Teyid.org ırkçı İlay Aksoy'un iftirasını ortaya koydu!
Irkçı İlay Aksoy, iftira ve yalanlarıyla toplumda Suriyeli düşmanlığı oluşturmak için var gücüyle provokasyonlarına devam ediyor. Teyit.org; Aksoy'un son iftirasının arka planını açıkladı.
Teyit.org'un haberi:
Sosyal medyada yayılan videonun Kızılay’a ait yardım kolilerinin içindeki malzemelerin boşaltılarak mülteci derneklerinin kolilerine aktarıldığı anları gösterdiği iddia edildi. Kısa sürede hızla yayılan video sonrası Kızılay’a yoğun tepki geldi. Bazı kullanıcılar iddiayı mülteci karşıtı söylemlerle paylaştı.
Görüntüler Suriye Nur Derneği’nde çekilmiş
İlay Aksoy’un iddiayla ilgili paylaşımına Twitter üzerinden gelen yanıtlardan biri de görüntülerin çekildiği Suriye Nur Derneği’nden. Dernek yanıtında Kızılay’a ait gıda kolilerine dokunulmadığına, hurma kolilerindeki paketlere etiket yapıştırılıp tekrar kolilere yerleştirildiğine dikkat çekiyor.
Teyit’in ulaştığı Suriye Nur Derneği Başkanı Mehdi Davut, görüntünün kaydedildiği anlarla ilgili şu açıklamayı yaptı:
“Videoyu sosyal medyada paylaşan biziz. Ramazan bayramı dönemi çekilmiş bir videoydu. Bahsi geçen video farklı bir bağış ile bize ulaşan hurma kolilerinden çıkardığımız hurma paketlerini kontrol edip üzerinde derneğin logosunu yapıştırdığımız anları gösteriyor. Hurma kolileri Kızılay’dan veya Kızılay aracılığı ile bağış yapan kişiden değil, üçüncü bir kişiden geldi. Bağışçının talebiyle Kızılay’ın bize ulaştırdığı kolilerin yanında bu işlemi yaptığımız için görüntüler farklı yorumlandı. Görüntülere dikkatli bakarsanız Kızılay logolu kolilerin hiç açılmadığını, içlerinden bir şey alınmadığını veya içlerine bir şey koyulmadığını görebilirsiniz. Kızılay’dan gelen kolilerle birlikte bu hurmalar da yardım olarak dağıtıldı. Biz bu iddiayla ilgili olarak adli makamlara başvurduk zaten.”
Mehdi Davut’un belirttiği sosyal medya paylaşımına derneğin Facebook hesabı üzerinden ulaşılabiliyor. İddia konusu görüntüler 18 Mayıs’ta Facebook’ta yapılan canlı yayınla paylaşılmış. Beş dakika uzunluğundaki video detaylıca incelendiğinde, etiketlenen malzemelerin Kızılay logolu kolilerden çıkmadığı görülüyor. Gönüllüler Kızılay kolilerinin yanında bulunan kolilerden çıkardıkları hurma paketlerine derneğin logosunu içeren etiketleri yapıştırıyor, aynı kolilere geri koyuyor.
Videonun 22. saniyesinde hurma paketlerinin olduğu kolilere derneğin logosunun bulunduğu etiketlerin yapıştırıldığı görülebiliyor.
Videonun ikinci dakikasından itibaren ise üzerine etiket yapıştırılan hurma paketlerinin tekrar küçük kolilere yerleştirildiği açıkça görülüyor.
Görüntülerde video boyunca hurmaların içinde bulunduğu kolilere göre daha büyük olan Kızılay logolu kolilerin hiç açılmadığı, kolilerdeki malzemelerin çıkarılmadığı açıkça görülebiliyor.
Kızılay da açıklama yaptı
İddianın sosyal medyada çok fazla etkileşim alması ile birlikte Kızılay konuyla ilgili bir açıklama yayınladı:
“...paylaşımların iddia ettiği gibi Kızılay başka bir amaçla ve şartla kendisine yapılan bağışları Suriyeli mültecilere dağıtmamıştır. Pandemi sürecinde isminin açıklanmasını istemeyen Ş.K. isimli bağışçımız Türkiye'de bulunan çeşitli milletlerden mültecilere dağıtılmak üzere Kızılay'a 4495 paket gıda kolisi bağışında bulunmuştur. Sözkonusu bağış, bağışçının talebi doğrultusunda aralarında Filistin, Suriye, Etiyopya gibi birçok milletten mülteciye, bu mültecilerin dayanışma örgütleriyle birlikte dağıtılmıştır. Görüntülerde yer alan Kızılay kolileri de aynı süreçte Suriyelilere dağıtılmak üzere hazırlanmış, Suriyelilerin kendi aralarında kurmuş olduğu dernek, ellerinde bulunan hurmaları Kızılay kolilerine koyarak dağıtım gerçekleşmiştir”
Aynı açıklamada daha önce de birçok kez bağışçıların talepleri doğrultusunda, hem Kızılay hem bağışçı firmaların logolarının bulunduğu yardım kolilerinin ihtiyaç sahiplerine ulaştırıldığı hatırlatıldı.
Kızılay, internet sitesindeki sıkça sorulan sorular bölümünde yapılan ayni bağışların şartlı veya şartsız gerçekleştirilebileceği belirtiyor. Şartlı bağışı ise “Bağışçının, belli bir şartın yerine getirilmesi amacıyla kurumumuza yapmış olduğu para ve malzeme bağışıdır. Şartlı bağışlar sadece yapıldıkları proje, faaliyet, yer, amaç için kullanılabilir” diye açıklıyor. Yani iddia konusu olayda olduğu gibi, bir bağışçının bağışlarının belli bir amaç için kullanılmasını talep etmesi mümkün.
Kızılay açıklamasında bu işlemin Ş.K isimli bir Kızılay bağışçısının talebi olduğunu belirtti, ancak bağışçının bu isteğini belirten bir yazıyı gösterir belge yayınlamadı. Görüntülerin Kızılay kolilerine eklenen hurmaları gösterdiğini söyleyen Kızılay’ın aksine Suriye Nur Derneği Kızılay kolilerinin açılmadığını hatırlattı. Teyit çelişkiyle ilgili Kızılay’a ulaştı, ancak herhangi bir yanıt alamadı.
İddianın devamında dile getirilen bir diğer konu ise bağışçının bu bağışı vergi muafiyetinden yararlanmak istediği için Kızılay aracılığı ile yaptığı yönündeydi. Kızılay’dan bu konu ile ilgili herhangi bir yanıt gelmedi. Ancak 5904 Sayılı Gelir Vergisi Kanunu Ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun’a göre Kızılay’a nakdi olarak yapılan bağışın tamamı, ayni olarak yapılan bağışların ise yıllık kurum kazancının yüzde 5’ine denk düşen kısmı gider gösterilebiliyor.
HABERE YORUM KAT