Te’vil Kavramı Nasıl Anlaşılmalı?
Abdulhakim Beyazyüz, Te'vil kavramının nasıl anlaşılması üzerinde durumuş.
Abdulhakim Beyazyüz'ün yazısı:
Rahman ve Rahim olan Allah’ın adıyla başlar; Allah’a hamd, Resul’üne selam ederim. Bugünkü yazımızda te’vilin üzerinde durmaya çalışacağız.
Sözlükte “dönüp gelmek” anlamındaki evl kökünden türeyen te’vil “döndürmek, çevirmek, irca etmek” anlamlarına gelmektedir. Te’vil Kur’an’da on yedi ayette geçmektedir. Bu ayetlerde kullanılan te’vil kelimesinin üç anlamda kullanıldığını söyleyebiliriz:
1-)Rüyanın tabiri/yorumu anlamında
“İşte böylece Rabbin seni seçecek, sana (rüyada görülen) olayların yorumunu öğretecek ve daha önce iki atan İbrahim ve İshak'a nimetini tamamladığı gibi sana ve Ya'kub soyuna da nimetini tamamlayacaktır. Çünkü Rabbin çok iyi bilendir, hikmet sahibidir.” (12/6)
“Mısır'da onu satın alan adam, karısına dedi ki: ‘Ona değer ver ve güzel bak! Umulur ki bize faydası olur veya onu evlât ediniriz.’ İşte böylece (Mısır'da adaletle hükmetmesi) ve kendisine (rüyadaki) olayların yorumunu öğretmemiz için Yusuf'u o yere yerleştirdik. Allah, emrini yerine getirmeye kadirdir. Fakat insanların çoğu (bunu) bilmezler.” (12/21)