Türkiye NATO Konseyini Toplantıya Çağırdı
Türkiye, Kuzey Atlantik Antlaşması'nın 4. maddesi çerçevesinde NATO Konseyini toplantıya çağırdı. Konsey, 28 Temmuz Salı günü toplanacak.
Türkiye, Kuzey Atlantik Antlaşması'nın 4. maddesi çerçevesinde NATO Konseyini toplantıya çağırdı.
Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, Türkiye'nin, ulusal güvenliğine yönelik son saldırı ve tehditler üzerine terörizme karşı alınan tedbirler ve icra edilen operasyonlar hakkında müttefiklerini bilgilendirmek ve istişarelerde bulunmak amacıyla Kuzey Atlantik Antlaşması'nın 4. maddesi çerçevesinde NATO Konseyi'ni gelecek hafta içinde toplantıya çağırdığı belirtildi.
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'in başkanlığında düzenlenecek toplantının 28 Temmuz Salı günü gerçekleştirilmesinin planlandığı kaydedildi.
"20 Temmuz 2015 günü Suruç’ta düzenlenen ve 32 masum vatandaşımızın hayatını kaybettiği terör saldırısı başta olmak üzere, Diyarbakır'da, Şanlıurfa'da ve Kilis'te güvenlik ve emniyet güçlerimize yöneltilen saldırıların akabinde artan güvenlik tehditleri karşısında tüm gerekli tedbirler alınmakta ve bu kapsamda Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından operasyonlar da icra edilmektedir" ifadesine yer verilen açıklamada, Türkiye'nin BM Güvenlik Konseyine gerekli bildirimde bulunduğu ve üyesi olduğu diğer uluslararası kuruluşlar nezdinde de gerekli bilgilendirme ve girişimlerin sürdüğü vurgulandı.
"Konsey Salı Günü Toplanacak"
Öte yandan, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Türkiye'nin talebi üzerine NATO Konseyi'nin 28 Temmuz Salı günü toplanacağını duyurdu.
Stoltenberg, yaptığı açıklamada, ittifak üyelerinin gelişmeleri çok yakından takip ettiğini, üyelerin Türkiye ile dayanışma içinde bulunduğunu bildirdi.
Stoltenberg, İngiliz yayın kurumu BBC'ye yaptığı açıklamada ise Türkiye'nin toplantı talebinde bulunmasının çok doğru ve çok zamanında olduğunu düşündüğünü belirterek, "Toplantıda Suriye, Irak ve çevresi ile Türkiye'nin NATO sınırları yakınındaki kargaşayı ve istikrarsızlığı ele alacağız" dedi.
Başbakan Ahmet Davutoğlu ile önceki gün telefon görüşmesi yaptığını söyleyen Stoltenberg, görüşmede kendisine son saldırılarda hayatını kaybedenlerle ilgili başsağlığı dilediğini ve Türkiye'nin DAEŞ ile mücadele ve sınırdaki kontrolü artırma çabalarından dolayı memnuniyetini ilettiğini belirtti.
Washington Anlaşması'nın 4. maddesi, bir üyenin, toprak bütünlüğü, siyasi bağımsızlığı ve güvenliğinin tehdit edildiğini düşündüğü durumda tüm İttifak üyeleriyle istişarelerde bulunmasını içeriyor. Anlaşmanın 5. maddesi ise bir İttifak üyesine yönelik saldırıya ortak cevap verilmesini öngörüyor.
HABERE YORUM KAT