1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. FİLİSTİN

  4. Telegram Hamas ve bazı Filistinli kanallara erişimi kısıtladı
Telegram Hamas ve bazı Filistinli kanallara erişimi kısıtladı

Telegram Hamas ve bazı Filistinli kanallara erişimi kısıtladı

Telegram, Hamas tarafından Gazze'de yaşanan gelişmeleri dünyaya duyurmak için yoğun bir şekilde kullanılıyor.

03 Kasım 2023 Cuma 20:33A+A-

Şifreli mesajlaşma uygulaması Telegram, Filistinli grup Hamas'a bağlı bazı kanallara erişimi sessizce kısıtladı.

Hamas'ın resmi hesabı, silahlı kanadı Kassam Tugayları'nın hesabı ve haber hesabı Gaza Now'a geçen haftadan bu yana Google Play veya Apple App Store'dan indirilen Telegram sürümlerinden erişilemiyor.

Hamas'ın işgalcilere yönelik 7 Ekim saldırılarından bu yana yüz binlerce yeni takipçi toplayan hesaplara, Telegram'ın çevrimiçi sürümünden ve uygulamanın doğrudan Telegram'ın web sitesinden indirilen sürümünden halen erişilebiliyor.

Telegram bu hamlenin nedenleri hakkında kamuoyuna açıklama yapmazken, kısıtlamalar "İsrail karşıtı hareketlere" karşı kampanya yürüten ABD merkezli bir lobi grubu olan Zachor Legal Institute'un geçen hafta Apple'a bir mektup yazarak Hamas bağlantılı yedi hesabın Android kullanıcıları için engellenmesine rağmen iOS'ta erişilebilir kaldığını belirtmesinin ardından ortaya çıktı.

Apple ve Telegram yorum taleplerine yanıt vermezken, Google Al Jazeera'ye yaptığı açıklamada Google Play'in kullanıcı tarafından oluşturulan içeriğe sahip uygulamaların "terör eylemlerini teşvik eden, şiddeti kışkırtan veya terörist saldırıları yücelten içerikler de dahil olmak üzere korkutucu içerikleri" denetlemesini gerektirdiğini söyledi.

Gazze Şeridi'ni yöneten Hamas, Amerika Birleşik Devletleri, Avrupa Birliği, Birleşik Krallık, Kanada, Avustralya, Japonya ve Paraguay tarafından "terör örgütü" olarak kabul ediliyor.

Telegram, Hamas tarafından Gazze'de yaşanan gelişmeleri dünyaya duyurmak için yoğun bir şekilde kullanılıyor.

Atlantic Council'in Dijital Adli Araştırma Laboratuarı'nda yardımcı editör olan Leyla Meşkur Al Jazeera'ye yaptığı açıklamada, "Telegram o gün ve o günden bu yana her gün Hamas'a hizmet etti çünkü moderasyon politikalarından yoksun ve bu gevşek kurallar militan grupların katıldıkları katliamın video görüntülerini yüklemelerine izin veriyor ve daha sonra bu içerik X gibi internetteki diğer yerlere sızıyor." dedi.

Kassam Tugayları ve Hamas'ın resmi kanalları 7 Ekim saldırılarından sonra yaklaşık yarım milyon ve yüz bin abone kazandı.

Atlantic Council tarafından "Hamas'a bağlı" olarak tanımlanan Gaza Now'ın abone sayısı 343.506'dan yaklaşık 1.9 milyona çıktı.

Telegram'ın Google Play ve App Store sürümlerine kısıtlamalar getirilmesinden bu güne kanallar 10.000 ila 80.000 arasında abone kaybetti.

Meşkur, Hamas'ın Gazze hükümeti olarak statüsünün onu IŞİD gibi silahlı gruplardan ayırdığını, ancak her ikisinin de Telegram gibi kanallar aracılığıyla şiddet içeren içerikler paylaşabileceğini söyledi.

Telegram CEO'su Pavel Durov, platformun gevşek moderasyon politikalarını savunarak, işgalciler ve Hamas hakkında değerli bilgiler sağladığını ve kullanıcıların kanallara girmeyi tercih etmesi gerektiğinden rakiplere göre zararlı içerik yayma olasılığının daha düşük olduğunu savundu.

Bu ayın başlarında Telegram'da yayınlanan bir yazıda Durov, "Bu nedenle, Telegram kanallarının propagandayı önemli ölçüde güçlendirmek için kullanılması pek olası değildir" dedi ve moderatörlerin her gün milyonlarca zararlı içeriği kaldırdığını ekledi.

Durov, "Bunun yerine, araştırmacılar, gazeteciler ve doğruluk kontrolcüleri için benzersiz bir ilk elden bilgi kaynağı olarak hizmet ediyor. Bu bilgi kaynağını yok etmek bizim için kolay olsa da, bunu yapmak zaten vahim olan bir durumu daha da kötüleştirme riski taşır.” dedi.

Yine de Hamas, Telegram'dan muhtemel engellenmesine hazırlanıyor gibi görünüyor ve takipçilerine özel bir uygulama indirmelerini tavsiye etti.

Meşkur, Hamas'ın ana hesaplarından bilgi yayan daha küçük kanalların da Telegram'ın grubu çökertmesi halinde bile mesajın yayılmaya devam etmesini sağlayabileceğini söyledi.

HABERE YORUM KAT