1. HABERLER

  2. YORUM ANALİZ

  3. YÖK başkanı yanılıyor: Üniversiteler kutsal mekan olamaz!
YÖK başkanı yanılıyor: Üniversiteler kutsal mekan olamaz!

YÖK başkanı yanılıyor: Üniversiteler kutsal mekan olamaz!

YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar Ardahan ziyaretindeki konuşmasında, "Üniversiteler şehrin ileri düzeyde bilginlerinin bulunduğu, toplumsal düzen ve denge araçlarının arandığı ve araştırıldığı kutsal mekanlardır" dedi.

06 Ocak 2022 Perşembe 10:25A+A-

HAKSÖZ HABER

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar Ardahan ziyaretinde ilginç bir konuşma yaptı.

Özvar, konuşmasında, "Üniversiteler şehrin ileri düzeyde bilginlerinin bulunduğu, toplumsal düzen ve denge araçlarının arandığı ve araştırıldığı kutsal mekanlardır" dedi.

Ardahan Üniversitesi Aşık Şenlik Kültür Merkezi'ndeki konuşmasında Özvar, "Üniversiteler, şehrin ileri düzeyde bilginlerinin bulunduğu, toplumsal düzen ve denge araçlarının üst düzeyde arandığı ve araştırıldığı kutsal mekanlardır. Niçin 'kutsal mekanlar' ifadesini kullandım? Çünkü üniversitelerde insanlığın refahı ve mutluluğundan başka bir şey konuşulmaz. İnsanlığın refahı ve mutluluğu ise 3 temel kavramda toplanır; 'iyi', 'doğru' ve 'güzel'. İnsanlığın tüm arayışı; neyin iyi, neyin doğru ve neyin güzel olduğu arayışıdır." dedi.

Maalesef YÖK Başkanı Özvar yanıldığı gibi sayıca artan üniversitelerin niteliklerinin artmadığını görmüyor. Topluma faydalı, toplumun iyiliğini isteyen düşünce ve eylemlerin merkezi olarak tanıtılan üniversitelerin akademik kariyer planlayanlara karşı da olumsuz yansımaları olduğu biliniyor.

Üniversitelere akrabalarını torpille atayan rektörlerden tutun da burayı ticarethane olarak gören rektörlere ve dekanlara kadar birçok kötü durum "akademilerin" saygınlığını yerle bir etti. Ortaya çıkan skandallar sonrası YÖK yorumda bulunmamış, sadece soruşturmalar ile yetinmiş üniversitelerin geleceğini yine benzer isimlerin eline bırakmıştı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın özel isteği doğrultusunda her ile açılan üniversitelerin, liselerden farklı bir yanı olmadığı eleştirileri süreç içerisinde haklılık kazanmaya başladı. Akademik çalışmaların yetersiz kaldığı görülürken küçük şehir üniversitelerinin de öğrenciyi kendisine çekmekte zorlandığı görülüyor.

Daha da önemlisi üniversiteler 2 ve 4 yıllık bir sürecin ardından iş arayan, Kamu personel sınavlarına hazırlanan ve okuduğu şehirlerden ayrılmak zorunda kalan öğrenciler kümesinin sayısını arttırdı. TÜİK verilerine göre de akademik çalışmalara ve toplumsal faydaya dönük işsizlikten ötürü ve diğer sebeplerden kaynaklı olarak katkı sunmayanların oranı her yıl artıyor. Geçtiğimiz yıl üniversiteden mezun olanların sayısı 900 binin üzerinde olarak tahmin edilmişti.

TÜİK verilerine göre 2021 yılı işsiz sayısı 3 milyon 842 bin kişi oldu. Yine geçtiğimiz yılın Şubat ayı verilerine göre bu işsizlerin 995 bini üniversite mezunu işsizler oluyor.

Üniversite mezunları yıllar içerisinde tablolarda yeni bir işsizlik kümesi oluşturacak.

Topluma iyi, güzel ve doğruyu göstermesi, öğretmesi ve yayması için planlanan akademilerin bu noktada başarıya ulaştığını söylemek de oldukça zor oluyor. Seküler yaşamın kutsal mekanı olarak görülen, bilimi ve pozitivizmi temel gerçek kabul eden bu mekanların, okumuş ve eğitilmiş gençleri mezun ettiğini söylemek ise pek mümkün değil. Kitap okuma oranları, akademik başarı ile sosyal ve toplumsal olaylara katılım oranlarında genç mezunların oranı oldukça düşük çıkıyor.

 

HABERE YORUM KAT

6 Yorum
  • mehmet ali ibrahimoglu / 07 Ocak 2022 00:30

    Sehirlerimize nezamanki üniversiteler geldi ahlakin maddi ve manevi baglarin civisini cikardi kopardilar . Ahlak ahlaksizliga dönüsünce sehirlerimizin kimyasida bozulmus oldu.. Denlet kpru yol sanayi vs ler yapti eyvallah.. ama ahlaki yok ettiniz beyler ahlaki kaybettiniz Artik sokaklarimizda ahlaksizlar dolasiyor.. Ahlaki yitiren toplum ne kadar ayakta kalacak saniyorsunuz..Ickiyi üretiyor satiyorsunuz fuhsu tesvik eden kanunlari uyguluyorsunuz, Diger haramlari helal ettiginizi saymiyorum bile..Ne diyordu davudoglu.. "Okumadan imzaladik".. Iste bu sunuz ve bu vabal sizi kahretmiyorsa azabiniz yakindir..

    Yanıtla (0) (0)
  • Zazahan / 07 Ocak 2022 00:21

    Kudsiyet kavramı pozitivist batıcılara ait bir kavram değil bizzat Kuranı bir kavramdır. İslam'da kutsal olan yerler/şeyler bellidir. Türkiye veya bir başka ülkenin üniversiteleri kutsal olamaz hele ki ilim /bilim öğrenmekten çok her türlü rezilligin yasanildigi bu üniversiteler...
    Bence bu yök başkanı fena halde gaza gelmiş, Rektor yapılmış ya hani universitelerimizi oveyim derken işi kutsallığı kadar götürmüş

    Yanıtla (0) (0)
  • ferhat karasari / 07 Ocak 2022 00:18

    Bu kisiler ne bakani olurlarsa olsunlar.. O makama gelene kadar bu oplumun dini degerlerini kaybederek geliyorlar.. Ama bu din nedir bu dinin sahibi kimdir bu dinin görevi nedir bu dinin kutsal anlayisi nedir vs sorularini sormuyor buna degerde vermiyorlar.... Bu dinde el KUDDÜS olan sade ve sadece Yüce ALLAH zül Celaldir .Ondan baska hicbir yer mekan nesne gün ve zaman kutsal degildir.. Bizi mÜbareklerimiz vardir ama Kutsl olanimiz Sade ve sadece bizleri halkeden yüce Allagdir vsselam..Sn yök Bsk ni bir daha düsününüz ve düsünüp tartmadan konusmayiniz.. Siz nasil insanlarsiniz ya ? laik ve demokratik (ne demekse) bir ülkede bari dini ve kavramlarini agziniza almayin komik oluyorsunuz...

    Yanıtla (0) (0)
  • ömer bitlis / 06 Ocak 2022 15:10

    Üniversiteler toplumun ahlakını bozan, öğrencilerin fuhşiyata ve günahlara rahatça ulaşabildiği, akademisyenlerin çiftliği olan pek çoğu luzumsuz yapılardır.

    Anadoluda üniversite öncesi ve sonrası toplumsal değişimlere, diplomalı insanlar ile diplomasız insanlar arasındaki Allah ile olan yakınlığa bakıldığında üniversitelerin işlevi ortaya çıkacaktır.

    İstisnalar kaideyi bozmaz.

    Yanıtla (0) (0)
  • MEHMET AKİF / 06 Ocak 2022 12:50

    Eğitim öğretim alanında faliyet gösteren bir mekana kutsiyet atfetmek abesle iştigal olmuş. Ancak inandığımız dinin de sıklıkla vurgu yaptığı ilim öğrenmenin önemi ve değeri de yadsınamaz. Pozitif bilim adıyla ortaya konan bilgiler de Kainatın yaratıcısı Rabbimizin sonsuz ilminin bir zerresidir. Rabbimize doğru yol tutmamıza vesile olacak pozitif bilimler de kıymetlidir. Cumhuriyetin kuruluşundan bu yana "seçkinlerin" kolaylıkla ulaşabildiği Üniversite eğitimine dezavantajlı kesimin güçlüklerle ulaşabildiği hepimizin malumu. Sözde adil ve eşitlikçi bir sınavdan geçerek ulaşılabilinen az sayıdaki üniversiteye Anadoludan katılım sağlayan gençler az bir yekün tutmaktadır. Üniversite eğitimi almak isteyen gençlerin önündeki engelleri ortadan kaldırmak üzre açılan devlet ve vakıf üniversiteleri son yıllarda bu misyonu yerine getirmekteler. Okullardaki eğitimin kalitesi de akademisyenlerin kalitesiyle doğru orantılı. Zaten seçme öğrenci alan okulların başarıları çok şaşırtıcı değil. Başarılması gereken ise yeni açılan üniversitelerden de iyi yetişmiş öğrenciler mezun etmek okul yönetiminin ve kadrolarının üstüne düşen bir görevdir.

    Yanıtla (0) (0)
  • Zazahan / 06 Ocak 2022 12:24

    Kudsiyet kelimesinin anlamını bilmeyen YÖK başkanı... Maşallah akp nin ehliyetli ve liyakatli koskocaman YÖK başkanı... Bu en bilginleriyse varın gerisini sizler düşünün.

    Yanıtla (0) (0)