Tunus Arap baharına model olabilir...
Arap isyanlarının kıvılcımı Tunus’da başladı. Kimsenin tahmin edemediği bir hızla yayıldı ve kısa sürede üç diktatörü devirmeyi başardı.
Arap baharı sadece batı dünyası değil İslam dünyasının da kafasını karıştırdı, herkes bu ayaklanmaların nereye varacağını, durup dururken nasıl geliştiğini ve kimlerin bu bahardan yararlanacağını merak edip duruyor. Sadece merakla kalmıyor, önyargı ve tahminler ile genelde Arap baharını batı komplosu bir hareket olarak yetersiz eksik bilgiler ile karalamaya çalışıyorlar.
Tunus’da halkın isyanından 9 ay sonra, 1956 yılında Fransa’ya karşı bağımsızlığını kazanmasının ardından bugüne, Tunus tarihinde ilk kez özgür ve hilesiz bir seçim yapıldı. 24 yıl ülkeyi diktatörlükle yöneten bir lideri alaşağı ederek Arap tarihinde önemli bir sayfanın açılmasına önderlik etti Tunus. Kısa sürede seçimlerin yapılması bekleniyordu ve herkesin merak ettiği seçimler sonunda halkın yüzde 90 katılımı ile olaysız bir şekilde gerçekleşmiş oldu. 11 milyonluk Tunus’da 80 parti seçime girdi, İslamcı-seküler- merkez-sol demokrat-liberal birçok düşünce-fikir partileri seçimlerde yarıştı. 217 sandalyeli mecliste 90 sandalyeyi İslamcı Raşid Gannuşi’nin partisi Nahda %41,47 oyla kazandı. Ulusal sol eğilim 30 sandalye, Sol eğilimli bir başka Ettaka-Tol partisi ise 21 sandalye kazandı.
Tüm dünyanın gözleri Tunus seçimlerinde idi. Yaklaşık 5 bin gözlemci seçimleri izlemek için Tunus’a akın ettiler. Bunların arasında Peru eski devlet başkanı Alejandro’nun ifadesi ön plana çıkanlardan biri idi; Tunus’da bir tek kazanan vardı o da demokrasi.
Tunus seçimlerinin galibi İslamcı Nahda hareketi oldu, gözler şimdi bu hareketin lideri Gannuşi’ye çevrildi. 1981-88 arasında defalarca tutuklanan, gözaltına alınan Gannuşi, 1990 yılında sürgüne gönderildi ve 20 yıl ülkesinden uzakta Sudan ve İngiltere’de yaşamak zorunda kaldı. Entelektüel ve ılımlı kişiliği ile tanınan Gannuşi’nin seçim sonuçları ile ilgili açıklamalarına baktığımızda İslam dünyasına ve Arap dünyasına yeni bir umut, heyecan ve model oluşturma şansına sahip olduğunu görüyoruz. Gannuşi’nin İran, Sudan, Mısır, Türkiye, Malezya’yı yakından takip eden bir lider olarak Arap baharına yol gösterecek potansiyeli ve birikimi olduğuna yürekten inanıyoruz. Batı dünyasını çok iyi tanıyan ve yüksek eğitimli nüfusa sahip Tunus halkı Arap ayaklanmalarına nasıl örneklik teşkil etti ise, yeni seçimler ile birlikte uygulayacakları siyasi, ekonomik, sosyal ve kültürel programlar ile Arap baharına önderlik edebilir. Gannuşi seçim sonrasında verdiği demecinde, ‘Demokrasi herkes içindir gönlümüz herkese açık, kardeşlerimizden siyasi görüşleri ne olursa olsun anayasanın kaleme alınması ve demokratik bir rejim oluşturulmasına katılmalarını istiyoruz. Kadın haklarından geri adım atılmayacak, devrim; devleti değil, rejimi ortadan kaldırmak için yapıldı’ sözleri ile kendisi hakkında yapılan yorumlara kesin bir çizgi ile cevap vermiş oldu. Gannuşi yaptığı bir açıklamada, İslam nizamının tüm hayatı kuşattığını özellikle vurgulamış idi. Demeçte altını özellikle çizdiği konu dünyanın en çok merak ettiği hassas meseleler idi.
Tunus’da Nahda hareketi İslam dünyasının başarılı başarısız tüm yönetimleri ile ilişki içerisinde olmuş ve onların iyi, güzel, eksik ve zayıf yönlerini çok iyi bilen bir harekettir. Kendi oluşturacakları yeni yönetim programları inşallah önce Tunus’a sonrası Arap dünyasına örneklik teşkil eder. Arap isyanları, intifadaları Tunus’da başarılı bir yönetim modeli ile inşallah bir bahar projesine ve örnekliğe dönüşür. Fransa, İngiltere, Amerika gibi ülkelerin Tunus’da desteklediği parti ve sendikalar huzursuzluk çıkarma girişimlerine başlamaları Nahda’nın çok dikkat etmesi gereken hususlardan biridir. Diğer en büyük sorun ise sayıları çok yüksek olan eğitimli işsiz yığınlar. Tunus tarihi yeni bir sürece merhaba derken, Türkiye her türlü birikim ve tecrübelerini Tunus’a sunmalıdır. Tunus halkı Arap baharına model olabilecek en yakın ve en güçlü aday ülkelerin başındadır. İslam dünyasında Mübareklerin- bin Alilerin- Kaddafilerin- Beşşar Esadların devri bitmiştir. Tunus, İslam dünyası için yeni bir heyecan ve yeni bir sınav olacaktır.
YENİ AKİT
YAZIYA YORUM KAT