
“Ve aşılayıcılar olarak rüzgârları gönderdik..."
“Ve aşılayıcılar olarak rüzgârları gönderdik, böylece gökten su indirdik de sizleri suladık. Oysa siz onun depolayanları değilsiniz.” (Hicr / 22)
وَاَرْسَلْنَا الرِّيَاحَ لَوَاقِحَ فَاَنْزَلْنَا مِنَ السَّمَٓاءِ مَٓاءً فَاَسْقَيْنَاكُمُوهُۚ وَمَٓا اَنْتُمْ لَهُ بِخَازِن۪ينَ ﴿٢٢﴾
“Ve aşılayıcılar olarak rüzgârları gönderdik, böylece gökten su indirdik de sizleri suladık. Oysa siz onun depolayanları değilsiniz.” (Hicr / 22)
Rüzgârlar evreni idare eden yasalar sistemine göre hareket etmektedirler. Yine bu yasalar sistemi uyarınca yağmur yükleyicilik görevini yerine getirip bu yasaların öngördüğü şekilde yağmurun yağmasını sağlamaktadırlar. Ama bütün bunları temelden düzenleyen, planlayan kimdir? Hiç kuşkusuz bunları takdir eden ve mucizelere kaynaklık eden evrensel yasayı koyan yüce yaratıcıdır.
“Evrende varolan her şeyin hazinesi, ana çkaynağı bizim katımızdadır. Ve biz her şeyi size belirli bir ölçüye göre indiririz.”
Bu ifade de her hareketin hatta su içme olayının bile yüce Allah’a bağlandığını görüyoruz… Yüce Allah’ın dış alemdeki olaylar hakkında geçerli olan yasası ile iç alemdeki olaylar hakkında geçerli olan yasası birbirlerinin aynısıdır. Ayetlerin birinci bölümü yüce Allah’ın ayetlerini yalanlayanlar aleyhinde yürürlüğe koyduğu yasasını içermektedir. İkinci bölüm de gökler ve içindekilerle beraber yeryüzü, rüzgârlar, su ve su ihtiyacını gidermeye ilişkin yasasını içermektedir. Hepsi de Allah’ın kaderi doğrultusunda yürürlükte olan onun yasalarıdır.
FİZİLALİL KUR’AN
Ayet-i Kerimede ifade edilen, rüzgârların aşılayıcılığı hususu, özellikle günümüzde botanik ilminin elde ettiği sonuçlarla daha´ iyi anlaşılır olmuştur. Zira artık bilinmektedir ki, bitkilerde ve meyvelerde döllenme, rüzgârın tesiriyle meydana gelmektedir. Erkek ağaçlardaki bulunan toz zerrecikleri halindeki tohumlar, rüzgârın tesiriyle uçuşarak dişi ağaçlara konuyor ve döllenme meydana geliyor. Bu hadise Cenab-ı Hakkın takdiri ve emriyle öyle düzenli ve planlı bir şekilde oluyor. Eğer rüzgâr, zamanında ve belli bir Ölçüde esmeseydi felaketler meydana gelebilir, tohumların, yerlerine konması değil ağaçlar bile kökünden sökülüp yerle bir olabilirdi. Demek oluyor ki Allah tealanın takdiriyle olaya bir ölçü hakimdir.
Ayet-i Kerimede işaret edilen bir diğer husus ta, yağmurun yağması hususudur. Yine bilindiği gibi bulutlar da rüzgârın tesiriyle yer değiştirerek doyum noktasına ulaşacakları yerlere geliyorlar ve yağmur yağıyor. Yağan bu yağmurdan meydana gelen sular, toprak tarafından emiliyor ve depolanıyor. Ve oradan belli bir ölçüde akarak toprak üstüne çıkıyor ve bundan bütün canlı varlıklar istifade ediyor. İşte bütün bu olayları programlayıp tertipleyen ilâhi iradedir. Herşey Allah tealanın takdiriyle meydana gelmektedir. Artık onun bu gibi tükenmez nimetlerine şükretmek, kulun en başta gelen vazifderindendir.
İşte sizin için gökyüzünden tatlı bir su indiriyoruz da en büyük nîmetlerimizden birini tadıyorsunuz. Eğer biz size rahmetimizin gereği olarak sizin için böyle bir su indirmeseydik siz asla ona sahip olamazdınız. Siz asla onu gökten indiremezdiniz. İndiremediğiniz gibi, ihtiyacınız anında kullanmak üzere onu yeryüzünde biriktiremezdiniz.
Öyle değil mi? İçtiğiniz sudan bir damla indirebilecek birileri var mı? Rabbiniz kesiverse sularınızı ne yaparsınız? Kime gidersiniz? Kimden yardım istersiniz? Kimin gücü yeter buna? İşte Rabbiniz sizi, sizin asla sahip olamayacağınız, güç yetiremeyeceğiniz rızıklarıyla rızıklandırmaktadır.
BASAİRUL KUR’AN
HABERE YORUM KAT
Bu sahifeyi hazirlayan kardesime selam olsun tesekkür ederim. Kardesimizinde belirttigi gib?i Su ayeti hatirlammamak olurmu? mealen buyrulur ki ...
Yanıtla (0) (0)"DE KI, "hic düsündünüzmü? Eger suyunuz yeryüzünden tamamen cekiliverse , size tertemiz kaynak sularini kim getirecek?" (67 Mülk 30)
SU hayattir, SU canlidir, Hayat mucizedir..Bu ayetlerin indigi tarihde bir gün gelip insanligin yeryüzünün SU rezevrelirini hoyratca tüketecegi, irmaklari kurutacagi denizleri kirletecegi kimsenin hayaline dahi gelmezfi.. Ama oldu... Bu ayet Kuranin mucizevi ihbarlarindan sadece biridir.. vesselam. Hiz Nebi(sav)nin irmak kenarinda abdest alirken bile suyu israf etmeyin" buyurmasni hatirlamayalimmi? (Salat ve Selam olsun Ehl-i Beytine ve ashabina da)
4..Yani insanlar ve diger canlilarin hayatlarini sürdürmeleri icin gerekli olan sivi halde ki tatli suyun baslica deposu yer altindadir,, Yer alti sulari yaklasik 23,4 milyon km3 küpdür ki bu kadar suyun insan eliyle yapilan barajlarda depolanmasi mümkün degildir- ayette gecen "Siz onu depoluyamazdiniz" ifadesi de bu gercegi yani yer alti sularinin insan eliylr yapilmis yapay barajlarda depolonmasinin mümkün olmayacagina isaret etmektedir.. Yüce Allahin tabiata yerlestirdigi yasalara "Adetullah/sünnetullah"la ilgili buna benzer bir cok muhtesen ayet kur'anda yer almaktadir.. selam olsun..
Yanıtla (0) (0)3-- Buna benzer sekilde rüzgarlar cucekli bitkilerin üremesi icin arasinda erkek üreme hücrelerini barindiran polen taneciklerini ayni veya baska bir bitkinin cicegeginde ki disi organin tepecigine tasiyarak bitkinin tozlasmasinu (polenlesme) saglarlar.. Ayette ki "döllemek, döleyiciler" manasina gelen "levakih" kelimesi hem rüzgarin bulut ypgunlasma cekirdeklerini su buhari ile bir araya getirmesi hemde bitkilerde ki polenlesme anlamlarina gelmektedir..Ayette acik sekilde bulut ifadesi zikredilmese de "Gökden su undirilmesinden" kasit bulutlardan yagis olarak düsen yagmur ve kardir.. "Su ihtiyacunin karsilanmasi" ile yagis olarak inen suyun tuzdan arindirilmis, insanlar ve karada yasayan bir cok bitki ve hayvan icin kullanisli olan tatli suyun insanlara bahsedilmesi manasina gelmektedir..Ziraatta ve endüstride ve evlerimizde ihtiyacimizi karsilamak icin kullandigimiz tatli suyun 3 de 2 si yer alti sularindan saglanmaktadir..
Yanıtla (0) (0)2...Yüce Allah (cc) bu ayette, rüzgarlari bulutlari asilamasi icin gönderdigini, bulutlardan tatli sulari yagdirarak insanlarin su ihtiyacini karsiladigini, yer altinda depoladigi tatli suyu insanlarin depolayamayacagini ifade etmektedir.. Atmosferde bulunan su buharinin yogunlasarak sivi halde ki bulut damlaciklarini olusturmasi icin üzerinde yogunlasacagi yüzeylere yani bulut yogunlasma cekirdekleri olarak adlandirilan kücük toz ve tuz zerrelerine ihtiyac vardir.. Cok kücük bpyutta ki bu toz zerrelerini cöllerden tuz terrelerinide okyanusun üzerinden kaldirip atmosfere tasiyarak nemli hava icerisinde ki su buhari ile bir araya getiren, bu bölgeler üzerinde esen rüzgarlardir..vd
Yanıtla (0) (0)1...Hem bulutlari sürükleyerek yagmurun yagmasinda rol üstleneceklerine, hemde bitkilerin döllenmesine hayati katkida bulunmalarina bir atif.. Ibni Abbas (ea) daha o zamandan böyle tefsir etmisdir. Yakin zamanlarda yapilan botanik bir kesif olan bitkilerin erkek ve disi tohumlarindan olstugu gercegi icin okuyalim...Mealen buyrulur ki...
Yanıtla (0) (0)"Dahasi O'dur yeryüzünü uzatip genisleten,yani bir yanda kalkmaz kimildamaz daglar dikip öte yandan nehirler akitan ve oraa her üründen erkekli-disili ciftler var eden..gündüzü geceyle örten..Elbet bütün bunlarda düsünen bir topluluk icin derin mesaylar vardir" (13:3)