1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. Suriyeli Muhalif Kürtler: Kürtlerin Temsilcisi PYD Değil, Biziz
Suriyeli Muhalif Kürtler: Kürtlerin Temsilcisi PYD Değil, Biziz

Suriyeli Muhalif Kürtler: Kürtlerin Temsilcisi PYD Değil, Biziz

PKK’nın Suriye’deki uzantısı PYD’nin ABD eliyle Suriye’nin kuzeyine yerleştirilmeye çalışılmasına en büyük tepki Suriyeli Kürtlerden gelecek. Suriyeli muhalif Kürtler, üç koldan başlatacakları mücadele ile “Kürtlerin temsilcisi biziz.” diyecek.

09 Haziran 2016 Perşembe 06:18A+A-

Cihat Arpacık / Yeni Şafak

ABD desteğiyle Suriye'nin kuzeyine yerleşme hayali kuran ve Kamışlı-Afrin arasında büyük bir devlet kurmaya çalışan PKK'nın Suriye’deki uzantısı PYD'ye en büyük tepki Suriyeli muhalif Kürtlerden gelecek.

11 Haziran’da Şanlıurfa’da Kongre

Hem siyasî hem de askerî hazırlıklarını hızlandıran Suriyeli muhalif Kürtler, PYD'nin ABD eliyle “Rojava'nın tek hâkimi” yapılmasına tepki gösterecek adımlar atmaya hazırlanıyor.

PYD'ye ve Beşşar Esed rejimine muhalif Kürtlerin, ilk büyük siyasî tepkisini 11 Haziran'da Şanlıurfa'da yapacakları kongreyle vermesi bekleniyor. Suriye genelinde etkili 126 ismin katılacağı kongrede PYD'ye karşı izlenecek yol haritası belirlenecek ve PYD'nin Suriye Kürtlerin azınlığını teşkil ettiği vurgulanacak. Kongreyi muhalif Bağımsız Suriye Kürtleri Derneği (KKSS) düzenliyor.

ENKS’den Diplomatik Hamleler

Suriyeli muhaliflerin siyasî çatısı Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK) üyesi olan ve 15 Kürt partisinin içinde yer aldığı Ulusal Konsey (ENKS) de uluslararası girişimlerini arttıracak.

ENKS'nin yurtdışı ziyaretlerini sıklaştıracağı ve Suriye Kürtleri nezdindeki gerçek muhatabın kendileri olduğunun dünyaya kabûl ettirilmesi için diplomatik hamleler yapacağı bildirildi.

Bu kapsamda geçtiğimiz hafta ENKS'yi içine alan SMDK'nın başkanı Enes Abde Kuzey Irak Kürt Yönetimi Başkanı Mesud Barzani ile bir araya geldi.

ENKS ile Barzani arasında güçlü ilişkiler bulunuyor. Bu ilişkileri tehdit olarak gören PYD, Barzani yönetimi tarafından IŞİD'le savaşmaları ve topraklarını savunmaları için eğitilen Suriyeli Kürtleri ülkeye almamış ve iki grup arasındaki krizi tırmandırmıştı.

“Kürt Halkını Saflarımızda Savaşmaya Çağırıyoruz”

Tüm bu siyasî adımların yanı sıra cephede muhalif Kürt tugaylarının Esed rejimi, IŞİD ve PKK’nın Suriye’deki uzantısı PYD’ye yönelik savaşları da devam ediyor.

En son geçtiğimiz ay sonlarında kuruluşu ilan edilen “Ketaib Suvvar Kurdî” (Kürt Devrimciler Tugayı) sahaya aktif bir biçimde inmeye hazırlanıyor.

Grup kuruluşunu ilan ettiği video kaydında “PYD ve Esed rejimine karşı Suriye halkı ile birlikte direnişin yanında yer alacağız. Zulme teslim olmayacağız. Bu uğurda gerekirse ölmeye hazırız. Suriye halkının birliği ve Suriye topraklarının bütünlüğü için elimizden gelen her şeyi yapacağız. Halkımıza zulmeden bu PYD ve Esed rejimine karşı, Kürt halkını bizim saflarımızda savaşmaya çağırıyoruz.” ifadeleri kullanıldı.

“PYD’nin Şebbihalardan Farkı Yok”

Suriye'de devrim hareketinin başından bu yana savaşan Kürt tugayları da bulunuyor.

Bir dönem bağımsız bir tugay olarak kurulan “Cephetu’l-İslâmî el-Kurdî” (Kürt İslâm Cephesi) şu sıralar Suriye’nin en büyük direniş grupları arasında yer alan Ahraru’ş-Şam hareketinin Kürt kolu şeklinde yapılandırıldı ve Ahraru'ş-Şam bünyesinde direnişe devam ediyor.

Azez'de ise “Liva Ahfad Selahaddin” (Selahaddin'in Torunları) isminde bir tugay PYD'ye karşı savaşıyor.

Tugay komutanı Ebu Hamza, “PYD’nin Beşşar Esed rejiminden ve binlerce suçsuz insanı öldüren şebbihalardan bir farkı yok. PKK, Kürtler için onlara yardım etmek için burada değil. Onlar Kürt halkının karşısında duruyor.” dedi.

fuad_aliko.jpg
Fuad Aliko

“PYD/YPG, ABD’nin Sopası”

Kürt siyasetçi Fuad Aliko da yeni süreçle ilgili şunları anlattı:

“PYD'nin silahlı kolu YPG'nin 40 bin civarında bir silahlı gücü bulunuyor, eğer bu güç sahada olmasaydı bölgede 40 bin Amerikan askeri olacaktı. YPG varken ABD'nin Suriye'de kan dökmesine gerek yok, YPG'yi kendi menfaatleri için sopa olarak kullanıyor. PYD Esed rejimi adına politika üretiyor. Savaş sürecinde muhalefet Esed'i sıkıştırınca Kürt bölgelerini PYD'ye bırakıyordu ve PYD'liler Baas rejimi adına aynı zulmü bize yapıyordu. PYD, binlerce muhalif Kürd’ü hapishanelere doldurdu ve o insanlar 2 yıldan fazla bir zamandır PYD hapishanelerinde işkence görüyor. Bu süreçte en az 9 Kürt gazeteci tutuklandı.”

Etiketler : , , , , , ,

HABERE YORUM KAT