YGS İçin Geri Sayım Başladı
Üniversiteye girişin ilk aşaması olan Yükseköğretime Giriş Sınavı (YGS) 13 Mart Pazar günü yapılacak. Bu yıl YGS’de ve üniversiteye yerleştirmede baraj puanından tercih sayısına kadar pek çok değişiklik yapıldı.
Yaklaşık 2 milyon 178 bin 563 adayın gireceği YGS 13 Mart Pazar günü yapılacak. Bu yıl hem YGS’de hem de yerleştirme sisteminde pek çok değişiklik var.
Baraj 10 Puan Yükseldi
Adaylar, açıköğretim, iki yıllık ön lisans ve özel yetenekle öğrenci alan bölümlere gidebilmek için sâdece YGS’ye giriyorlar. Bu alanlarda tercih yapmak için 140 olan baraj, 150’ye yükseltildi. 140 barajını aşmak için 16 net yeterliyken, 150 barajını geçmek için artık 20 net yapılması gerekecek. Üniversiteye girişin ikinci aşaması olan dört yıllık bölümlere yerleşmek için girilen LYS’ye (Lisans Yerleştirme Sınavı) girebilmek içinse baraj önceki senelerde olduğu gibi 180.
Meslek Liselerine Ek Puan Kalktı
2016 yılı için yapılan bir başka değişiklik ise meslek liselerine alanları ile ilgili bölümlere gittiklerinde verilen ek puanın kaldırılmış olması. 30 Mart 2012 tarihinden sonra meslek lisesine başlayanlar artık ek puan alamayacak. Bu da öğrencilerin 15-30 puan kaybetmesi demek. Yeni uygulama yaklaşık 900 bin öğrenciyi etkileyecek. Meslekî ve teknik liselerde okuyan öğrencilerin yerleştirme puanları, tüm öğrencilerde olduğu gibi Ortaöğretim Başarı Puanları'nın (OBP) 0,12 katsayısı ile çarpılması sonucunda hesaplanıyordu. Bu öğrenciler kendi alanlarında lisans programlarını tercih ettiklerinde bu kez yerleştirme puanlarına 0.06 ek puan katılıyordu. Örneğin İmam Hatip Lisesi öğrencileri Arap Dili ve Edebiyatı ile ilahiyat fakültelerini tercih ettiklerinde bu ek puanı alıyordu. Ya da Spor Meslek Lisesi öğrencileri spor yöneticiliği okumak istediklerin ek puan alıyordu. Ek puan uygulamasının kaldırılması eski mezunlar için geçerli değil. Öğrenciler bu karara eşitsizlik olduğu için karşı çıkmıştı.
Tercih Sayısı 30'dan 24'e Düştü
Ayrıca Yükseköğretim Kurulu (YÖK), tercih sayısını 30’dan 24’e düşürdü. Bu değişiklikle adayların açıkta kalma endişesiyle tercih yapıp, sonradan vazgeçmelerinin engellenmesi amaçlanıyor. 2015 yılında tıp fakültelerine 40 bin, hukuk fakültelerinde 150 bin baraj sınırlaması getirilmişti. YÖK, bu yıl mühendisliğe de 240 bin başarı sırası barajı getirdi. ziraat, su ürünleri ve orman fakülteleri bu barajdan muaf tutuldu. Mimarlığa ise 200 bin barajı getirildi. Yani mimarlık tercihi yapacak öğrencilerin Türkiye genelinde ilk 200 binde olması gerekiyor.
Bazı Bölümlerin Puan Türü Değişti
2016 Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYS) Kılavuzu’nda bazı bölümlerin puan türleri de değişti. Mesela TS-1 puan türünden öğrenci alan radyo ve televizyon, gazetecilik, reklamcılık, medya ve iletişim gibi bölümlerin puan türleri TS-2 oldu. Böylece bu bölümlere girmek için YGS’de Türkçe, Lisans Yerleştirme Sınavları’nda (LYS) Türk Dili ve Edebiyatı testlerindeki başarı daha belirleyici oldu, matematiğin etkisi azaldı. Puan türü değişen bölümlerin ayrıntılı listesi 2016 ÖSYS Kılavuzu’nda yer alıyor. Uzmanlar, adayların üniversiteye girişte yapılan değişikliklerle ilgili kılavuzu ayrıntılı olarak incelemelerini öneriyor.
Sonuçlar 25 Mart'ta
ÖSYM bu yıl sınav sonuçlarını açıklama takvimini de belirledi. YGS sonuçlarının 25 Mart’ta açıklanması planlanıyor. İkinci aşama olan LYS başvuruları ise 4-14 Nisan arasında alınacak. Sınav, haziran ayında beş oturumda düzenlenecek ve sonuçları da 18 Temmuz’da açıklanacak.
Kaynak: Al Jazeera
HABERE YORUM KAT