Tunus 'eski rejim'e mi avdet ediyor?
Tunus'ta 2011 seçimlerinin galibi olan 'Nahda' son seçimlerde 10 puan kadar gerileyerek ikinci sıraya düştü. Nahda liderleri elbette düşüşün sebeplerini kritik ederek yeni bir yol haritası çizeceklerdir. Ancak 'Nahda'nın başaramadıklarını 'eski rejim'in kalıntılarından oluşan bir blok tarafından desteklenerek seçimlerden birinci çıkan 'Nida Tunus' partisinin nasıl başarabileceği bir muamma. Kaldı ki 'Nida Tunus'un aldığı oy tek başına hükümet kurmasına yetmiyor. 'Nida Tunus', Nahda'nın 2011'de aldığı oy oranına bile ulaşamadı. Son seçimlerde 'Nida Tunus' 85 milletvekili çıkarırken, 'Nahda' 2011'de 89 milletvekili çıkarmıştı. Bin Ali'nin kaçmasından sonra Tunus'ta büyük bir beklenti oluşmuştu. Oysa Tunus diktatörü Zeynelabidin Bin Ali arkasında tam anlamlıyla bir enkaz bırakmıştı. Bin Ali döneminde işsizlik neredeyse yüzde 20'ye yaklaşmıştı. 'Genç işsizler'de oranın daha yüksek olduğu biliniyor. Tunus'taki isyan da Muhammed Buazizi isimli genç bir bilgisayar mühendisin kendini yakmasıyla başlamıştı. Ailesini geçindirebilmek için seyyar satıcılık yapan Buazizi'nin el arabasına polis el koymuş ve kendisine kötü muamelede bulunmuştu.
'Devrim'den sonra yüzde 41 oy ile birinci parti olan 'Nahda' eski rejimden gördüğü zulümlere rağmen mutedil duruş sergilemiş ve intikamcı bir yola girmekten imtina etmişti. 'Nahda'nın şanssızlığı Tunus'un Bin Ali döneminde alınmış borçların ağırlığı altında ezildiği bir dönemde iktidara gelmesiydi. Nahda'nın devasa ekonomik sorunlar yumağı içinde ezilen Tunus'ta kısa vadede başarılı olması çok zor idi. Nahda her ne surette olursa olsun iktidarda kalmak gibi bir saplantı içerisinde olmadığı gibi hep uzlaşmacı bir tutum izledi. Nahda hem koalisyon hükümeti kurdu, hem de daha sonra teknokrat bir hükümetin kurulmasına öncülük etti. Hareketin lideri Raşid Gannuşi ise Başbakanlık istememiş, kabinede yer almamış, kazanma şansı yüksek olduğu halde Cumhurbaşkanlığına aday olmamıştı. 'Nahda' Tunus'ta siyasi özgürlük ve çok partili bir rejim istiyordu. 'Tunus Devrimi' iktidarların hür seçimlerle gelip hür seçimlerle gittiği bir siyasi rejimin önünü açtı. Dolayısıyla son seçimlerden ikinci sırada çıkması 'Nahda' için büyük bir yenilgi sayılmaz. Yeter ki kurulacak hükümet Devrimi yolundan saptırıp 'eski rejim'i yeniden tesis etmesin. Öte yandan Mısır'da 'Müslüman Kardeşler' iktidarına tahammül edilmediği gibi Tunus'ta da en-Nahda'nın başarısız olması için her türlü dolabın çevrildiğini bilhassa belirtmeliyiz.
Habib Burgiba ve Bin Ali rejimlerinde Bakanlık, Büyükelçilik ve Meclis Başkanlığı yapan, Devrim'in ardından kurulan geçici hükümette Başbakanlık görevi üstlenen 87 yaşındaki Kaid es-Sebsi'nin liderliğindeki 'Nida Tunus' partisi Tunus halkının beklentilerine cevap verebilecek mi? Siyasi yorumcular 'eski rejim'den kalma bir 'dinozor' olarak niteledikleri es-Sebsi'nin partisi 'Nida Tunus'tan pek de umutlu görünmüyorlar. Öyle ki liberal-laik bir çizgide olan Cumhurbaşkanı Munsif Marzuki 23 Kasım 2014'de yapılması beklenen Cumhurbaşkanlığı seçimlerine atıfta bulunarak eski rejim özlemcilerinin yeniden siyaset sahnesine dönmek isteyeceklerine dikkat çekti. Mazruki eski rejim kalıntılarının Ekim'deki seçimlerde önemli bir rol oynadıklarını hatırlatarak taraftarlarına 'Devrim'i desteklemeleri için halkı ikna etmeleri çağrısında bulundu. Velhasıl, Tunus daha işin başında ve kendi tabanını muhafaza eden 'Nahda' ülkenin siyasi hayatında oynadığı başrolü kaybetmiş değil.
Yeni Şafak
YAZIYA YORUM KAT