"Türkiye'nin ihracat ambargosu, İsrail'de konut krizini tetikleyebilir"
Türkiye'nin İsrail'e yönelik ihracat kısıtlamaları, özellikle inşaat sektöründe büyük bir endişe yaratıyor.
HAKSÖZ-HABER
Ticaret Bakanlığı tarafından duyurulan ve inşaat sektöründe yaygın olarak kullanılan 54 üründen oluşan kısıtlamalar, Türkiye'den İsrail'e yapılan ihracatın önemli bir bölümünü oluşturuyor. İnşaat sektörüne yakın kaynaklar, bu kısıtlamaların uygulanması halinde İsrail'deki daire fiyatlarında artış olabileceği konusunda uyarıda bulunuyor. İş dünyası liderleri, Türkiye'nin yaptırımlarının ekonomik boykota giden yolda ilk adım olabileceğinden endişe ediyor.
İsrail merkezli İş Dünyası Birliği Başkanı Dobi Amitai, diğer ülkeler ve uluslararası şirketler adına bir boykot ve Türkiye'nin yaptırımlarına ilişkin "gerçek bir korku" olduğunu belirtiyor. Amitai, farklı ülkelerden ve uluslararası şirketlerden alınabilecek herhangi bir boykot ve ekonomik yaptırım kararı hususunda ciddi endişelerinin olduğunu, ayrıca acil durum seviyesinde bir eylem planı oluşturulması gerektiğini söyledi. İsrailli düşünce kuruluşu Coface CEO'su Bdi Yoel, Türkiye'nin hamlesinin İsrail ekonomisi ve özellikle inşaat sektörü üzerinde ciddi etkiler yaratabileceğini ifade ediyor. 2023 yılında Türkiye'den yapılan toplam ithalatın yaklaşık 4,6 milyar dolar olduğunu, bunun İsrail'in toplam ithalatının yaklaşık %5'ini oluşturduğunu belirten Yoel, Türkiye'nin önemli bir çimento ithalat kaynağı olduğunu ancak bu ürünün tüketici fiyatlarına doğrudan etkisinin sınırlı olduğunu vurguluyor.
Üreticiler Birliği Başkanı Dr. Ron Tomer, Türkiye'nin ihracat kısıtlamalarını "gerçek bir ambargo" olarak tanımlıyor ve İsrail hükümetine, yerel endüstrilere öncelik vererek Türkiye'ye olan bağımlılığı azaltma çağrısında bulunuyor. Tomer, İsrail'in ucuz işçilik ve düşük maliyetler nedeniyle Türkiye'ye bağımlı hale geldiğini, bu durumun uzun vadeli çevresel ve ekonomik sürdürülebilirlik açısından sorunlar yarattığını belirtiyor. Türkiye'nin siyaseti ve ekonomiyi karıştıran tutumunun güvenilir bir ortak olmadığını gösterdiğini vurgulayan Tomer, İsrail hükümetini, savaş sonrası ülkenin yeniden inşası için yerli üretimi desteklemeye çağırıyor.
HABERE YORUM KAT