1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. TACİKİSTAN

  4. Tacikistan’ın başörtüsü yasakçısı başmüftüsüne bıçaklı saldırı
Tacikistan’ın başörtüsü yasakçısı başmüftüsüne bıçaklı saldırı

Tacikistan’ın başörtüsü yasakçısı başmüftüsüne bıçaklı saldırı

​​​​​​​Tacikistan yönetiminin başörtüsü yasakçısı başmüftüsünün bıçaklı saldırıda yaralandığı bildirildi.

12 Eylül 2024 Perşembe 19:50A+A-

Tacikistan İçişleri Bakanlığı, Tacikistan başmüftüsü Seyidmükerrem Abdulkadirzade'nin Çarşamba günü başkent Duşanbe'deki merkezi bir caminin dışında uğradığı saldırıda yaralandığını açıkladı.

Bakanlık bir kişinin Abdulkadirzade'yi bir camide namaz çıkışı bıçakladığını belirtti.

Abdulkadirzade saldırıda hafif yaralanırken tedavisinin ardından taburcu edildi. Saldırıyı gerçekleştiren kişi gözaltına alındı.

61 yaşındaki Abdulkadirzade, 2010 yılından bu yana ülkenin en yüksek dini kurumu olan İslam Ulema Konseyi'nin başkanlığını yürütüyor.

Abdulkadirzade, İslam'a yönelik baskıların arttığı ülkede, Cumhurbaşkanı İmamali Rahman yönetiminin içerisinde yer alan dini bir figür olarak öne çıkıyor.

Abdulkadirzade, Haziran ayında ülkede başörtüsüne getirilen yasağı savunmuş ve "yabancı kıyafetlerin yasaklandığını" öne sürmüştü.

Tacikistan'ın İslam karşıtı politikası

Tacikistan Cumhurbaşkanı İmamali Rahman 2017 yılında yaptığı bir konuşmada "kadınların kullandığı başörtüsü ve siyah giysilerin Tacik geleneklerine uygun olmadığını ve uzun sakal bırakmanın dinle ilişkisinin bulunmadığını" söylemişti.

"Allah'ı kalp ile sevin" diyen Rahman, dindar Müslümanlara "takvalarını dış görüntü ile göstermeyi durdurmalarını" tavsiye etmişti.

Tacik lider ayrıca insanları "kendi kültür ve geleneklerini unutmamaya, gençleri ise internet üzerinden yapılan yabancı kültür ve geleneklere uymamaya" davet etmişti.

Ülkede Müslümanlara yönelik baskının zaman içerisinde arttığı göze çarparken, bu politikaların Çin'in Doğu Türkistan'daki İslam karşıtı siyasetine benzer bir şekle bürünmesinden endişe ediliyor.

Kaynak: Mepa News

HABERE YORUM KAT

5 Yorum