Ulustan Ümmete Gezi Grubu Libya’da
Ulustan Ümmete Gezi Grubu 29 Mart Cuma günü 42 kişiden oluşan kalabalık bir heyetle Libya'ya gitti.
HAKSÖZ-HABER
Ulustan ümmete gezi grubu geçtiğimiz aylarda gerçekleştirdiği Tunus gezisinin ardından, bir diğer intifada ülkesi olan Libya’ya gitti. 4 günlük programın ilk 2 gününü, doğu Libya’nın önemli şehri ve intifadanın başlangıç noktası olan, Bingazi’de geçirecek olan grup, son iki gününü de başkent Tripoli’de geçirecek.
Türkiye’nin dört bir yanından gelen heyet üyeleri Libya Konsolosu, Bingazi meclis üyeleri ve Libya STK temsilcileri tarafından karşılandı. Karşılama heyeti adına söz alan Bingazi Meclis Üyesi Ömer Alslak ve STK temsilcisi Abdülselam el Mesmary iki ülke vatandaşları arasında kader birliğine vurgu yaparak, ülkelerinin ziyaret edilmesinden memnuniyet duyduklarını aktardılar. İki Müslüman halk arasındaki ilişkileri geliştirmenin önemli olduğunu aktaran konuşmacılara, Ulustan Ümmete program yapımcısı Hamza Türkmen tarafından Libyalı direnişçilere destek gösterilerinden karelerin olduğu tablo hediye edildi. Türkmen, yüz yıl önce parçalandıklarını aktararak, “buraya kardeşlerimizle kucaklaşmaya ve yaşadıklarını onlardan dinlemeye geldik” dedi.
Karşılamanın ardından Cuma namazı için Libya halkının Ebu Mesakin lakabını taktıkları Reşit Paşa camiine gidildi. Burada halk ve camii imamı ile sohbet eden heyet, namazın ardından Bingazi’deki olayların yaşandığı meydanlara gezdi.
İlk önce Tahrir meydanına giden heyet, 17 şubat 2011 tarihinde gösterilerin ilk başladığı alanda gösteriyi organize edenlerden bilgi aldı. Ulusal Eserler Kurumu Başkanı o gün ile ilgili şunları aktardı: “Gösteri öğlen saatlerinde başladı. Barışçıl reform isteklerine Kaddafi ve askerleri sadece birkaç saat dayanabildiler. Saat akşam altıyı gösterdiğinde üzerimize ateş açıldı. İlk şehidimizi ilk günümüzde vermiş olduk. O şehidimizden sonra ayaklanmalar başladı ve Kaddafi kaybetti.”
Tahrir meydanının ardında çatışmaların yoğun yaşandığı Ketibetul Fuzil meydanına gidildi. Kaddafi’nin paralı askerlerinin konuşlandığı meydanda 220 kişinin şehit edildiğini aktaran görevli, bu şehitlerin çabası ile paralı askerlerin bozguna uğratıldığını ve bu zaferin Bingazi’yi özgürlüğe kavuşturduğunu söyledi. Şehit edilenler için bir anıtın yapıldığı meydan, halk için önemli bir simge durumuna gelmiş.
Önemli meydanları gören heyet, daha sonra Adalet ve Bina Partisi (İhvan) Bingazi milletvekili Abdulmecid el Dibani ve geçici meclis cumhurbaşkanı yardımcısı Abdulhafız ile görüştü. Görüşmenin ardından konsolosluktaki davete katılan heyet, burada bir çok ileri gelen ile sohbet etme imkanı buldu. Davetliler arasında Senusi lideri ile Türkiyeli iş adamları bulunuyordu.
HABERE YORUM KAT