Tarihi gün: Ayasofya Camii açılıyor
1934'ten bu yana Kemalist vesayet tarafından müze olarak kullanılan Ayasofya’nın üzerindeki kilit bugün kırılıyor Ayasofya, bugün kılınacak cuma namazıyla yeniden ibadete açılacak.
Danıştay 10. Dairesi, 10 Temmuz'da yaptığı açıklama ile, Ayasofya'nın camiden müzeye dönüştürülmesine dair 24 Kasım 1934 tarihli Bakanlar Kurulu kararını iptal etti.
Bununla birlikte Ayasofya'da ibadetin yolu açılmış oldu. Aynı gün, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ayasofya'nın Diyanet İşleri Başkanlığına devredilerek ibadete açılmasına yönelik Cumhurbaşkanlığı Kararını "hayırlı olsun" mesajıyla paylaştı.
Tüm yurtta sevinçle karşılanan karar sonrası, Millete Sesleniş konuşması yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Hazırlıkları süratle tamamlayarak 24 Temmuz 2020 Cuma günü, cuma namazı ile birlikte Ayasofya'yı ibadete açmayı planlıyoruz."dedi. O günden bugüne hummalı bir çalışma başlatıldı.
İşte Ayasofta'nın son hali
İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, Ayasofya Camii'nden son görseli paylaştı.
Twitter adresi üzerinden yaptığı paylaşımda, "Tarihi bir güne uyandık. 86 yıl sonra Ayasofya Camii’nin ibadete açılışı için hazırlıklarımız tamamlandı. Bugün İstanbul’un parolası; maske, mesafe, sabır, anlayış olacak. Misafirlerimize hoş geldiniz diyor, görevli kardeşlerime başarılar diliyorum." dedi.
Namaz kılma alanları doldu, girişler durduruldu
Vali Yerlikaya, ayrıca, "Değerli misafirlerimiz. Ayasofya Camii çevresinde belirlenen namaz kılma alanlarımızın tamamı doldu. Salgın nedeniyle bu alanlara misafir girişlerimiz durduruldu." dedi.
Sabır ve anlayışla birbirimize yardımcı olmamız gerektiğini belirten Yerlikaya, Ayasofya Camii'nin ibadet için sabaha kadar açık olacağını söyledi.
İlk namazda 1500 civarında kişinin yer alması bekleniyor
Ayasofya Camii'nde kılınacak ilk cuma namazında, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin de aralarında bulunduğu 1500 civarında kişinin yer alması bekleniyor.
İkram çadırları kuruldu
Beyazıt Meydanı'nda İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Kızılay ikram çadırları kurdu. Belediye ekipleri ayrıca, stantta maske dağıtıyor.
Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi'nin açılışı dolayısıyla 21 bin polis görev yaparken, bölgede yoğun güvenlik önlemleri alınıyor.
"Resimler burada kılınacak namazların sıhhatine engel değil"
Diyanet İşleri Başkanlığından yapılan açıklamada, "Ayasofya-yı Kebir Camii Şerifi'nin yeniden ibadete açılması yönündeki büyük özlemin gerçekleşmesi milletimizde ve tüm İslam dünyasında coşkulu bir heyecan ve sevinç meydana getirmiştir. Bu uğurda emeği olanları bütün Müslümanlar daima minnet, şükran ve dualarla yad edecektir. Ayasofya Camii'nde bulunan resimler, burada kılınacak namazların sıhhatine engel değildir. Bununla birlikte Müslümanların namazlarını huşu içerisinde eda etmelerini sağlamak için uygun yöntemler kullanılmak suretiyle namaz vakitlerinde söz konusu resimler perdelenmeli veya karartılmalıdır." ifadeleri kullanıldı.
Caminin girişinde müzeye ilişkin tabelaların kaldırılmasının ardından, girişteki bilet satış ve hızlı geçiş yazıları da çıkarıldı.
Ayasofya Camii'nin halıları için yoğun mesai yapıldı
Manisa'nın Demirci ilçesinde bulunan Özkul Halı Fabrikasındaki 75 kişilik personel, Ayasofya'nın halıları için üç vardiya çalıştı.
Özkul Halı Fabrikasının Yönetim Kurulu Başkanı Ali Rıza Özkul yaptığı açıklamada, Ayasofya Camii'ne döşenecek halıların özelliklerine ilişkin şu bilgileri verdi:
"Cami içerisine döşenecek halı çok özel, rengiyle, malzemesiyle, gramajıyla en üst kalite bir halı. Yüzde yüz yün üretim. Tamamen yerli yün ve en iyisi kullanıldı. 1 metrekaresi 5 kilogram geliyor, kalınlığı 16 milim. Ayrıca halıda başka halılarda olmayan bir özellik var; halının tüyleri, kıbleye doğru buharlı bir sistemle özel olarak yatırılmış durumda. Bunun da sebebi genelde cami halılarında diz vurulan yerde ters yatımdan dolayı bir renk değişmesi oluyor. Bunu önlemek için bu halıların tüylerinin hav dediğimiz kısmını kıbleye doğru özel bir sistemle yatırarak bu bozulmayı önlemiş oluyoruz."
Özkul, "Ayasofya Camii'nin içerisinde halının döşeneceği 4 bin metrekarelik bir yer var. Bunun 2 bin metrekaresi açılışa kadar döşenecek. Kalan kısmı da içerideki restorasyon bittiği zaman tamamlanacak. Zeminin düz olmamasından dolayı iki kattan oluşan toplamda 14 milimlik bir keçe kullandık." diye konuştu.
Namaz kılınacak alanlara girişler saat 10.00'da başladı
İstanbul Valisi Yerlikaya, 86 yıl sonra yeniden ibadete açılacak Ayasofya Camii'nde namaz kılınacak alanlara misafir girişlerinin sabah saat 10.00'dan itibaren başlayacağını duyurdu.
Giriş noktalarında, ateş ölçümü ve maske kontrolü yapılıyor. Bu kapsamda alanda kurulacak 17 sağlık noktasında 736 sağlık personeli, 1'i helikopter ambulans olmak üzere 101 ambulans görev yapıyor.
Akustik ses denemesi yapıldı
Cuma namazı ile açılışı yapılacak Ayasofya Camii'nde, akustik ses testi denemesi yapıldı.
Kur'an-ı Kerim tilavetiyle açılacak
Ayasofya Cami-i Şerifi'nde 86 yıl aradan sonra kılınacak cuma namazı öncesi sela ve tekbirlerle başlayacak programda, Kur'an-ı Kerim tilaveti yapılacak.
Diyanet İşleri Başkanlığından yapılan açıklamaya göre, sabah 10.00'da sela ve tekbirlerle başlayacak programda, Kur'an-ı Kerim okunacak.
Türkiye'nin seçkin hafızları, ilk olarak birinci cüzü okuyacak, ardından Kehf Suresi, Meryem Suresi, Yasin Suresi, Fetih Suresi ile kısa surelerden İhlas, Felak ve Nas'ı tilavet edecek.
Daha sonra Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, okunan hatimlerin ve surelerin duasını yapacak.
Cumhurbaşkanı Erdoğan Ayasofya Camii'nde
Cumhurbaşkanı Erdoğan, bugün kılınacak Cuma namazıyla ibadete açılacak Ayasofya Camii'nde incelemelerde bulundu.
Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde gerçekleştirilen Yüksek Askeri Şura (YAŞ) sonrası İstanbul'a giden Cumhurbaşkanı Erdoğan, Atatürk Havalimanı'ndan Ayasofya Camii'ne gitti.
Dört gün önce de Ayasofya Camii'nde incelemelerde bulunan Erdoğan, Ayasofya Camii'nde son incelemeleri yaptı.
Ayasofya Camii'ne 'Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi' tabelası asıldı
Cumhurbaşkanı Erdoğan, incelemelerinin ardından, "Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi" yazan tabelayı açtı.
Ayasofya Camii gül kokuyor
86 yıl aradan sonra ibadete açılacak Ayasofya Camii için Isparta'dan 20 ton gül suyu gönderildi.
Açılış için bazı yollar trafiğe kapatıldı
İstanbul Emniyet Müdürlüğü, bugün kılınacak Cuma namazıyla ibadete açılacak olan Ayasofya Camii ile ilgili bazı yolları trafiğe kapattı.
İstanbul Emniyet Müdürlüğü Trafik Denetleme Şube Müdürlüğünce, Cuma namazıyla birlikte ibadete açılacak olan Ayasofya Camii ile ilgili olarak, Ankara Caddesi, Ord. Prof. Dr. Cemil Birsel Caddesi, Sarayburnu Gülhane Caddesi, Ahırkapı Caddesi, Aksakal Sokağı, İshakpaşa Caddesi, Küçükayasofya'dan Torun Sokak'a katılım, Nakil Bent Sokak, Tavukhane Sokak, Peyhane Sokak, Klodfarer Caddesi, Babıali Caddesi, Alayköşkü Caddesi, Gülhane içerisi, Alemdar Caddesi (Tramvay Yolu) ve Tarihi Yarımada'ya bağlanan yollar araç trafiğine kapatıldı.
Bu yollara alternatif olarak Vatan Caddesi, Millet Caddesi, Balat Sahil - Atatürk Bulvarı, D-100 Kuzey Güney, Rauf Orbay Caddesi, Atatürk Köprüsü ve Galata Köprüsü güzergahları kullanılabilecek.
HABERE YORUM KAT