Yemen’de Katliam Bugün de Sürdü: 25 Ölü
Yemen'de dünkü gösteriye yapılan müdahale sonrasında 26 kişi ölmüştü. Bu sabah katliam devam etti, 25 kişi öldü.
Göstericiler güvenlik güçleri müdahale ettiği sırada cumhurbaşkanlığı sarayına yürümekteydi. Olayların müdahale üzerine alevlendiği ve muhalif askerlerle aşiret üyelerinin katılımıyla başkentin değişik bölgelerine yayıldığı belirtiliyor.
Yemen'de son aylardaki en kanlı çatışmalar yaşanıyor.
Yemen Savunma Bakanlığı şiddet olayların kimi protestocuların güvenlik güçlerine molotof kokteyli atmasıyla başladığını iddia etti. Bakanlığın internet sitesinde konan bir açıklamada İslamcı bir grubun protestocuların üzerine ateş açtığı bilgisine yer verildi.
Ancak görgü tanıkları ateş açanın güvenlik güçleri olduğunu vurguluyor. Kimi haberlere göre protestocu kalabalığın üzerine otomatik silahlar, hatta uçaksavarlar doğrultuldu. Kimi görgü tanıkları da kalabalığı dağıtmak için göz yaşartıcı gaz ve tazyikli su kullanıldığını belirtti.
Hastanelerin artık yaralı kabul etmediği ifade ediliyor.
Bu sabahki olaylarda 25 kişi öldü.
Dün protesto gösterisi yapan halka yönelik sert müdahale sonrasında şiddetlenen çatışmalar, ilerleyen saatlerde muhalif General Ali Muhsin'e bağlı askerlerin de katılmasıyla büyümüştü. Gece geç saatlere kadar devam eden çatışmalarda 26 kişi hayatını kaybederken, 500'ün üzerinde kişi yaralandı.
Bugün sabah saatlerinde başlayan ve muhalif askerlerle Devlet Başkanı Ali Abdullah Salih'in oğlu Ahmed Salih'e bağlı muhafız birliklerin arasında alevlenen çatışmalar ise şiddetlenerek devam ediyor.
Çatışmaların başladığı ilk saatlerden itibaren başkent Sana'yı siren sesleri sararken, bazı hastanelerin yaralıları kabul etmediği bildirildi. Muhalif grupların kamp kurduğu Sana'a Üniversitesi önündeki ''sahra hastanesine'' kaldırılan yaralılar çok zor ve kısıtlı imkanlarla bölgeye taşınıyor.
Muhalif askerlerin yanı sıra sivil yaralıların da getirildiği hastanede, 8 aylık bir bebeğin başından vurularak öldüğü bilgisi alındı.
Çatışmalarda kullanılan gaz bombasının insan haklarına aykırı muhteviyat içerdiği ve Ahmed Salih'e bağlı birliklerin yanı sıra ''baltacı'' diye nitelendirilen adi suçlardan sabıkalı hükümet yanlısı grupların da uzun namlulu silahlarla çalışmalara katıldığı ve sivillere ateş açtığı ifade ediliyor.
Yaşanan şiddet olayları, Cumhurbaşkanı Salih'in istifasını isteyen muhalefetle cumhurbaşkanına sadık güvenlik güçleri arasındaki gerginliğin son halkasını oluşturuyor. Orduya bağlı bazı birlikler, muhalefete desteklerini açıklamıştı.
Salih, Haziran ayında uğradığı bombalı saldırı nedeniyle halen Suudi Arabistan'da tedavi altında bulunuyor
HABERE YORUM KAT