Temizöz JİTEM Mangasını Kabul Etti
Emekli Albay Cemal Temizöz, JİTEM'in infaz mangası olduğunu itiraf etti.
1990’lı yıllarda Güneydoğu’da yaşanan ‘faili meçhul’ cinayetlerin planlayıcısı olarak yargılanan emekli Albay Cemal Temizöz, JİTEM bünyesinde bir sorgu birimi kurduğunu itiraf etti. Ancak ‘infaz mangası’ olarak adlandırılan bu birimin, işlemlerin hızlandırılması için hayata geçirildiğini savundu.
"İşlemler Hızlı Olsun Diye İnfaz Mangası Kurduk"
Güneydoğu'daki faili meçhul cinayetlerle ilgili davanın görüldüğü duruşmada ilginç bir gelişme yaşandı. Davanın bir numaralı sanığı emekli Albay Cemal Temizöz, JİTEM bünyesinde infaz mangasının kurulduğunu ilk kez itiraf etti. İnfaz mangasının sorumlusu olmakla suçlanan Yavuz kod adlı Uzman Çavuş Burhanettin Kıyak'ın ilk kez hakim karşısına çıktığı duruşmada Temizöz, "Ben ifade alınması için bazı kişileri görevlendirdiğimi belirtiyorum. Ama görevlendirmenin jandarma karakol hiyerarşisinde olmadığı söylenip yasa dışı bir örgütmüş gibi gösteriliyor. Gözaltına alınanlarla ilgili işlemlerin daha hızlı yapılması için bu görevlendirmeyi yaptım." dedi. Temizöz, daha önceki duruşmalarda Yavuz kod adlı birini tanımadığını ve böyle bir yapının olmadığını ısrarla dile getirmişti.
Kurulan 'Sorgu Ekibi' Bölgenin Tek Hakimi
Şırnak'ın Cizre ilçesinde 1993-95 yılları arasında işlenen 20 faili meçhul cinayetle ilgili açılan davanın duruşmasına Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam edildi. Mahkeme başkanı Bekir Türksoy, birleşen dosya ile ilgili 30 sayfalık iddianameyi okudu. Yeni iddianamede sanıklar Kıyak, Adem Yakin, Abdulhakim Güven, Hıdır Altuğ’un Cizre'de 1993-1995 yılında işlenen cinayetlerden sorumlu oldukları belirtildi. Mahkeme heyeti iddianamede sanıkların Cizre'de kurduğu ‘sorgu ekibi aracılığıyla insanları evlerinden alıp öldürdüklerinin belirtildiğini vurguladı. İddianamede, Temizöz tarafından göreve getirilen ve 'sorgu ekibi' diye adlandırılan 6-7 kişilik grubun yakalama, sorgulama, serbest bırakma, adliyeye sevk etme gibi durumlarda tek hakim olduğu ve karakol komutanlarını devre dışı bırakarak direkt Temizöz'le çalıştıkları vurgulandı. İddianamede o dönemde karakol komutanlığı yapan Ahmet Öznalbant ile Mehmet Aksoy'un da şu ifadelerine yer verildi: "Adlî evrakların tamamını 6-7 kişilik itirafçı ve rütbelilerden oluşan grup yapardı. Ayrıca gözaltı işlemlerini de yine bu grup yapar, bize herhangi bir bilgi vermezlerdi. Sivil kıyafetli bu 6-7 kişi ‘sorgu ekibi' diye bilinirdi. Bu birim direkt İlçe Jandarma Komutanı Cemal Temizöz ile birlikte çalışırdı. Beyaz renkli bir Renault araç, Kalaşnikof silah ve tabanca kullanırlardı. ‘Sorgu ekibi' diye bilinen Selim Hoca, Tuna, Yavuz ve Cabbar isimli kişiler ile sivil olan isimlerini bilmediğim 2-3 kişi daha vardı."
"İlçe Cehennem Gibiydi"
Emekli Albay Cemal Temizöz ise Cizre'de görev yaptığı sırada ilçenin cehennem gibi olduğunu belirterek sadece terörle değil kaçakçılık, hırsızlık, gümrük ve birçok konuda çalıştığını ifade etti. Temizöz, "Cizre'de çok çalıştım, karşılığı bu olmamalıydı." dedi. Temizöz, tanıkların doğru söylemediğini kaydetti. Mahkeme heyeti tutuklu yargılanan korucubaşı ve eski Cizre Belediye Başkanı Kamil Atağ’ı tahliye etti. (zaman)
HABERE YORUM KAT