Suriyeli Mültecilerin Okulu Yardım Bekliyor
Suriyeli çocuklara eğitim veren Şamuna okulu, öğrenci sayısının ve masraflarının artması nedeniyle artık bina ücretini bile karşılayamaz hale geldi. Okul yönetimi kendilerine yeni bir bina verilmesini istiyor.
Beş yıldır ülkelerinde devam eden savaşın bitmesini bekleyen Suriyelilerin en büyük sorunlarından biri eğitim. Hacettepe Üniversitesi Göç ve Siyaset Araştırmaları Merkezi’nin “Türkiye’deki Suriyeliler” araştırmasına göre, Türkiye’deki Suriyelilerin yüzde 54,2’si 18 yaş altında, yüzde 34,2’si ise okul çağında. Yani Suriyeli sığınmacıların 601 bin 267’si okul çağında.
Suriyeliler eğitim ihtiyacını karşılamak için okullar açıyor. Sadece İstanbul’da 42 Suriye okulu var. İstanbul’da yaşayan 330 binden fazla Suriyelinin 100 bininin okul çağında olduğu tahmin ediliyor. Ancak bu 42 okulun çoğu özel yani paralı ve çok az öğrenciye hizmet veriyor. Maddi durumu iyi olmayan Suriyeliler ise çocuklarını bu okullara gönderemiyor.
1500 öğrencisi ile en kalabalık Suriye okulu
İstanbul’da ilk açılan Suriye okulu olan eski adıyla Kadimun, yeni adıyla Şamuna ise maddi durumu iyi olmayan Suriyeli çocuklara üç yıldır ücretsiz eğitim veriyor. Esenler ilçesindeki okulun binası aslında beş katlı bir iş hanı. Sınıfların çoğu penceresiz ve havasız. Öğrenciler kalabalık sınıflarda zor şartlarda ders görüyor. Okulun kayıtlı bin 500 öğrencisi 100 kadar da öğretmen ve idari çalışanı var. Yaz döneminde ise haftada üç gün hiç okula gidemeyen Suriyeli 70 kadar öğrenciye eğitim veriyorlar. Okulun öğretmelerinin hepsi Suriyeli ve daha önce kendi ülkelerinde de öğretmenlik yapmış kişiler.
Okulun yöneticisi Şeza Barakat yardımlarla bu zamana kadar gelen okulun artık binanın kirasını ödeyemez duruma geldiğini söylüyor:
“Önceden yurt dışındaki yardımseverlerden yurt içindeki hayır kurumlarından yardım alıyorduk. Ama okulun öğrenci sayısı ve masrafları attı. Artık bu ay öğretmenlerimize maaş veremedik. O bir tarafa bu binanın kirası 22 bin lira. Bu zaman kadar yardımlarla bu parayı ödüyorduk. Ama artık yardımlar azaldı.”
300 öğrenci evden eğitim alıyor
Şeza Barakat bina yetmediği için sabah ve öğleden sonra olmak üzere ikili eğitim verdiklerini söylüyor. Öğrencilerin büyük çoğunluğu Esenler’den. Ancak bazı öğrenciler servis ücreti ödeyemediği için evden eğitimlerine devam ediyorlar:
“Bazı aileler servis masraflarını ödeyemediği için çocuklarını okula göndermiyordu. Biz de bu yüzden yeni bir sistem getirdik. Bu sisteme göre öğrenciler evden eğitim alıyorlar. Derslerini evde çalışıyorlar. Sadece sınavlar için okula geliyorlar. Biz de onlara diploma veriyoruz. Bu şekilde evden eğitim gören 300 öğrenci var .”
Şeza Barakat bazı ailelerin okul yaşına giden birden fazla çocuğu olduğunu bu yüzden sadece birini okula gönderebildiklerini söylüyor.
“Mesela bir ailenin dört çocuğu var. Hepsini okula gönderemiyor. Çükü hepsinin servis parasını ödeyemiyor. Servis ücreti 70 lira ile 100 lira arası değişiyor. Bu yüzden sadece birini gönderiyor. Diğerleri evden eğitimine devam ediyor. Çoğu öğrenci aileleri fakir oldukları için eğitimden mahrum kalıyor.”
“Yeni bir bina istiyoruz”
Üç yıldır eğitim veren okul bu zamana kadar 200’den fazla mezun vermiş. Bu öğrencilerin çoğu şimdi Türkiye’de ve yurt dışındaki üniversitelerde eğitim görüyorlar. Üniversitede okuma şansı elde edemeyen ise çalışma hayatına atılmış.
Şeza Barakat’ın belediyelerden ve yardımseverlerden bir talebi var. Öğrenci sayısı arttığı için yeni bir bina talep ediyor:
“Bizim artık daha büyük bir binaya ihtiyacımız var. Öğrencilerimizin büyük bir çoğunluğu Esenler’de oturuyor. Bu yüzden Esenler’de bir bina bulmamız gerekiyor. Bir de servis konusunda da yardım istiyoruz. Eğer Türk hükümeti belediyeler ya da yetkililer her ay bu binadaki her bir kişi için bize 20 lira verirse biz binanın kirasını öderiz. Giderlerimizi de karşılarız.”
Al Jazzera
HABERE YORUM KAT