1. HABERLER

  2. KÜLTÜR SANAT

  3. Tezkire'den ırkçılık özel sayısı: Hiçbir bilgi ile giderilemeyen cahiliye
Tezkire'den ırkçılık özel sayısı: Hiçbir bilgi ile giderilemeyen cahiliye

Tezkire'den ırkçılık özel sayısı: Hiçbir bilgi ile giderilemeyen cahiliye

Tezkire Dergisi'nin 88. sayısı ırkçılık içeriğiyle raflardaki yerini aldı.

16 Ağustos 2024 Cuma 15:00A+A-

HAKSÖZ HABER

Türkiye'de suni gündemlerle köpürtülen ırkçı cehalet toplumsal ayrışmayı derinleştirirken kaos ortamına sebep oluyor. Mültecilerin can güvenliğini ortadan kaldıran ırkçı saldırganlık hakkında kapsamlı çalışmalara olan ihtiyaç ise her geçen gün artıyor. 

Tezkire Dergisi 88. sayısında ırkçılık içeriğiyle raflardaki yerini alarak önemli bir hizmette bulunuyor. Derginin sunuş yazısı şu şekilde:

Tezkire Dergisi, bu özel ırkçılık sayısı ile huzurlarınıza çıkmaktan gurur duyuyor. Yedi makale, üç inceleme ve değerlendirme, üç gündem yazısı ve bir söyleşiden oluşan bu özel sayı, dimağa yeni sorgulamalar yerleştirmeye ve yeni ufuklar açmaya namzet. Bu sayıda sizleri, Prof. Dr. Yasin Aktay’ın ırkçılık ile alakalı çeşitli yazılarından derlenen bir yazı sizi karşılayacak. Prof. Dr. Mahmut Hakkı Bu Sayıda 5 Akın’ın, Amerikan sosyolojisinin kurucularından W. E. B. Du Bois’in göçmen karşıtlığı ve ırkçılık karşısında katkılarını inceleyen makalesi, Du Bois’in önemini okuyuculara izah ediyor olacak. Dr. Öğretim Üyesi Sümeyye Sakarya’nın ırk sonrası dünyaya odaklandığı makalesi, ‘ötekinin’ ve modernleşme ile ilişkisini irdeleyerek bizlere farklı bir perspektif sunacak.

Öğretim Görevlisi, Dr. Mustafa Demirci, ırkçılığa dair Joseph Arthur de Gobineau’nun argümanlarını, düşüncelerini ve ırkçılığın gelişmesindeki etkisini sorgulayarak günümüz ırkçılığının temellerini inceleyecek. Ayberk Eryılmaz’ın Türkçe’ye çevirisini yaptığı, Nadiya N. Ali, Lucy El-Sherif ve Hawa Y. Mire’ye ait ‘İslamofobi ve Beyazlığa Yakınlıklar: Kahverengi Müslüman Konusu Dışında Örgütlenmek’ adlı makalede, İslamofobinin bazı operasyonel açılımlarını nasıl ortaya çıkardıklarını görme şansınız olacak. Doç. Dr. Aydın Aktay’ın tüketim kültürünün hayatın önemli bir parçası haline geldiği günümüzde, Kızıl Goncalar isimli dizideki söylemler üzerinden hazırladığı makalesi, bu tarz yapımların toplumsal ve kültürel anlamda İslamofobiyi nasıl güçlendirdiğini ele alarak çok kıymetli bir eleştiride bulunacak. Doktorant Şahika Akın’ın makalesi ise Türkiye ve Almanya’da göçmen karşıtlığı ile bilinen iki siyasal partiyi kuvvetli bir şekilde karşılaştırarak kıymetli bir katkı sunacak. Son olarak, bendeniz ise editörlüğünü yaptığım bu özel sayıda, Afrika’da dekolonizasyon dönemi sonrasında ortaya çıkan kimlik bunalımlarını, post-kolonyalizm diye bir mefhum olmadığı gerçekliği üzerinden izah etmeye gayret edeceğim.

Bu makalelere ek olarak, yine bu özel ve güçlü sayıda, Araştırmacı Yazar Kamil Ergenç’in ‘Kanı Merkeze Alan Politik Kültürün Karakteristiğine Dair’ başlıklı yazısı ve Araştırmacı-Yazar Sıbğatullah Kaya’nın ‘Kaygan Bir Zemin; Millet ve Milliyetçilik’ başlıklı yazısı gündem ile alakalı iki çalışma olarak yer alıyor olacak. Dr. Öğretim Üyesi Mehmet İhsan Özdemir’in, Prof. Dr. Bekir Berat Özipek ile yaptığı ‘Mülteci Düşmanlığı İktidar Getirmeyecek’ / ‘Kanser Tek Bir Hücreyle Başlar’ isimli söyleşisinde, dünden bugüne siyasetin, toplumun ve mültecilerin durumunu birçok bağlamda ele alıyor olacaklar. Günümüzün, dünyanın, ülkemizin bu özel sayıda bahsedilen pek çok hususu güncel olaylarla tecrübe etmeye devam ettiği bir ortama tevafuk eden bu özel sayı, bunca kıymetli çalışmadan ibaret de olmayacak. Ayrıca bu sayıya özel üç kıymetli değerlendirme çalışma- 6 Irkçılık -Hiçbir Bilgiyle Giderilemeyen Cahiliyesı yine bu sayıda okuyucuları karşılayacak. Doktorant Emine Çift, Guido Barbujani’nin ‘Irkların İcadı – Irkçılığa Karşı Bilim’ kitabını değerlendirecek. Dr. Öğretim Üyesi İlhan Bilici, Faruk Karaarslan ve Aylin Yonca Gençoğlu tarafından kaleme alınan ‘Suriyeli Göçmenlerle Birlikte Yaşamak: Kayseri’de Sivil Polis Aktörlerle Suriyeli Göçmenler Üzerine Nitel Bir Analiz’ isimli kitabı değerlendirecek. Son değerlendirme çalışması ise Doktorant Esra Sekiz’e ait olacak. Kendisi Hür Sinan Özbek’in ‘Teori ve Pratikte Irkçılık’ kitabına dair değerlendirmesiyle okuyucuya fikir verecek.

gvf2wygwcaapkrn.jpg

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT