1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SUUDİ ARABİSTAN

  4. Suudi Arabistan, Hac'daki ölümleri eleştiren kanser hastası adamı gözaltına aldı
Suudi Arabistan, Hac'daki ölümleri eleştiren kanser hastası adamı gözaltına aldı

Suudi Arabistan, Hac'daki ölümleri eleştiren kanser hastası adamı gözaltına aldı

Hacılardan İslam Sobhi, aşırı sıcaklar nedeniyle ölen yüzlerce Mısırlı için şok ve dehşet içinde olduğunu ifade etti.

26 Haziran 2024 Çarşamba 15:38A+A-

Suudi yetkililer, Hac sırasında yüzlerce Mısırlı hacının ölümüne yol açan ihmal iddialarını eleştiren bir video yayınlayan Mısırlı bir adamı gözaltına aldı.

Babası tarafından internette yayınlanan bir videoya göre 27 yaşındaki İslam Usame Sobhi, Cidde'deki Mısır konsolosluğunun kendisini soruşturma için güvenlik güçlerine teslim etmesinin ardından şu anda Taif'te gözaltında tutuluyor.

Kanser hastası olan Sobhi, bu ayın başlarında Hac sırasında sosyal medyada yayınladığı ve Mısırlı hacıların aşırı sıcaklar, ambulans hizmetlerinin ve otobüs transferlerinin yetersizliği nedeniyle ölümlerini kınadığı viral bir video ile bağlantılı olarak gözaltına alındı.

Sobhi videosunda, otobüsler ve arabalar binmelerine izin vermediği için kendisi ve arkadaşlarının 10 saat boyunca yürümek zorunda kaldıklarını söyledi.

"İnsanlar öldü. Oda arkadaşım öldü. Sokaklardan ceset topluyorduk. Birçok kez düştüm. Muhtemelen 1,000'den fazla Mısırlı öldü. Sokaklara saçılmış Mısırlı cesetleri görmeye devam ettim. Ve ambulanslar durmayı reddetti." 

Sobhi, hac vizesi olmadan hacca gittiğini ve bu nedenle resmi olarak hacı olmadığını söyledi.

Kayıtlı hacılar, otobüslere binmelerine ve hastane ve ambulans hizmetleri de dahil olmak üzere diğer tesisleri kullanmalarına izin veren bir akıllı kart taşıyorlardı. 

Middle East Eye, hem kayıtlı hem de kayıtsız hacıların Hac sırasında otobüslere ve ambulanslara alınmamak da dahil olmak üzere yetersiz imkanlardan muzdarip olduklarını bildirdi. 

Suudi Arabistan bu yıl Hac sırasında çoğu kayıtsız hacı olmak üzere 1.300'den fazla kişinin öldüğünü açıkladı. 

 

Ölümler son 40 yılın en kötü sıcaklığa bağlı Hac felaketini oluşturdu. Ağustos 1985'te yaklaşık 1,012 hacı adayının 50 santigrat dereceyi aşan sıcaklıklarda aşırı sıcaktan öldüğü bildirilmişti. 

 

Suudi bir güvenlik kaynağı bu hafta MEE'ye yaptığı açıklamada, bu yılki gerçek ölü sayısının bildirilenden üç ila dört kat daha fazla olabileceğini ve resmi rakamların 769 ölü ve 694 yaralı bildirdiği, Associated Press'in ise 2,121'den fazla ölü tahmin ettiği 2015 Mina izdihamında olduğu gibi, ölümler bir kazadan kaynaklanmadığı sürece bu rakamlar hakkında resmi bir yorum yapılmayacağını söyledi.

Arap İnsan Hakları Örgütü salı günü yaptığı açıklamada, "Suudi yetkililer insan haklarına ve ifade özgürlüğüne saygı göstermeli ve İslam Sobhi'nin keyfi olarak tutuklanmasına son vermelidir." dedi.

Örgüt ayrıca yetkililerden İslam Sobhi'nin bir avukata erişiminin yanı sıra bir kanser hastası olarak gerekli tıbbi bakımının da sağlanmasını talep etti. 

Middle East Eye, Suudi hükümetinden Sobhi'nin durumuyla ilgili yorum istedi. 

Özür ve teslimiyet

Bir başka videoda Sobhi, Hac konusundaki yorumları nedeniyle Suudilerden hakaret dolu mesajlar aldığını söyledi. 

İkinci videosunda, "Suudi hükümetine ya da halkına hakaret etmek istemedim. Neden böyle konuştuğumu Allah bilir. İnsanları kurtarmalarını istedim. Videoyu sildim." dedi.

Sobhi 23 Haziran'da çektiği üçüncü bir videoda ise Cidde'deki Mısır konsolosluğuna giderek teslim oldu. "Buraya teslim olmaya ve onlardan bir çözüm bulmalarını istemeye geldim. İki gündür ne yemek yiyebildim ne de tıbbi bakım alabildim. Çok hastayım. Lütfen bana bir ambulans ya da tıbbi bakım gönderin." diyerek acil tıbbi yardım istedi.

Sobhi'nin babasına göre, oğluna Mısır'daki askerlik hizmeti sırasında kanser teşhisi konmuş ve daha sonra terhis edilerek 120.000 Mısır poundu (yaklaşık 2.500 $) tazminat verilmiş. Bu parayı, yetişkin Müslümanların hayatları boyunca en az bir kez yerine getirmekle yükümlü oldukları İslam'ın beş şartından biri olan Hac için kullanmaya karar verdi.

Baba, "Suudi hukukunun üstünlüğüne" güvendiğini sözlerine ekledi ve yetkilileri oğlunun hayatını korumaya çağırdı:

"Tek bir talebim var: Oğlumun hayatını korumak ve ona tıbbi bakım sağlamak. Tıbbi bakım için ödeme yapmaya hazırım."

HABERE YORUM KAT