“Tarihin doğru tarafında yer almanın şartı vazifeyi düzgün yapmaktır”
Yazar Taha Kılınç, Özgür-Der Ankara şubesinin “Filistin Direniş Tarihi” temalı konferansında konuştu.
HAKSÖZ-HABER
Özgür-Der Ankara şubesi “Filistin Direniş Tarihi” başlığını yazar Taha Kılınç’ın sunumuyla gerçekleştirdi.
Kılınç, dernek salonunda düzenlenen programda, dinleyicileri selamlayarak konuşmasına başladı.
Yahudilerin tarih boyunca gözünün Filistin ve Kudüs üzerinde olduğunu söyleyen Kılınç, Siyonizm’in tarihinin 1897’den öncesine dayandığını vurguladı.
Seferad Yahudilerinin 1492 yılında İspanya’dan Filistin topraklarına toplu olarak geldiğini, daha sonra 1800’lü yıllarda Avrupa’dan Aşkenazi Yahudilerinin gruplar halinde Filistin bölgesine geldiğini belirten Kılınç, Mizrahi denilen Doğu Yahudileri, Yemen Yahudileri ve Falaşa denilen siyahi Yahudilerin Filistin’e getirildiğini bildirdi.
Osmanlı’nın zaman zaman Yahudi göçüne izin verdiğini dile getiren Kılınç, Yahudilerin 1897’deki Siyonist Kongresinden sonra Filistin’i işgal amaçlarının ortaya çıkmasıyla Osmanlı’nın Yahudi göçünü yasakladığını söyledi.
Osmanlı topraklarında manda yönetimlerinin başlamasıyla birlikte İngiltere’nin 1917’de Filistin’i işgal ettiğini anımsatan Kılınç, İngiltere’nin 1920’de Filistin’de bir manda yönetimi kurduğunu belirtti.
Filistin direniş tarihinin iki döneme ayrıldığını, birinci dönemin Filistinlilerin kendi kendine mücadele ettiği 1950’li yıllara kadar olduğunu belirten Kılınç, ikinci dönemin ise El Fetih (1959), FKÖ (1964) ve Hamas’ın (1987) kuruluşlarıyla başladığını söyledi.
Filistin davası için mücadele eden isimlere ilişkin bilgi veren Kılınç, İran ve Arap devletlerinin Filistin mücadelesini tekeline alma politikalarına değindi.
Hamas’ın Aksa Tufanı operasyonunu yapma gerekçelerini anlatan Kılınç, “Şimdiye kadar Yahudi olmak, kipa takmak, davut yıldızıyla gezmek özgüven meselesiydi. Şimdi dünyanın her yerinde linç ediliyorlar, birkaç kere dayak yediler. Bunlar daha başlangıç. İsrail’in kaybı hiç de az değil.” dedi.
Müslümanların Moğol istilası ve Haçlı seferleri sırasında da Filistin’de yaşananlara benzer bir hayal kırıklığı yaşadıklarını dile getiren Kılınç, “Coğrafya ve tarih sürprizlerle dolu. Bu sürprizlerin doğru tarafında yer almamızın şartı vazifemizi düzgün yapmaktır.” diye konuştu.
Filistin meselesini çok iyi bilmek gerektiğini anlatan Kılınç, herkesin elinden geleni yapması gerektiğini kaydetti.
Kılınç, programın sonunda dinleyiciler için kitaplarını imzaladı.
HABERE YORUM KAT