Tunus Sineması ve Imen b. Hassine
Ulustan Ümmete Platformu üyelerinden bir heyet, sinema yönetmeni Imen b. Hassine ile bir görüşme yaptı.
Türkiye’den Tunus’a giden Ulustan Ümmete Platformu üyelerinden bir heyet, sinema yönetmeni Imen b. Hassine ile AA Tunus Bürosu’nda 1 saate yakın bir görüşme yaptılar.
Hassine film alanında Kanada’da eğitim almış. Mesleki formasyonu oldukça yüksek. Kendisi modern/seküler giyim ve görünüşte olmasına rağmen, tamamen Müslümanları ilgilendiren sosyal konularla ilgileniyor.
Devrim sonrasında çektiği “Saklananlar” adlı 70 dakikalık belgesele, el-Cezire TV’sinin belgesel kanalı tarafından sponsorluk sağlanmış. Telif hakları da el-Cezire’nin elinde bulunmaktadır. Filmde Bin Ali Diktatörlüğü zamanında müebbet hapse mahkum olan 4 Nahda üyesinin gizlenme öyküsü anlatılıyor.
Görüşmeye platform koordinatörü Hamza Türkmen, AA Tunus Müdürü Ömer Faruk Tokat, Yeni Akit yazarı Abdurrahman Dilipak, Hilal TV Genel Müdürü Adnan İnanç ve Dr. Mustafa Yılmaz katıldılar.
Görüşmede İmen b. Hassine film çalışmaları hakkında bilgi verdi. Filistinlilerin dramını anlatan bir belgeseli dolayısıyle Siyonist lobi tarafından boykot edildiğini ve boğulmak istendiğini söyledi.
El Cezire televizyonu için çektiği Tunusta Bin Ali döneminde rejim muhaliflerine yönelik baskıyı konu alan “Saklananlar” adlı belgesel çalışması hakkında da bilgi veren Hassine, belgeselle gerçek mekanlar ve gerçek kişilerle, gerçek bir hikayeden yola çıkarak Bin Ali rejiminin insanlık dışı baskılarını anlatamaya çalıştığını belirtti. Film Tunus Devrimi sonrasında “Devlet Ödülü” almış ve devrim sineması olarak değerlendirilen öncü bir film olmuş.
Şaron’un hayatını çekmek istiyor
Imen b. Hassine, Şaron’un hayatı özelinde İsrail devletinin terör politikası, Şabra Şatila ile jenosit politikalarını anlatan belgesel özelliği taşıyan bir drama çekmek istediğini belirtti. Hassine, Şaron adını verdiği projeyi Kanada’dan beri kurguladığını; ancak kurguda Arap lider ve bürokrasisinin de bulunduğundan, gelişen süreci izlemeyi ve projeyi bir müddet bekletmeyi düşündüğünü ifade etti.
Imen b. Hassine ayrıca Tunus’ta “ensest” ilişki sorununu içeren bir proje hazırlamış. Bu projede tek bir cinsel içerikli sahne bulunmamasına rağmen mesajını oldukça yalın ve vurucu şekilde işlemeyi başarmış.
Hassine’ye, Hilal TV Genel Müdürü Adnan İnanç “Sakalananlar” isimli belgeselin Hilal TV’de yayınlanması ve benzer belgeseller için ortak çalışma yapma konusunda görüşmelerin sürdürülmesini söylerken, heyette yer alan Abdurahman Dilipak, “Saklananlar” isimli belgeselin İstanbul’da gösterimi için temasta bulunacağını vurguladı.
Dilipak ayrıca Türkiye ile Tunus arasında, Osmanlı döneminden bugüne ortak bir tarihi mirasın ihyası için, Türkiye’den bir yapımcı ve yönetmenle birlikte Sinan Paşa belgeselinin çekilmesi için TRT ve TİKA, Türk Tanıtma Fonu yetkilileri ile görüşmeler yapabileceğini söyledi.
Hamza Türkmen ise ülkeler arası kültür alanında işbirliğinin önemine vurgu yaparak iki halkın birbirini daha yakından tanıması için sinemanın önemli olduğunu, bu tanışıklığın garpzedeliler tarafından değil, halkların ortak değerlerine saygılı yönetmenler tarafından dile getirilmesi gerekliliğine vurgu yaptı. Ve eğer bu tür ilişkiler kurulabilirse bundan sonrası için iyi bir başlangıç olabileceğini belirtti.
Imen Ben Hassine ise “Tamamen insani bir gayeyle Filistin halkının trajedisini perdeye yansıttığım için Siyonist lobi beni boykot etti. Türkiye ile sinema alanında ortak projelere imza atmaktan mutluluk duyarım!” dedi.
Haber ve Fotoğraf: Mustafa Yılmaz
HABERE YORUM KAT