'Yeni CHP'nin Yeni Bahanesi İçtüzük
Daha önce 'laiklik elden gidiyor' bahanesinin arkasına gizlenen CHP, 'başörtüsü karşıtlığı görüntüsü'nden kurtulmak için içtüzüğü öne sürecek. CHP, Meclis'i içtüzük tartışmalarının içine çekip, başörtüsü konusunda topu Cemil Çiçek'e atmayı planlıyor.
AK Partili 3 milletvekilinin Meclis'e başörtülü gelmelerine karşı çıktıklarını açıklayan CHP'de konunun ilk kez 28 Ağustos'taki parti MYK'sında gündeme geldiği öğrenildi.
Konuyu gündeme getiren MYK üyeleri, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'na tepki gösterilmesi çağrısında bulundu. Kılıçdaroğlu ise önümüzdeki üç seçimi hatırlatarak toplumun 'örtü'' hassasiyetine karşı olmanın geçmişte CHP'ye kaybettirdiklerini hatırlattı. CHP'nin eski CHP olmadığını anlatan Kılıçdaroğlu, bu duruma eski reflekslerle karşı gelmenin partiyi gerileteceğini savundu.
Ancak bazı vekilleri ikna edemedi.
CHP MYK'DA GERGİN SAATLER
Partinin ulusalcı milletvekilleri ve tabanının bu konuda tatmin edilmesini isteyen CHP MYK üyeleri, Kılıçdaroğlu'yla son kez önceki gün bir araya gelerek bu konuda net bir tavır ortaya konulmasını talep etti. AK Partili 3 milletvekilinin de 30 Ekim'den itibaren Meclis Genel Kurulu'na başörtülü olarak geleceklerini ilan etmelerinin ardından CHP'de içtüzük üzerinden usül tartışması başlatma kararı aldı.
28 Şubat döneminde Meclis'e başörtüsüyle gelen Merve Kavakçı'ya dönük dönemin DSP Genel Başkanı ve Başbakan Bülent Ecevit'in laiklik vurgusu yaparak 'haddini bildirin' şeklindeki çok eleştirilen bir çıkış yaptı ve olayın ardından DSP girdiği ilk seçimde yüzde 1'lere düşerek önemli bir darbe aldı.
YOL HARİTASI HAZIR
Ecevit, başörtüsüne karşı laiklik savunması yapmasına karşın, Kılıçdaroğlu'nun başında bulunduğu CHP ise tepkiyi yumuşatarak içtüzük üzerinden savunma yapacak. Kılıçdaroğlu'nun görevlendirdiği parti grup başkanvekili Engin Altay, Meclis'te başörtülü vekil olamayacağını Meclis içtüzükten yola çıkarak savunacak ve topu Meclis Başkanı Cemil Çiçek'e atacak. CHP bunu yaparak kamuoyu nezdinde ''başörtüsüne karşı çıkan parti'' algısından kurtulmak istiyor.
Meclis'te başörtülü vekil olayına tepki göstermekte kararlı olan partinin ulusalcı kanadı ise Meclis genel kuruluna 'şapka'' ile gelebilecekleri dile getiriliyor.
Parti yine ikiye bölündü
CHP, 3 AK Partili milletvekilinin başörtülü olarak Meclis'e gelmesi konusunda bir yandan kurumsal bir tavır belirlemeye çalışırken diğer yandan parti içinden farklı sesler gelmeye devam ediyor. CHP Genel Başkan Yardımcısı Nihat Matkap, 'CHP olarak bu konuyu değerlendiriyoruz ama genel anlamda bunu doğru bulmadığımızı belirtmek isterim çünkü orası demokrasinin mabedi, merkezi' dedi. CHP Genel Başkan Yardımcısı Haluk Koç da 'Devlet kılık kıyafet zaptiyesi değildir. Herkes kişisel hak ve özgürlüklerini her alanda olduğu gibi din ve inanç özgürlüğünde de kullanmak hakkına sahiptir. Hiç kimsede de bir itiraz yok. Ancak devletin egemenliğini kullananlar özgür olmamalıdır, bunu kullanmaları yanlıştır. İktidara hiçbir fayda getirmez. Bu bir sömürüdür. İnanç sömürüsüdür. Hiç kimseye fayda getirmez' diye konuştu. Dün Kılıçdaroğlu ile görüşen kadın milletvekilleri arasında yer alan İstanbul Milletvekili Binnaz Toprak ise, görüşmenin detaylarına girmezken, partisinin özgürlüklerden yana tavır takınacağını umduğunu söyledi.
Kılıçdaroğlu grubu topluyor
AK Parti'li milletvekillerinin, başörtüsü ile Meclis çalışmalarına katılacaklarını açıklamalarının ardından CHP milletvekilleri bu konuda stratejilerinin belirlenmesi için grup toplantısı yapılmasını talep etti. CHP lideri Kılıçdaroğlu, dün bir grup partili kadın milletvekiliyle bir araya gelerek, yaklaşık iki saat görüştü. CHP Grubu'nun, bugün saat 11.00' de toplanarak partinin takınacağı tavır belirleneceği öğrenildi.
Yeni Şafak / AA
HABERE YORUM KAT