1. HABERLER

  2. HABER

  3. HUKUK

  4. Van Geri Gönderme Merkezinde işkence iddiası
Van Geri Gönderme Merkezinde işkence iddiası

Van Geri Gönderme Merkezinde işkence iddiası

Van’da Göç İdaresine bağlı Geri Gönderme Merkezinde tutulan çok sayıda Türkmenistanlı muhacirin önceki gün yoğun biçimde işkenceye maruz kaldıkları iddia edildi.

14 Nisan 2023 Cuma 15:05A+A-

HAKSÖZ-HABER

Geri Gönderme Merkezlerinde yaşanan hak ihlalleriyle ilgili her gün yeni iddialar gündem geliyor. Ülkeye yasadışı yollarla girmiş ya da ikametiyle ilgili sorun bulunan yabancıların alıkonulduğu bu merkezler geçmişten beri kötü muamele ve hak ihlalleriyle anılmakta.

Son dönemde ise bu sıkıntılar ivme kazanmış halde. Irkçı atmosfer ülke genelinde kabartıldıkça buradaki yansımaları daha da kötü oluyor.

Edinilen bilgilere göre değişik şehirlerde ikamet izinleri bulunmadığı için gözaltına alınıp Van’a gönderilen Türkmenistan vatandaşı 130 kişi önceki gün Geri Gönderme Merkezinde yaşanan bir gerilim sonrasında jandarma tarafından feci şekilde dövüldüler.

Pek çoğu pasaportu olmadığı için ülkesine dönemeyen, bir kısmı ise ailesinin geçimini sağlayabilmek için Türkiye’ye çalışmak için gelmiş ama ikamet süresini geçirmiş Türkmenistan vatandaşı bu insanların maruz kaldıkları iddia edilen dayak hadisesi kamuoyunun gözlerinden çok uzakta gerçekleşiyor.

Daha önce söz konusu Geri Gönderme Merkezinde İran uyruklu bir şahsa tecavüz eden iki güvenlik görevlisi tespit edilmiş ve haklarında 15'er yıl hapis cezası verilmişti.

Öncelikle Van Göç İdaresi yetkililerinin ve genel manada İçişleri Bakanlığının Van’da yaşandığı iddia edilen bu elim hadisenin üzerine gitmeleri, iddialar doğruysa sorumlular hakkında acilen işlem yapılması önem arz ediyor. Bu bağlamda iddialar hakkında yetkililerden açıklama bekliyoruz.

HABERE YORUM KAT