1. HABERLER

  2. HABER

  3. DÜNYA

  4. ‘Sürü bağışıklığı’ politikası İngiltere’de salgının gidişatını değiştirdi mi?
‘Sürü bağışıklığı’ politikası İngiltere’de salgının gidişatını değiştirdi mi?

‘Sürü bağışıklığı’ politikası İngiltere’de salgının gidişatını değiştirdi mi?

İngiltere'de 12 Mart Perşembe günü hayat normal bir şekilde devam ediyordu. Gazetelerin arka sayfalarını Atletico Madrid'in Anfield Stadı'nı dolduran 50 bin taraftar önünde Liverpool'a karşı aldığı zaferle ilgili haberler süslüyordu.

27 Temmuz 2020 Pazartesi 01:19A+A-

Haber: BBC

Gün boyunca, dükkanlar dolu, milyonlarca kişi de evinden işine arabasıyla ya da kalabalık trenlerle ulaşmaya çalışıyordu.

Akşam çöktüğünde ise birçok kişi dışarıya çıkmaya başladı. İngiltere'nin dört bir yanında insanlar irili ufaklı birçok etkinliğe katılıyordu.

Her şey olağan akışında görünse de, çok da normal bir zaman değildi. Yeni tür koronavirüs dünya geneline yayılıyordu.

Aynı gün İtalya, hayati malzeme satmayan dükkanları kapatmış, İrlanda ve Türkiye de okulların kapanacağını açıklamıştı.

Şimdi geriye dönüp bakıldığında hep aynı soru soruluyor: İngiltere, kısıtlayıcı önlemler almakta geç mi kaldı? Ülkenin dört bir yanında bu dönemde kalabalık etkinliklerin düzenlenmesine devam edilmeli miydi?

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), Şubat ayı sonundan bu yana hükümetlere virüsün yayılmasını kontrol altına almak her türlü önleme başvurmaya çağırıyordu.

Bazı ülkeler de virüsün yayılmasını baskılamak için test ve takip programlarına hız vermişti.

Ancak, 12 Mart'ta İngiltere test çalışmalarını durdurarak, hasta olanların hastanelere kabul edilmesine odaklanmaya başladı. Bu dönemde, İngiltere'de bilinen koronavirüs vaka sayısı 590'dı. Vaka sayısı bir haftada dört katına çıkmıştı.

Hükümet, "kontrol altına alma" aşamasından "geciktirme" aşamasına geçtiğini açıkladı. Risk düzeyi, yüksek olarak belirlendi ve semptom gösteren herkesten bir hafta boyunca kendini karantinaya alması istendi.

Sokağa çıkma kısıtlamaları ise henüz gündemde yoktu.

Başbakan Boris Johnson, Bilim Baş Danışmanı Sir Patrick Vallance ve Sağlık Direktörü Prof. Dr. Chris Whitty, düzenledikleri basın toplantısında okulları açık tutma ve kamuya açık büyük etkinliklerin düzenlenmesine izin vermeyi içeren politikalarını açıkladı.

Johnson, bilimsel tavsiyelerin büyük etkinliklerin iptal edilmesinin hastalığın yayılmasında etkili olmayacağına işaret ettiğini söyledi.

Prof. Dr. Whitty, sosyal mesafe kurallarının "çok erken" uygulama sokulmasının insanların bıkmasına ve kurallara uymamasına yol açma riski taşıdığını aktardı.

Vallance da "sürü bağışıklığı" kavramından bahsetmeye başladı. Koronavirüsle ilgili olarak, "Herkesin bu virüsü kapsamını engelleyemeyiz ve ayrıca bu da arzu edilebilir bir durum değil. Zira, toplumda belli bir bağışıklık düzeyine ulaşmak istiyoruz. Bu virüsten ileride de kendimizi koruyabilmek için bağışıklığa ihtiyacımız var" dedi.

Johnson, insanların ellerini sık sık yıkamayı unutmamaları gerektiğini tekrarladı.

Ertesi gün 10 binlerce insan Altın Kupa yarışlarını izlemek için Cheltenham Hipodromu'na akın etti.

Sir Patrick Vallance, BBC Radio 4'ün Today programına katıldı. Burada, hükümetin yaklaşımının arkasında "zirveyi aşağı çekme" ve insanların çoğunlukla hastalığı "hafif atlattığı" için "belli bir derecede sürü bağışıklığı oluşturarak… daha fazla kişinin bu hastalığa karşı bağışıklık kazanması ve yayılımı azaltma" çabasının yattığını düşündüğünü söyledi.

Aynı zamanda, sağlık durumu iyi olmayan kişilerin de bu virüsten korunması gerektiğini aktardı.

Hastalığın daha sonra değil de şimdi yayılmasına izin vermenin "iyi birşey" olup olmadığına ilişkin soruya ise, kısa bir süre zarfında yüksek enfeksiyon rakamlarına ulaşarak, Ulusal Sağlık Hizmetleri'nin (NHS) kapasitesinin zorlanmasını istemediğini söyleyerek yanıt verdi:

"Yani, eğriyi düzleştirmekten bahsediyorum. Bunu durduramazsınız. Dolayısıyla, daha düz bir zirve oluşturmanız gerekir. Bu zaman zarfında da daha fazla kişinin bu virüse karşı bağışıklığı oluşacağını ve bu sürecin önleyici bir parçası olacağını beklersiniz."

Geçmişte yaşanan salgınların, virüsü çok güçlü bir şekilde baskılamak için alınan önlemlerin, etkisi azaldığında geri tepme riski taşıdığını ortaya koyduğunu da sözlerine ekledi.

Sürü bağışıklığı

"Sürü bağışıklığı", nüfusun bir hastalığa karşı koruma geliştirdiği noktayı tarif eden tabire verilen isim.

Bunu yapmanın iki yolu bulunuyor. Bunlardan ilki aşı. Ancak bugün herhangi bir virüse karşı aşı geliştirilmesinin ne kadar zaman alacağını söylemek mümkün değil.

İkinci yol ise insanların bu virüsü kaparak, topluluk halinde bağışıklık geliştirmeleri. Bu durumda, virüse bir daha maruz kalanların buna karşı bağışık olduğu varsayılıyor. Nüfusun büyük bir bölümünde bağışıklık koruması olması halinde virüsün de yayılamayacağı düşünülüyor.

Ancak burada da iki sorun ortaya çıkıyor. Koronavirüs gibi yeni virüs türlerinde hastalığa yakalanmış olmanın özellikle de hastalığı hafif atlatanlar için ne kadarlık bir koruma sağladığı veya bunun ne kadar sürdüğü bilinmiyor.

Ayrıca, nüfusun büyük bir bölümünün bu hastalığı geçirmesi halinde yaşamını yitirenlerin sayısı da binlerce kişiyi bulabilir.

Sir Patrick Vallance, 13 Mart'ta yaptığı açıklamada, toplumda "sürü bağışıklığının" oluşması için nüfusun yüzde 60'ının bu hastalığı geçirmesi gerektiğini söyledi. Bu da İngiltere'de 40 milyon kişiye denk geliyor.

Vallance, Sky News'a yaptığı açıklamada, "Toplumun buna bağışıklığı oluşacak ve bu da uzun vadede bu hastalığı kontrol altına alınmasında önemli rol oynayacak" dedi.

Bu sözlere ise büyük tepki geldi.

University College London sağlık ve sürdürülebilir kalkınma bölümü öğretim üyesi ve WHO anne ve çocuk sağlığı eski direktörü Prof. Dr. Anthony Costello, "İleride nasıl bir fayda sağlayacağı bilinmeyen birşeyin üzerine yakın vadede can kayıplarına yol açabilecek bir politika benimsemek ne kadar etik?" dedi.

WHO'dan Dr. Margaret Harris, BBC'nin Today programına 14 Mart'ta yaptığı açıklamada, "Bu virüsün bilimsel tarafıyla ilgili yeterli bilgimiz yok. Teorileri konuşabiliriz ama şu anda alınacak önlemlere odaklanmamız gereken bir durumla karşı karşıyayız" diye konuştu.

Aynı gün aralarında matematikçilerden genetikçilere kadar çok sayıda uzmanın olduğu 200'den fazla bilim insanı hükümete, Covid-19'un yayılmasını yavaşlatma için daha katı önlemler almaya çağıran bir mektup yayımladı.

Mektupta, "Bugün itibarıyla yürürlüğe sokulan sosyal mesafe önlemlerinin yetersiz olduğunu düşünüyor ve ek ve daha kısıtlayıcı önlemlerin ivedilikle alınması gerektiğine inanıyoruz" denildi.

'Sağlık hizmetlerinin kalbi'

Hükümet, doğan tepkilerin ardından açıklamalarından geri adım atmaya çalıştı.

Sağlık ve Sosyal Bakım Bakanlığı sözcüsü, Vallance'ın sözlerinin yanlış anlaşıldığını söyledi. Sözcü, "Sürü bağışıklığı, eylem planımızın bir parçası değil, salgının doğal bir uzantısıdır" dedi.

Aynı günün akşamında Telegraph gazetesinin web sitesi Sağlık Bakanlığı Matt Hancock imzasıyla bir makale yayımladı.

Hancock, "Dünyanın önde gelen bilim insanlarının uzmanlığına dayanan bir planımız var. Sürü bağışıklığı bunun bir parçası değil. Bu, bir hedef ya da strateji değil, bilimsel bir konsepttir" dedi.

Sağlık Bakanı, 15 Mart günü BBC'de Andrew Marr ve Sky televizyonunda Sophy Ridge'ın programlarına konuk oldu ve buralarda sürü bağışıklığının hükümetin politikası olmadığının altını çizdi.

Telegraph'ın web sitesi, hükümetin "bu fikirden U dönüşü" yapmış gibi göründüğünü yazdı. Express gazetesi de "doğan büyük tepkiler üzerine" sürü bağışıklığı stratejisinden vazgeçildiği yorumunu yaptı.

Ancak hükümetin defaten reddetmesine karşın, BBC, Sir Patrick Vallance'ın hükümetin virüsle mücadele konusuna yaklaşımını anlattığı 13 Mart tarihinde sürü bağışıklığının sağlık hizmetlerinin kalbinde tartışıldığını öğrendi.

Salgının başından itibaren Ulusal Sağlık Hizmetleri (NHS) İletişim Direktör Simon Enright, diğer sağlık kuruluşlarının ve tıp fakültelerinin basınla ilişkiler ekipleriyle haftalık bilgilendirme toplantıları düzenliyordu. Burada Enright ve ekibi, strateji ve düşünülenlerle ilgili en yeni bilgileri paylaşıyordu.

BBC, bu toplantılar sırasında tutulan notlara ulaştı ve görüşmelere katılan kişilerle konuştu.

13 Mart'taki toplantıda, Enright, hükümetin en üst düzey bilim ve sağlık danışmanlarından gelen bilgileri paylaştı.

Notlarda, Enright'ın NHS'in İngiltere biriminin tavsiyesinin kurum içi etkinliklere devam edilmesi yönünde olduğunu belirterek, "Ancak size ne yapmanız gerektiğini söylemiyoruz" dediği görülüyor. Yine aynı notlarda "İnsanlara Covid-19'un bulaşmasını istiyoruz… Bunu yönetmenin ve en kırılgan durumda olanları korumanın yolu sürü bağışıklığı" ifadeleri yer alıyor.

Notlara göre, Enright, bu fikrin nereden geldiğini çok net bir şekilde ifade ederek, bunun sağlık baş danışmanı ve bilim baş danışmanın "doğrudan tavsiyesi" olduğunu aktardı.

Notlarda NHS'in İngiltere biriminin, sırf çalışanlarının koronavirüsle mücadele konusunda görev alabilmelerine olanak tanımak için kendi kurumsal etkinliklerinden birini iptal ettiği belirtildi.

Notlarda, "Bir başka ifadeyle, eğer insanların işlerini bırakıp katılmalarını istemiyorsanız etkinlikleri iptal edebilirsiniz ancak sadece bulaş riskinden dolayı bunu yapmayın" ifadeleri yer alıyor.

NHS'in İngiltere birimi, Enright'ın, Vallance'ın o sabah Today programında ve diğer basın toplantısı ile mülakatlarda söylediklerini aktardığını belirtti.

BBC'nin Panorama ekibi de hükümetin pandeminin ilk dönemlerinde uyguladığı bilimsel tavsiyeyi mercek altına aldı.

Tıp alanında bilimsel makaleler yayınlayan The Lancet'in Editörü Richard Horton, Çin'den gelen ilk uyarıların fark edilmediğini belirterek, bu durumu eleştirdi.

Horton, "Bu tam bir kaos. Bir pandemiyi yönetmenin yolu bu değildir" dedi ve ekledi:

"Bu durum, bu salgını nasıl yöneteceğimiz konusunda hükümetin yaklaşımının merkezinde net bir emir-kontrol yapısının olmadığını gösteriyor. Sürü bağışıklığı konusundaki olguları kayda geçirmek büyük önem taşıyor. Zira, şu anda tarih yeniden yazılıyor ve sürü bağışıklığı da tarihten siliniyor."

Bir hükümet sözcüsü, "Bu yeni bir virüs ve daha önce eşi benzeri görülmemiş küresel bir pandemi ve stratejimizin başından beri koruma, geciktirme, kontrol altına alma, araştırma ve yatıştırma olduğu belliydi. Hükümetin amacının sürü bağışıklığı olduğunu söylemek kategorik olarak doğru değil" dedi.

Baskılama mı, yatıştırma mı?

Bazıları, o dönemde sürü bağışıklığının hükümetin yaklaşımının bir parçası olması halinde bunun sorunlu olduğunu söylüyor.

2000 ile 2007 yılları arasında hükümetin bilim baş danışmanlığını yapan Sir David King, İngiltere'nin koronavirüsle mücadelesini en yüksek sesle eleştirenler arasında yer alıyor.

King, "Yaşanan bu trajedi için size tek bir mantıklı açıklama yapabilirim ve bu da sürü bağışıklığını uygulamayı tercih etmiş olmalarıdır. Her ne kadar hükümet daha sonra defalarca bunu yaptığını inkar etmiş olsa da bir kere ağızlarından 'sürü bağışıklığı' lafını duyduk" dedi.

Sokağa çıkma kısıtlamalarını içeren önlemlerin daha erken yürürlüğe girmesi halinde can kaybının bu kadar yüksek olmayacağını düşünen çok sayıda uzman var.

Hükümetin eski danışmanı epidemiyolog Prof. Dr. Neil Ferguson, 10 Haziran'da Parlamento komitesinde yaptığı değerlendirmede, sokağa çıkma kısıtlamalarının yalnızca bir hafta erken yürürlüğe sokulması halinde koronavirüs kaynaklı can kayıplarının yarı yarıya azalmış olabileceğini söyledi.

Ancak Başbakan Johnson, aynı gün Başbakanlık'ta düzenlediği günlük basın toplantısında Ferguson'ın yorumuna "kendimizi yargılamak için henüz çok erken" sözleriyle karşılık verdi.

Johnson, "O dönemde kararları, Prof. Ferguson'ın da üyesi olduğu Sage'in (hükümetin bilimsel tavsiye grubu) tavsiyelerine uygun, bu ülke için doğru olduğunu düşündüğümüz yönde verdik" dedi.

BBC, sürü bağışıklığı kavramının, salgının başlangıcında hükümetin stratejisinin belirlenmesinde bilimsel yaklaşımda ne kadar önemli olduğunu anlamak için aylarca süren araştırması kapsamında, hükümete danışmanlık yapan 10'dan fazla bilim insanıyla salgınla mücadele konusunda mülakatlar yaptı.

Sage'in belgelerinin bazılarında, salgınla mücadele konusunda başka stratejiler de yer alıyor.

Sage'e raporlama yapan modelleme grubunun bir üyesi olan Manchester Üniversitesi'nden istatistik uzmanı Dr. Thomas House'a göre, Covid-19 gibi hastalıklarla mücadelede ön plana çıkan iki seçenek baskılama ve yatıştırma olarak biliniyor.

House, baskılama stratejisinde enfeksiyon sayısının sıfırlanması hedeflenirken, yatıştırma stratejisinde ise salgının kaçınılmaz olduğunun kabul edildiğini ve bunun olumsuz etkilerinin asgari düzeye çekilmesine odaklanıldığını söyledi.

House, "Eğer tsunami geliyorsa, bunu durdurmaya çalışmak yerine, bundan zarar gören kişilerin sayısını asgari düzeyde olmasını sağlamaya çalışırız" dedi.

 

HABERE YORUM KAT

1 Yorum