yunanistan'la ilgili 8 saati aşan toplantıdan bir sonuç çıkmamış, taraflar pazar günü yeniden bir araya gelmişti.
Anlaşma sonrası açıklama yapan Almanya Başbakanı Angela Merkel, önemli olanın taraflar arasında güvenin sağlanması olduğunu söyledi. Merkel Temmuz’un 15’ine kadar önemli adımlar atmasını beklediklerini söyledi. Bu adımlar emeklilik sisteminin değiştirilmesi ve mevcut mali politikada yapılması istenen değişiklikler.
Yunanistan’ın Yeni Reform Paketi
Yunanistan’ın 323 milyar euroyu bulan borçlarının 1,6 milyar euroluk taksidini ödeyememesinin ardından AB ve IMF’nin ülkeye kredi vermek için ağır şartlar öne sürmüştü. 5 Temmuz’da yapılan halk referandumunda halkın çoğunluğu bu istekleri reddetti.
Son 5 yılda toplam 240 milyar avroluk 2 kurtarma paketine rağmen ekonomisini düzlüğe çıkaramayan Yunanistan, 3 yıllık üçüncü bir kurtarma paketi için kreditörlerden 53,5 milyar avro talep ediyor. Atina'nın bunun karşılığında taahhüt ettiği emeklilik reformu, vergileri artırma ve yeni özelleştirmeler dâhil bir dizi kemer sıkma önlemini içeren reform paketi AB yetkililerince gecikmiş ve yetersiz bir adım olarak değerlendiriliyor.
Yunan hükümetinin Euro Grubu'na yeni bir ekonomik reform programı hazırladı ve bu program Yunan meclisinde onaylandı.
Başbakan Aleksis Tsipras, Başbakan Yardımcısı Yannis Dragasakis, Maliye Bakanı Efklidis Tsakalotos ve Ekonomi Bakanı Yorgos Stathakis'in hazır bulunduğu toplantıda son şekli verilerek Euro Grubu'na sunuldu.
Hükümetin yeni reform paketi 12 milyar euroluk tasarruf tedbirlerini içeriyor. Bu teklifte pazar günü yapılan referandumda Yunanların reddettiği teklife göre, 4 milyar euro daha fazla bir teklif sunulmuş oluyor.
Kaynak: Al Jazeera, Reuters
HABERE YORUM KAT