Vestel’in İbretlik Somali Duruşu
"Bugün Vestel, emperyalist kuşatmanın Somali’ye, Afrika’nın boynuzuna bakışını filmleştirmiştir, o kadar."
Süleyman Ceran, Somali'nin sömürülmesini ve Vestel'in korsan reklamını yazdı:
Vestel’in İbretlik Somali Duruşu
Süleyman Ceran / Haksöz-Haber
Somali’nin kıyılarındaki balıkların yerini atıklar aldı sonra. Dünya Bankasının baş ekonomi danışmanı Lawrence Summers’ın bir yazışmada şöyle dediği basına yansıdı: "Zehirli atık yüklerinin en düşük ücretli ülkelere boşaltılmasının arkasındaki ekonomik mantıkta bir kabahat olduğunu sanmıyorum ve bu (mantığı) cesaretle savunmalıyız. Afrika'daki az nüfuslu ülkelerin az kirlendiğini düşünmüşümdür her daim." Az nüfuslu, sahipsiz ülkelerin az kirlendiğini düşünen zihniyetin, Somali’nin her tarafını zehirli atıklarla, hatta nükleer atıklarla doldurduğu bilinen bir gerçek artık. Dünyanın ortak çöplüğü haline dönüştürülen Somali’nin sözüne güç katacak, arkasında duracak kimsesi olmadığı için de yıllardır yaşananlar gündemleştirilemedi. Belki yalnızca bundan dolayı yirmi yıldır adam gibi bir hükümetleri de olmadı. Tüm bunlar yaşanırken Somalililerin önde gelenleri, sömürücülere çağrıda bulundu: "balık avına son verin ve alandan çıkın". Çatışma başladı sonra. Balıkçılarla ve kıyıda yaşayan ahaliyle çatışan işgalciler, gemilerine yanaşan kanoların üzerine kaynar su dökmekle kalmayıp balık teknelerinin üzerinden geçerek açıkça savaş ilanında bulundular.
Sonunda yerli halkın içinde dayanamayan gençler el yordamıyla oluşturdukları teknelerle kafa tutar oldular gemilere. Bastıkları tankerlerdeki mürettebatı rehin alıp, karşılığında para aldılar. Adamları için tek kuruş vermeyen şirketler yüzünden bazı ablukalar aylar sürdü. Kimsenin canına kıymadılar. Paraları, halklarına getirdiler, belki bundan dolayı kimse satmadı onları. Bir çeşit Robin Hood girişimi olarak algılanabilir yaptıkları. Sonuçta masum değillerdi kuşkusuz ama ellerinden başkası da gelmiyordu. Dünya, onların hallerini anlamaya çalışmak yerine, sahil güvenlik botlarını, ağır silahlar ve füzeler taşıyan savaş gemilerini gönderdi üzerlerine. Onlarcasını sivrisinek öldürür gibi yok eden makinelerin övünç görüntüleri ekranlarda boy gösterirken kimse rahatsız olmadı, herkes filme bakar gibi bön bön izledi yaşananları. Aden Körfezi’nin bu küçük “korsan”lardan kurtulup, tekrar büyük emperyal korsanların eline geçmesi, gelişmiş ülkelerin tamamında sevinçle karşılandı.
Afrika’nın boynuzunda sular durulmadı. Üzerinden fazla zaman geçmeden başka görüntüler çıktı karşımıza. Somali’de kuraklık dayanılmaz boyutlara gelmeye başladı ve binlerce çocuk açlıktan hayatını kaybetti.
Bir sahne: (...)
YAZININ DEVAMI İÇİN TIKLAYINIZ...
HABERE YORUM KAT