1. HABERLER

  2. YORUM ANALİZ

  3. Ürdün seçimleri işgal rejimine nasıl bir mesaj verdi?
Ürdün seçimleri işgal rejimine nasıl bir mesaj verdi?

Ürdün seçimleri işgal rejimine nasıl bir mesaj verdi?

Muhammed Ayeş, Ürdün'de Müslüman Kardeşler'in siyasi kolu olan İslami Eylem Cephesi (İAF)'ın seçimlerden galip çıkmasının, yerel politika ve uluslarası arenadaki önemini anlatırken, siyonistlere verilen açık mesajların altını çiziyor.

18 Eylül 2024 Çarşamba 15:30A+A-

Muhammed Ayeş/Middle East Eye

Çeviri: HAKSÖZ-HABER

Müslüman Kardeşler'in siyasi kolu olan İslami Eylem Cephesi (İAF), bu hafta Ürdün'de düzenlenen tarihi parlamento seçimlerinde önemli bir zafer elde ederek en fazla oyu aldı.

Ürdün Hava Kuvvetleri, Ürdün parlamentosundaki  138 sandalyeden 31'ini kazanarak, 2020 seçimlerindeki temsil sayısını üç katına çıkardı.

Bu sonuçlar, Müslüman Kardeşler'in parlamentodaki 80 sandalyeden 22'sini kazandığı 1989'dan bu yana ülkedeki İslamcıların en büyük zaferi anlamına geliyor .

IAF Genel Sekreteri Murad el-Adaileh, Middle East Eye'a yaptığı açıklamada , partisinin başarısının hem önceki parlamentodaki performansının, hem de İsrail'in Gazze'ye yönelik savaşında Filistin yanlısı duruşunun bir sonucu olduğunu aktardı.

Adaileh, "Temsilciler Meclisi'nin, Trump ABD seçimlerini kazanırsa gelecekte aşırı Amerikan sağıyla ittifak kurabilecek aşırı İsrail sağına karşı güçlü bir duruş sergilemesi gerekiyor " dedi.

Temel çıkarımlar

Oylamadan birkaç gün önce, eski Ürdün Milletvekili ve kabile lideri Hael Waddan al-Dajjah ile görüştüm. Bana ülkedeki genel havanın "İslamcı eğilime" doğru eğildiğini ve bu eğillimin sebebinin şuan Ürdün'ün karşı karşıya olduğu tehditlerden, "özellikle de Batı Şeria'daki İsrail hareketlerinden" korunmanın en iyi yöntemi olarak görüldüğünü söyledi.

Ürdün kabileleri, İsrail'in işgal altındaki Batı Şeria'ya yönelik son saldırılarının ve Filistinlileri zorla sınır dışı etme etmelerinin, Ürdün'ü bir Filistin devletine dönüştürme ve krallığı istikrarsızlaştırma amaçlı İsrail komplosunun bir parçası olduğu yönündeki endişelerini dile getirdi .

Dajjah, "Ürdün halkını gerçek anlamda temsil eden adil seçimlerin yapılması, İsrail tehditlerine karşı iç cephenin bütünlüğünün tek garantisidir" dedi. 

Bu bağlamda, IAF'ın son parlamento seçimlerindeki zaferi birkaç önemli anlam taşıyor.

Öncelikle, siyasi kesimlere Ürdün halkının, devlet tarafından defalarca hedef alınan Müslüman Kardeşler'i desteklediği mesajını gönderiyor.

Aynı zamanda uluslararası arenada, özellikle de Ürdün'de Müslüman Kardeşler'in "terörist" bir örgüt olarak yasaklanması için baskı yapan dış güçler arasında da bir mesaj niteliği taşıyor.

Sonuçlar ayrıca Ürdün seçmenleri için Filistin meselesinin önemine işaret ediyor. Zira İslami Eylem Cephesi, İsrail'i izole etmeyi ve Ürdün ile aralarında yapılan barış anlaşmasını iptal etmeyi hedefliyor.

İlginç bir şekilde, IAF'a verilen oyların çoğu kabile bölgelerinden geldi ve bu durum IAF'ın, hükümetin kalesi olarak bilinen bölgelerdeki desteğinin de arttığını gösteriyor.

Bu seçimler her şeyden önce Ürdün'ün İsrail'e karşı bir meydan okuma mesajı ve Filistinlilere destek sözü niteliğindedir.

 Ürdün halkının Filistin davasını terk etmeyi reddettiğinin açık bir göstergesidir.

 

HABERE YORUM KAT