Suriye'de Seçim Tiyatrosu Bugün Oynanıyor
162 bin insanın katledildiği, milyonlarcasının da mülteci durumuna düştüğü Suriye'de bugün seçimler yapılacak.
Suriye, en az 162 bin insanın hayatını kaybettiği savaşın gölgesinde seçime gidiyor. Milyonlarca kişinin vatanından sürgün bir hayat yaşamasına neden olan savaşta çok sayıda insanın halen abluka altında olduğu Suriye'de seçimler meşruiyet taşımıyor. Halkın reform taleplerini demir yumrukla bastıran ve dünyanın tepkisine aldırış etmeden katliamlara rağmen yeniden aday olan Devlet Başkanı Beşşar Esed, bugün yapılacak sözde seçimin de muhtemel galibi olacak.
AMACI GÖZ BOYAMAK
Batı ülkeleri ile Arap dünyasının büyük bölümü, seçim sonuçlarını tanımayacağını açıkladı. Türkiye'nin de dahil olduğu Suriye Dostluk Grubu da seçimleri gayrimeşru diye nitelendirerek kınadı. Rusya ve Çin'in tam desteğini alan Beşşar Esed ise kendisine yönelik eleştirilerin önüne geçmek için bu seçimlerde bazı yenilikler getirdi. Uzmanlar ise bu yeniliklerin göz boyamadan ibaret olduğu konusunda hemfikir. Esed, ülke içi ve yurt dışından tüm muhalefete rağmen üçüncü dönem devlet başkanlığını garantilemek istiyor. Bu nedenle bu seçimlerde ilk kez başka adayların da yarışmasına izin verildi.
GÖSTERMELİK REFORM
Deutsche Welle'ye konuşan Ortadoğu uzmanı Barnes-Dacey, daha önce devlet başkanlığı seçimleri yerine Esed'in göreve devam etmesi için referandumlar yapıldığını hatırlatarak, bu sefer ilk kez başka adaylara da izin verilmesi yoluyla 'Esed'in reformlar yaptığı' izlenimi uyandırmaya çalıştığını belirtti. Ancak bu sefer oy pusulalarında üç isim yer alıyor: Devlet Başkanı Beşşar Esed, eski bakan Hasan el-Nuri ve milletvekili Mahir Haccar. Rakiplerin göstermelik aday oldukları da su götürmez bir gerçek.
Vitrin mankenleri
Suriyeli insan hakları aktivisti Mustafa Haid, 'Vitrin mankeni gibiler. En az biri, 'önderimiz Esed'dir, ben de Esed'in yaptığı ve yapacağı gibi davranacağım' dedi. Seçim programının içeriğinde de Esed'e muhalif hiçbir şey yok. Aynı çizgide olduklarını vurguluyorlar. Seçmene kendilerine oy vermeleri için hiçbir neden sunmuyorlar' ifadelerini kullandı. Haid, seçimlerin ardından siyasi çözümün daha da zorlaşacağı ve silahlı mücadelenin yoğunlaşacağı görüşünde. Aynı düşünceyi paylaşan Ortadoğu uzmanı Barnes-Dacey de 'Seçimler özgür olsun ya da olmasın asıl gerçek şu: Suriye toplumunu bölen derin uçurumlar ve çatışma, siyasî sürecin, silah kullananlara karşı geri planda kalacağı anlamına geliyor.'
Ordu bisküvi satan çocuğu da vurdu
Suriye'de seçim Esed zulmünün meşruiyet kazanma çabasından öteye geçmezken, yaşanan kayıplara ise her gün yenileri ekleniyor. Cuma günü rejim askerlerinin Halep'e düzenledikleri hava saldırısında onlarca kişi yaşamını yitirdi. Ailesinin geçimini sağlamak için El-kasr mahallesinde bisküvi satan bu çocuk da atılan varil bombalarının hedefi oldu. Rejim güçlerinin savaş uçaklarıyla bombaladığı mahallede trafik ışıklarında bisküvi sattığı sırada kolundan vurulan çocuk ağır yaralandı ancak kurtarılamadı.
Öte yandan, Halep yine varil bombalarıyla sarsıldı. Rejim askerlerinin düzenlediği bombardımanda çoğu kadın ve çocuk 50 kişi hayatını kaybetti.
Yeni Şafak
HABERE YORUM KAT