1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. YEMEN

  4. Yemen'de hükümet kontrolündeki bölgelerde açlık krizi patlak verdi
Yemen'de hükümet kontrolündeki bölgelerde açlık krizi patlak verdi

Yemen'de hükümet kontrolündeki bölgelerde açlık krizi patlak verdi

BM analizine göre Kızıldeniz kıyısındaki bölgelerde ilk kez 'son derece kritik' düzeyde yetersiz beslenme rapor edildi

19 Ağustos 2024 Pazartesi 12:00A+A-

Yeni bir BM raporu, Yemen'de hükümet kontrolündeki bölgelerde akut beslenme yetersizliğinin yayılmakta olduğu uyarısında bulundu.

Yemen'deki Entegre Gıda Güvenliği Aşama Sınıflandırması (IPC) Teknik Grubu, kolera ve kızamık gibi hastalıkların yayılması, gıda kıtlığı ve içme suyu eksikliğinin birleşik etkisinin bir sonucu olarak yetersiz beslenmenin daha da kötüleştiğini söyledi.

Uluslararası alanda tanınan hükümete bağlı bölgeler ile Ensarullah Hareketi (Husiler) arasında bölünmüş olan savaşın yıkıma uğrattığı ülke genelindeki ekonomik gerileme de gıda krizinin derinleşmesine katkıda bulunmuştur.

Yapılan analizlere göre, akut yetersiz beslenmeden muzdarip beş yaş altı çocuk sayısı, hükümet kontrolündeki bölgelerde bir önceki yıla göre yüzde 34 artarak, 120.000'i ağır derecede yetersiz beslenen çocuk olmak üzere 600.000'den fazla çocuğu etkiledi.

Kızıldeniz kıyısındaki Al Havhah ve Hays bölgeleri de dahil olmak üzere güney Hudeyde ovalarında ilk kez "son derece kritik" akut beslenme yetersizliği rapor edildi.

IPC, araştırmada yer alan hükümet kontrolündeki 117 bölgenin tamamında "ciddi" düzeyde ya da daha kötü akut yetersiz beslenme görülmesinin beklendiğini, Taiz'deki Mevza bölgesinin de "son derece kritik" seviyeye düşmesinin öngörüldüğünü söyledi.

Unicef'in Yemen temsilcisi Peter Hawkins yaptığı açıklamada, “Rapor, Yemen'in güneyindeki çocuklar için akut yetersiz beslenmenin endişe verici bir eğilim olduğunu doğrulamaktadır. En savunmasız durumdaki kadın, kız ve erkek çocuklarını korumak için, önleme ve tedavi çabalarına yatırım yapılması ve bu çabaların yaygınlaştırılması her zamankinden daha kritik bir önem taşıyor” dedi.

"Çocukların hayatta kalabilmeleri ve tam potansiyellerine ulaşabilmeleri için, yaşamlarını tehdit eden yetersiz beslenme biçimleriyle mücadele etmek üzere mevcut çok sektörlü müdahaleyi geliştirmek de dahil olmak üzere elimizden gelen her şeyi yapmaya devam edeceğiz."

Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon tarafından desteklenen Aden merkezli Yemen hükümeti 2015 yılından bu yana Husilerle savaş halinde. İran'a bağlı Husiler başkent Sana'yı ve ülkenin büyük bölümünü kontrol ediyor.

Çatışmalar nedeniyle ülkenin büyük bir bölümü harabeye dönerken yüz binlerce kişi öldü, altyapı büyük ölçüde tahrip oldu ve ciddi boyutta gıda sıkıntısı baş gösterdi.

HABERE YORUM KAT