Türkiye ile BAE ilişkileri: İki ülke arasında gerginliğe neden olan sorunlu başlıklar neler?
BAE tarafından gerçekleştirilen resmi ziyaret eski gerginlikleri ortadan kaldırır mı?
Türkiye ile Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) arasında yıllardır devam eden ve karşılıklı suçlamalarla gergin bir süreç takip eden ilişkilerde yeni bir sayfa açılıyor.
Abu Dabi Veliaht Prensi Şeyh Muhammed bin Zayid Al Nahyan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde bir araya geliyor. Prens Nahyan onuruna akşam yemeği de verilecek.
Türkiye, ekonomisinin kötü günlerden geçtiği bu dönemde sıcak paraya ihtiyaç duyuyor. Ancak iki ülke arasındaki ilişkiler, ABD'de Joe Biden'ın göreve gelmesinin ardından yumuşamaya başlamıştı. Ancak Türkiye ile BAE birçok konuda karşı cephelerde yer aldı. Bunlardan ilki Mısır'da Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin darbe ile devrilmesi olarak görülebilir.
BAE, Mısır'da darbe ile yönetimi alan Sisi'ye arka çıkarken, Türkiye ateşli şekilde devrilen Mursi yönetimini destekledi. Bu dönemde Türkiye-Mısır ilişkileri de dibe vurdu.
Abu Dabi, Doğu Akdeniz'de Kıbrıs ve Yunanistan'ın yaptığı askeri tatbikatlara da katıldı.
Türkiye ile BAE sadece Mısır ve Doğu Akdeniz'de değil birçok uluslararası kriz bölgesinde de karşı cephelerde yer aldı.
İki ülke, Libya'da çıkan iç savaşta farklı noktalarda durdu. İki ülke de Libya'da karşı cephelerde bulunan gruplara silah yardımında bulundu. Bu farklılık Suriye, Yemen ve Somali'de de aynı şekilde devam etti.
BAE ile birlikte 3 Arap ülkesi Katar'a ambargo kararı alırken Türkiye yine farklı cephede yer aldı. 2017'de üç ülkenin ambargo kararı aldığı Katar'ın yardımında Türkiye koştu. Türkiye'den yapılan ihracatla Katar'a uygulanan ambargo kırılmaya çalışıldı.
BAE'nin İsrail ile başlattığı normalleşme süreci de Ankara tarafından tepkiyle karşılandı. BAE ile İsrail arasında diplomatik ilişkiler hızlanrıken, iki taraf arasında askeri anlaşmalar da imzalandı. Türkiye, BAE'yi 'Filistin davasını' satmakla suçladı.Türkiye'de özellikle 15 Temmuz başarısız darbe girişimi sonrası BAE'ye yönelik ağır suçlamalar yapıldı. Özellikle yönetime yakın Türk gazete ve televizyonlarında BAE'nin darbe girişimde rolü olduğu suçlamaları yapıldı. Ayrıca muhalif basının da AK Parti'ye karşı desteklendiği iddiaları ortaya atıldı.
Darbe girişimi nedeniyle BAE suçlamalar yöneltilirken, Türkiye 2020'de Prens Nahyan'ın önde gelen danışmanlarından Muhammed Dahlan için kırmızı bülten talebinde bulundu. Dahlan'a '15 Temmuz darbe girişimini finanse etmek, anayasal düzeni zorla değiştirmeye teşebbüs etmek' suçlamaları yöneltildi.
İki ülke arasındaki son olay ise Türkiye'de organize suç örgütü lideri olmak suçundan aranan Sedat Peker'in bu ülkede bulunması.
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu hakkında çok sayıda suç isnadında bulunan Peker'in BAE'den yayınladığı videoalar bir süre sonra kısıtlanmıştı.
HABERE YORUM KAT