Ukrayna'daki Çatışmalarda 6 Binden Fazla Kişi Öldü
BM, Ukrayna'nın doğusunda Nisan 2014'ten bu yana devam eden çatışmalarda ölenlerin sayısının 6 bini geçtiğini açıkladı.
Birleşmiş Milletler (BM), Ukrayna'nın doğusunda Nisan 2014'ten bu yana devam eden çatışmalarda ölenlerin sayısının 6 bini geçtiğini açıkladı.
Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiseri Zeyd Raad el-Hüseyin, Ukrayna İnsan Hakları Misyonu'nun 1 Aralık 2014-15 Şubat 2015 dönemini kapsayan dokuzuncu raporuyla ilgili yaptığı yazılı açıklamada son haftalarda özellikle Donetsk Havaalanı ve Devaltseve bölgesinde artan çatışmalar nedeniyle yüzlerce kişinin öldüğünü belirtti.
"Ukrayna'nın doğusunda bir yıldan az süredir devam eden çatışmalarda 6 binden fazla insan yaşamını yitirdi" ifadesini kullanan Zeyd, "Ülkede Nisan 2014-28 Şubat 2015 tarihleri arasında 5 bin 809 kişi öldürüldü, 14 bin 740 kişi de yaralandı. Son günlerde Donetsk Havaalanı ve Debaltseve bölgesinde devam eden çatışmalarda ölenler, bu sayıya dahil değil. BM, 2 Mart itibarıyla Ukrayna'nın doğusundaki çatışmalarda hayatını kaybedenlerin sayısının 6 bini geçtiğini tahmin ediyor."
BM Genel Sekreteri'nin İnsan Haklarından Sorumlu Yardımcısı İvan Simonoviç da düzenlediği basın toplantısında, "Ağır silahlara yönelen taraflar, çoklu roketatar sistemi kullanıyor" dedi. Simonoviç, sivillerin keyfi tutuklamalar ve işkenceye maruz kaldığına işaret etti.
Kırım'daki durumun da giderek kötüye gittiğini belirten Simonoviç, sistematik insan hakları ihlallerinden en fazla Kırım Tatarlarının etkilendiğini söyledi.
BM Ukrayna İnsan Hakları Misyonu'nun raporuna göre 1 milyondan fazla Ukraynalı, çatışmalar nedeniyle yerlerinden oldu.
Kırım Tatarlarına yönelik sistematik insan hakları ihlallerinin devam ettiğinin altı çizilen raporda Kırım'da ifade, fikir, toplanma, din ve inanç özgürlükleri kısıtlamalarının da devam ettiği belirtildi.
Ukrayna hükümetinin 26 Aralık 2014'te Kırım'a tren ve otobüs seferlerini durduğunun altı çizilen raporda "Kırım'da yerinden edilenlerin sayısı 20 bin 213'e ulaştı" denildi.
Kırım'da özellikle insan hakları savunucuları ve Kırım Tatarlarına yönelik siyasi baskı ve tehditlerin arttığına işaret edilen raporda, 26 Ocak'ta Kırım Tatarlarının dilinde yayın yapan tek televizyon kanalı ART'nin binasına silahlı, maskeli ve askeri üniformalı kişiler tarafından baskın düzenlendiği, 29 Ocak'ta Kırım Tatar Milli Meclisi Başkan Yardımcısı Ahtem Çiygöz'ün gözaltına alındığı ve Çiygöz hakkında toplumsal karışıklığa neden olma suçlamasıyla 10 yıla kadar hapis cezası istendiği hatırlatıldı.
HABERE YORUM KAT