1. HABERLER

  2. HABER

  3. HUKUK

  4. Yok artık, bu Kürtçe düşmanlığı da nedir? 
Yok artık, bu Kürtçe düşmanlığı da nedir? 

Yok artık, bu Kürtçe düşmanlığı da nedir? 

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın TBMM’de yaptığı konuşmanın tutanağında Kürtçe ifade sansürlendi.

25 Temmuz 2024 Perşembe 15:45A+A-

HAKSÖZ HABER

Kürtçe, Türkçenin ardından Türkiye’de en fazla konuşulan dil. Milyonlarca Kürt’ün yaşadığı bir ülkede Kürtçeye dair önyargılar ise Türkiye’nin üzerine inşa edildiği ulus devlet mantığının doğal sonuçlarından birisi.

Bir Kürt’ün Kürtçe konuşmasında rahatsızlık duyabilen insan profilini üreten Cumhuriyet ideolojisi mültecilere yönelik ırkçılığın da kaynağı. Türkiye’nin en büyük sorunu Kemalist ideolojinin ırkçı, ayrımcı, İslam düşmanı dayatmalarıyla oluşturulan sorunlu toplumsal yapı. Bu mesele çözülmeden Türkiye’de gerçek anlamda bir normalleşmeden bahsetmekte mümkün olmayacak...

Kürtçeye dair önyargının en bariz göstergelerinden birisi ise TBMM’nin Kürtçeye yaklaşımında gizli.

TBMM İnsan Hakları Komisyonu’nu tutanaklarında İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın “Ölürüm Türkiye’m” şarkısı hakkında konuşurken sarf ettiği “‘Biji Portekiz' ağzıyla hareket edenlerin hoşlanmadığı bir türkü olmasından üzüntü duymuyorum” cümlesindeki “Biji” tutanakta sansürlendi.

img-6429-696x505.jpeg

“Yaşa” anlamına gelen “biji” kelimesi kim ne anlamda kullanırsa kullansın Türkiye’de milyonlarca insanın sık sık telaffuz ettiği bir kelime. TBMM’nin ise bu kelimeyi sansürlemesi devletin, Türkiye’nin gerçeklerinden ziyade kendi sanal gerçekliğini esas aldığını gözler önüne seriyor!

HABERE YORUM KAT

3 Yorum