Yeşili Katleden ODTÜ Yönetimidir
Başbakan Yardımcısı Bozdağ ODTÜ'deki olaylara ilişkin "Esas yeşili katleden, yeşilin içerisine lojman, alışveriş ve kongre merkezleri yapan ODTÜ yönetimleridir" dedi.
TBMM Genel Kurulu Meclis Başkanvekili Güldal Mumcu başkanlığında toplandı. Genel Kurul'da gündem söz alan CHP Edirne Milletvekili Kemal Değirmendereli, ODTÜ'de yaşanan olaylara değindi.
Gündemdışı konuşmaya yanıt veren Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, ODTÜ yerleşkesi içerisinden geçecek yolla ilgili Türkiye kamuoyunda uzunca bir zamandır "ağaç katliamı yapılıyor, şöyle yanlış yapılıyor, böyle hukuk çiğneniyor" şeklinde değerlendirme ve tartışmalar yapıldığını, hem Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı hem de hükümetin eleştirildiğini söyledi.
Gezi olaylarında Taksim'deki bazı ağaçların taşınmasının bahane edilerek ortaya çıkan hadiselerde de benzer konuların gündeme getirildiğini ifade eden Bozdağ, "Esasında birtakım siyasi hesaplaşmaları, Türkiye'nin iktidarına dönük birtakım hadiseleri bazıları ağaçların arkasına saklanarak, ağaçların gölgesinde ve duldasında böylesine bir senaryoyu ortaya koydu. Biz bu senaryonun sahiplerini çok ama çok yakından tanıyoruz" dedi.
Son 11 yılda hükümetin ülkede ortaya koyduğu icraatlar çerçevesinde her alanda olduğu gibi ağaçlandırma ve çevre konusunda da çok büyük değişim ve dönüşümlerin yaşandığını ifade eden Bozdağ, hükümetleri döneminde köylere varıncaya kadar ihtiyaç sahiplerine yapılan kömür dağıtımının, ormanları koruyan ve gelişimine büyük katkı sağlayan tarihi bir adım olduğunu anlattı. Bozdağ, "Her ne kadar bu eleştirilse de bu kömür dağıtımı ormanlarımızı, çevreyi koruma bakımından fevkalade önemli" diye konuştu.
Türkiye'nin pek çok yerinde ağaçlandırma faaliyetleri yapıldığını, bu dönemde 2 milyar fidan dikildiğini belirten Bozdağ, ülkenin orman haritasında, çevre ve yeşil anlayışında nasıl büyük bir değişim ve dönüşümün yaşandığının rakamlarla ve ortaya çıkan ormanlarla sabit olduğunu kaydetti.
Bozdağ, şöyle devam etti:
"Elbette bazı yatırımları yapma zarureti de var. Siz bir yere havaalanı yapacaksanız, bir yere yol götürecekseniz, bir okul yapacaksanız, bir kamu yatırımını insanların ihtiyaçlarını ve taleplerini dikkate alarak hayata geçirecekseniz o zaman onunla ilgili adımları atarsınız. Adım atarken kamunun menfaatini gözeteceğiz. Yolun gittiği güzergahlarda ağaçlar olabilir mi? Olabilir. Nitekim pek çok ormanın içinden geçen hem bölünmüş yollar, hem otobanlar var. Siz o yolu oradan geçirecekseniz, bu yolun geçeceği alanları genişletecek adımları atmanız lazımdır. Aksi takdirde bu yolu geçiremezsiniz. Bir yere okul yapmak istediğinizde eğer oradan başka bu okulu yapacağınız bir alan yoksa elbetteki okulu yapacak ve bu konuda daha üstün menfaati tercih eden kararı alıp, uygulayacaksınız. Bu ihtiyaçtır. Bunun gereğini de biz yapacağız. Bazen yol yapılırken üzerinde geçtiği mekanın mezar olduğu ortaya çıkıyor. Oradaki ölülerin kemiklerini başka alanlara taşımak suretiyle bunun yapıldığını biliyoruz. Pek çok belediyenin farklı partilerden de olsa benzer adımları attığını da biliyoruz, görüyoruz. Bunun örneklerini buraya getirsek. Hem CHP'li hem MHP'li hem AK Partili hem de BDP'li pek çok belediyenin ağaçların olduğu kısımlarda belediyecilik hizmeti bakımından pek çok tasarruf yaptığını da hepimiz biliyoruz. Bunları masaya getirip 'şurada şu kadar burada bu kadar yapıldı' yarışına girmeye gerek yoktur. Ancak ihtiyaç varsa bu yapılır. Ama bu adımlar atılırken, yapılan hizmetleri yeşil üzerinden insanların çevreye olan hassasiyeti üzerinden istismar edip oradan başka siyasetler üretmek, oradan iktidarı, hükümeti dövmek için vesileler ortaya koymak istiyorsak büyük bir yanlışı yapmış oluruz."
"ODTÜ'de yeşil alanın tam da içine kongre merkezi yapılmış"
Bozdağ, ODTÜ ile ilgili bir gazetedeki habere değinerek, şunları kaydetti:
"Şimdi rektör bey açıklama üzerine açıklama yapıyor. Acaba hukuktan mı korkuyor rektör, yoksa başkalarından mı korkarak açıklama yapıyor? Onu da merak ediyorum açıkçası. Kongre merkezi yapılmış, yeşil alanın tam da içinde. Otopark yapılmış yeşil alan. Alışveriş merkezi için ayağa kaldırıyorlar ya alışveriş merkezi yapılmış. Tenis kortları yapılmış. Ağaç kesilerek yapılan lojmanlar var. Onlarca ağaç kesilerek ODTÜ'de hocalar veya başkalarına lojman yapılmış. Esas yeşili katleden, yeşilin içerisine, oradaki hocalara veya başkalarına lojman yapan, oraya alışveriş merkezleri, kongre merkezleri, otopark, tenis kortları yapan ve bugüne kadar bu adımları atan ODTÜ yönetimleridir. Ben merak ediyorum; bu alışveriş merkezi yapılırken, bunları protesto edenler neredeydi? Yoklar mıydı? O zaman o bilinç yok muydu? Tenis kortlarını, bu lojmanları ODTÜ'nün içerisine kim yaptı? Elbette ODTÜ yönetimi yaptı. Bunlara dair Türkiye'nin kamuoyunda geçmişte hiçbir haber duydunuz mu? Bugünün eseri değil bunlar. Ben duymadım. Duyan varsa onu da söylesinler.
ODTÜ'nün içerisinde şu anda devam eden çalışma da yasal bir çalışmadır. Yasalara uyularak yapılmış hazırlıkların bir noktaya gelmesinden sonra yapılan çalışmalardır. Şimdi Kanal İstanbul yapılacak, biz yaptırmayız. Boğaz köprüsü yapılacak, biz yaptırmayız, 3. havaalanı yapılacak, biz yaptırmayız... O zaman biz Türkiye'ye çivi çakamayız. Her yaptığınız hizmetin çevreye dokunan bir yanı vardır. Her yaptığınız hizmetin ağaçla, yeşille ilgili bir başka boyutu vardır."
Yeşilin de ormanın da çevrenin de Türkiye'nin ihtiyacı olduğuna işaret eden Bozdağ, "Birileri karşı çıkıyor, birileri protesto ediyor diye, birileri örgütlü, örgütsüz birtakım çalışmalar üzerinden hükümet karşıtlığı üretmek için uğraşıyor diye biz milletimizin hayrına ve yararına olan adımları atmaktan vazgeçmeyeceğiz. Türkiye'nin yolları da yapılacaktır, Türkiye'nin havaalanları da yapılacaktır, parkları da yapılacaktır, tünelleri de yapılacaktır, yüksek hızlı trenleri de yapılacaktır. Bundan kimsenin şüphesi olmasın. Bu yollardan rahatsız olanlar varsa, yoldan geçmeyecekler" dedi.
Bozdağ, gerek ODTÜ'de devam eden yol çalışması ve gerekse başka yerlerde devam eden çalışmaların tamamının milletin menfaatine ve hayrına olduğunu vurgulayarak, bu çalışmaları keyfi, hukuka aykırı, hukuku tanımayarak değil, hukuka uygun adımlar atarak yaptıklarını kaydetti.
"Devleti yönetenlerin vazifesidir"
Gezi Parkı olaylarına da değinen Bozdağ, Başbakan Erdoğan'ın bu süreçte Taksim Platformu üyeleriyle yaptığı görüşmeye dikkati çekerek, "Başbakanımız görüşmeden sonra dedi ki 'Biz burada mahkeme kararı ne diyorsa biz ona varız. Yapmayın derse yapmayacağız.' Ama eğer bakın mahkeme bu yapılan iş usul ve yasaya uygundur derse o zaman da halk oyuna gitmeye, İstanbullu'nun kararı neyse ona uymaya varız, dedik. Bu bir duyarlılığın, hassasiyetin göstergesidir. Hukuku tanımayan birileri mahkeme kararına, halkın iradesine atıf yapmaz. Ama hukuk uygulanırken hukuku tanımayan, zorla, şiddetle devlete karşı meydan okuyarak 'ben bunları yaptırmam' diyenlere de devletin ve hukukun kim olduğunu göstermek devleti yönetenlerin vazifesidir."
Bozdağ'ın konuşması sırasında muhalefet partilerine mensup milletvekilleri ile AK Parti'liler arasında zaman zaman sert tartışmalar yaşandı.
AA
HABERE YORUM KAT