1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. PAKİSTAN

  4. “Yaptığımız İşkenceler Desteklendi!"
“Yaptığımız İşkenceler Desteklendi!

“Yaptığımız İşkenceler Desteklendi!"

Pakistan devrik lideri, İngiltere'nin işkenceye karşı çıktığı şeklindeki söylemini yalanladı, yaptıkları işkencelerin "üstü kapalı" desteklendiğini söyledi.

15 Mart 2011 Salı 10:38A+A-

Pakistan'ın eski cumhurbaşkanı Pervez Müşerref, İngiltere'nin "üçüncü ülkelerin sorgulamalarında işkenceye başvurmasına karşı çıktığı" şeklindeki söylemini yalanlayan bir açıklama yaptı.

BBC'nin haberine göre, Müşerref, "uygulanan siyasetin bu olduğunun kendisine hiç bir zaman söylenmediğini" kaydetti ve bunu "yaptıklarımızın üstü kapalı desteklenmesi" şeklinde yorumladı.

Pakistan eski liderinin bu açıklaması, İngiliz istihbarat servisi MI5'ın el-Kaide zanlılarına yönelik işkence konusunda ne derece bilgi sahibi olduğu sorusunu İngiltere gündemine bir kez daha soktu.

MI5'ın eski başkanı Elizabeth Manningham-Buller bunların görmezden gelindiği iddialarını yalanlamıştı.

Müşerref, İngiliz hükümetince Pakistan istihbarat servisi ISI'ın İngiliz tabiiyetindekiler üzerinde işkenceye başvurmaması konusunda bir şey söylendiğine dair en ufak bir hatırası olmadığını söylüyor.

"Asla. Bir tek kez bile olmadı; hiç böyle bir şey hatırlamıyorum" diyor.

"Belki de ne yapıyorsak devam etmemizi istediler; bu da yaptıklarımızın üstü kapalı olarak onaylanmasıydı."

Ancak MI5'ın eski başkanı Manningham-Buller 'üstü kapalı bir onay' olmadığında ısrarlı.

İŞKENCEYE KARŞI DEĞİLMİŞ

Müşerref 1999-2008 yılları arasındaki cumhurbaşkanlığı sırasında ABD'nin "terörle mücadele" adı altındaki uygulamalarında başlıca müttefikleri arasındaydı.

BBC 2 kanalında yayınlanacak Teröre Karşı Gizli Savaş programı için soruları cevaplayan Müşerref, "Kötü niyetli insanlarla uğraşıyoruz ve bilgi edinmek zorundayız" dedi.

"Eğer siz de aşırı iyi niyetli davranırsanız, o zaman bilgi edinemeyiz. İstihbarat görevlilerine, sorgulamayı yapanlara biraz manevra alanı bırakmak gerekir" diye konuştu.

İyi bir amaç söz konusu ise her yolu mubah görüp görmediği sorusuna karşı da "Bir noktaya dek evet" diye cevap verdi.

BİNYAM MUHAMMED ÖRNEĞİ

Etiyopya asıllı Binyam Muhammed'in yaşadıkları son dönemde alevlenen tartışmalara en önemli örneklerden biri.

Muhammed 2002'de Pakistan'da saldırı planladığı suçlamasıyla yakalanıp Guantanamo'ya konmuş, burada işkence görmüş, itiraflarının da işkence altında alındığını söylemişti.

Onun durumundaki bazı kişiler, Pakistan'da işkence gördükleri suçlamasıyla daha sonra İngiltere hükümetinden tazminat aldı.

İngiltere'nin başka ülkelerde işkence yapılmasında 'iştirakçi' olduğu iddiaları, yeni açılan bir bağımsız bir soruşturma tarafından incelenecek. Temyiz Mahkemesi'nin eski yargıçlarından Peter Gibson'ın yöneteceği soruşturma iki ay içinde başlayacak.

İŞKENCEYİ DİZİDEN ÖĞRENMİŞLER!

İlk kez kameralar önünde bir mülakat veren Barones Manningham-Buller, Amerikalıların tartışmalı sorgu yöntemlerine başvurduğunu bilip bilmedikleri konusunda bir soruya ise: "Kullanmaya başlamalarından epey zaman geçene dek bilmiyorduk. Bunu müttefiklerinden ve kendi vatandaşlarından gizlemeyi seçtiler" dedi.

Guantanamo'da sorguları gözlemlemekle görevlendirilen bir FBI çalışanı ise, sorgu görevlilerinin televizyonlarda gördüklerinden ilham aldığını söyledi.

FBI'ın davranış analisti Jim Clemente, kadın görevlilerinden birinin 24 adlı TV dizisini izleyerek burada gördükleri sorgu yöntemlerini Gunatanamo'ya taşıdıklarını anlattığını aktarıyor.

Clemente, "Bu dehçet verici; birinin bu kadar aptalca bir şey yapması akıl alır gibi değil" dedi.

HABERE YORUM KAT