1. HABERLER

  2. HABER

  3. DÜNYA

  4. Türkiye ile anlaşmaya hazırlanan Ermenistan’da Rusya tandanslı darbe girişimi!
Türkiye ile anlaşmaya hazırlanan Ermenistan’da Rusya tandanslı darbe girişimi!

Türkiye ile anlaşmaya hazırlanan Ermenistan’da Rusya tandanslı darbe girişimi!

Rusya ile ilişkileri keserek son dönemde Türkiye ile anlaşmaya hazırlanan ve üstüne basa basa Azerbaycan'dan bir toprak talebi olmadıklarını duyuran Ermenistan'da darbe girişimi önlendi.

19 Eylül 2024 Perşembe 11:42A+A-

Erivan’da Paşinyan iktidarına son vermeyi planlayan bir darbe girişiminin önlendiği bildirildi.

Ermenistan’da Nikol Paşinyan yönetimini devirmeyi amaçlayan darbe girişimi başlamadan önlendiği duyuruldu. Üstelik darbe yapmaya hazırlanan kişiler aylarca Rusya’da askeri eğitim gördükleri açıklandı.

Ermenistan Soruşturma Komitesi, yasal yönetimi devirmeyi amaçlayan darbenin son anda önlendiğini açıkladı. Yapılan yazılı açıklamada Karabağ kökenli Ermenilerden oluşan darbeci gurubun istihbarat servisi tarafından yakından takip edildikten sonra dün harekete geçilerek tutuklandığı vurgulandı. Darbe hazırlığı ile ilgili ilk etapta 7 kişinin yakalandığı belirtilerek, “Karabağ kökenli Ermenilerden oluşan darbeciler üç ay boyunca Rusya’nın güneyinde Rostov şehrinde askeri eğitim aldığı anlaşılmıştır.

Bu kişiler darbe gerçekleştirmek için eğitildikleri gibi ayda 220 bin ruble (yaklaşık 80 bin TL) maaş aldıkları da tespit edildi. Eğitimlerine başlarken kendilerine açık ve net Ermenistan’da yönetimi devirmek için hazırlandıkları söylenmiş. Darbe girişimi hazırlığının farkına varan Ermenistan istihbaratı 7 kişiden oluşan ilk grubu yakaladı. Darbeci guruba üye geride kalan kişilerin ortaya çıkartılması için soruşturma çok yönlü devam ediyor” dendi.

Ermenistan’ın resmi kurumu Soruşturma Komitesi tarafından yapılan darbe açıklaması zaten gergin Rusya-Ermenistan ilişkilerinde yeni krizin patlak verdiği anlamına geliyor.

Darbe iddialarının yayıldığı sırada Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan yeni kritik açıklamalar yaptı. Rusya’nın başını çektiği Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütünü ülkesine düşmanlıkla suçlayan Paşinyan, “Ermenistan, KGAÖ ile ilişkisini boşuna dondurmadı.

Bunu sadece örgüt bizi savunmadığı için değil, Ermenistan’ın egemenliği ve güvenliğini doğrudan tehdit etmeye başladıkları için ilişkiyi kestik” ifadelerini kullandı. Paşinyan, Ermenistan’ın Azerbaycan karşısında ikinci Karabağ savaşını kaybetmesini doğrudan Rusya faktörüne bağlıyor.

İKİ GÜN ÖNCE TÜRKİYE AÇIKLAMASI YAPTI

Türkiye ile diplomatik ilişkilerin kurulması ve kara sınırının açılması gerektiğine işaret eden Nikol Paşinyan, Ankara ile Erivan'ın bu konuda özel müzakereciler vasıtasıyla görüşme yürüttüğünü, iki ülke arasında daha önce kamusal açıklamalarla yapılan fikir teatisinin diplomatik kaynaklarda yapılıyor olmasının çok önemli olduğunu dile getirmişti.

 

 

Kaynak: Yenişafak

HABERE YORUM KAT

1 Yorum