1. HABERLER

  2. ETKİNLİK-EYLEM

  3. Sütçü İmam Üniversitesi’nde “Bir peri masalı: Feminizm” konferansı
Sütçü İmam Üniversitesi’nde “Bir peri masalı: Feminizm” konferansı

Sütçü İmam Üniversitesi’nde “Bir peri masalı: Feminizm” konferansı

​​​​​​​Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesinde Hülya Şekerci “Bir peri masalı: Feminizm” başlıklı bir konferans sundu.

19 Aralık 2024 Perşembe 18:08A+A-

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi bünyesinde İnsan Hakları ve Özgür Gençlik Öğrenci Topluluğu, Sancaktar Öğrenci Topluluğu, Yeniler Öğrenci Topluluğu, Görev Bende Öğrenci Topluluğu, Kahramanmaraş Özgür-Der ve Kahramanmaraş İHH iş birliğiyle “BİR PERİ MASALI: FEMİNİZM” başlıklı bir konferans düzenlendi. Programın konuşmacısı, Sosyolog Yazar Hülya Şekerci oldu.

hulyasekerci-6.jpg

Program, İnsan Hakları ve Özgür Gençlik Öğrenci Topluluğu Başkanı Sümeyye Nur Yüce tarafından açılış ve konuşmacının tanıtılmasıyla başladı. Açılış konuşmasını yapmak üzere Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Celal Kurşun sahneye davet edildi.

Doç. Dr. Celal Kurşun konuşmasında, kadın ve erkeğin eşit değil, birbirini tamamlayıcı bir şekilde yaratıldığını belirterek, günümüzde bu dengenin kavram karmaşası içinde kaybolduğunu vurguladı. “Bugün kadın ve erkek rollerinin olması gereken yerden uzaklaştığı, dünya genelinde ciddi bir buhran yaşandığı bir dönemden geçiyoruz” diyerek sözlerini noktaladı. 

Ardından Sosyolog Yazar Hülya Şekerci, feminizmin tarihsel süreçlerini ve günümüzdeki yansımalarını ele alan “Bir Peri Masalı: Feminizm” başlıklı sunumunu gerçekleştirdi.  

Hülya Şekerci, feminizmin farklı dalgaları (birinci, ikinci ve üçüncü dalga) üzerinden nasıl şekillendiğini anlattı. İlk dalga feminizmin kadınların siyasi haklarına odaklandığını, ikinci dalga feminizmin ise aile, din ve gelenekle daha radikal bir hesaplaşmaya giriştiğini belirtti. Bu dönemde toplumsal cinsiyet tartışmalarının başladığını belirten Yazar, Simone de Beauvoir'ın "Kadın doğulmaz, kadın olunur" görüşünün etkilerinden bahsetti.  

Feminizmin, Aydınlanma dönemiyle birlikte metafizikten kopan modern bir düşünce akımı olarak ortaya çıktığını belirten Şekerci, başlangıçta haklı bir çıkış olan bu akımın günümüzde cinsiyetsizleştirme politikalarına evrildiğini belirtti. Gelinen son noktada ise feminizmin LGBT haklarıyla iç içe geçtiğini ve artık feminizmin başladığı noktadan çok farklı noktalara savrulduğunu belirtti. Feminizmin doğuşunun fıtri olmasına rağmen evrildiği noktanın vahiyden uzaklaşan tüm ideolojilerin başına geldiğini vurgulayan Şekerci, kadın ve erkek konularına adalet perspektifiyle yaklaşılması gerektiğini vurguladı. 

Yeni Bir Perspektif: “Ben Değil, Biz” 

Konuşmasının sonunda, kadın ve erkek ilişkilerinde üstünlükten ziyade tamamlayıcılık ilkesinin esas alınması gerektiğini söyleyen Şekerci, çözümün bireysel bakış açılarından ziyade "ben değil, biz olabilmek" anlayışıyla mümkün olabileceğini ifade etti. Kadın-erkek ikilemi üzerinden bütün bir tarihe ve sosyal olaylara bakmanın yanlışlığına dikkat çeken Şekerci, kadın- erkek ilişkilerinde adalet üzerine bir temellendirme yapılması gerektiğini söyledi. Şekerci Kuran-ı Kerim ve Resulullah’ın sünnetinde üstünlüğün ancak takvada olduğunu belirtirken İslam ve Feminizm kavramlarının ise yan yana gelemeyeceğini zira her iki düşünce biçiminin taban tabana zıt olduğunu vurguladı.  

Program, katılımcılardan gelen soruların cevaplanmasıyla sona erdi.  Program sonunda Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Celal Kurşun tarafından Hülya Şekerci’ye hediye takdimi yapıldı. 

hulyasekerci-1-001.jpg

hulyasekerci-2-002.jpg

hulyasekerci-4-001.jpg

hulyasekerci-5-001.jpg 

Haber: Sümeyye Nur Yüce 

Foto: Fatik Asıl

HABERE YORUM KAT

1 Yorum