Suriye'de Rejim Camileri Bombalıyor
Suriye'de rejim güçleri, Dera kentinde Mart 2011'den bu yana 11 camiyi bombaladı.
Binlerce insanın ölümüne, milyonlarcasının vatansız kalmasına neden olan savaş, sivil kayıpların yanı sıra tarihi ve kültürel miras için son derece önemli merkezleri ve ibadethaneleri de vuruyor.
Ülkede 5. yılına giren savaşta yalnızca Dera'da, Beşşar Esed rejiminin karadan ve havadan düzenlediği saldırılara hedef olan 3 cami tamamen, 8 cami ise kısmen yıkıldı.
AA ekibi ülkenin güneyinde Ürdün sınırında bulunan Dera kentinde direnişçilerin kontrolündeki bölgelerde rejimin bombalarına hedef olan camileri, ezanların susmasını istemeyen halkın kısıtlı imkanlarla gerçekleştirdiği onarım çalışmalarını yerinde inceledi.
Ebu Bekir es-Sıddık Cami, Ağustos 2013'teki topçu saldırısında, Şeyh Abdulaziz Ebazeyd Cami, Ekim 2014'te çevresine yerleştirilen bombanın patlatılmasıyla, Bilal Cami ise 2014 yılı Şubat ve Mart aylarında düzenlenen iki bombalı saldırı sonrasında tamamen yıkıldı.
-Saldırılarda 8 cami kısmen yıkıldı
Rejimin, 2012'de Dera ve çevresinden çekilmesinin ardından roketlerle vurduğu 8 cami ya minaresiz kaldı ya da bir bölümü yandı. Mart 2011'de başlayan halk ayaklanmasının merkezi durumundaki Hazreti Ömer Camisi kısmen yıkıldı.
Bölge halkının ifadelerine göre, Haziran 2013'teki bombalı saldırıda Mansur, 2014 yılı içinde düzenlenen çeşitli saldırılarda Erbain, Kudüs ve Ebu Hureyre, 2015'te ise Hamza, Abbas ve Hüseyin camilerinde ciddi ölçüde hasar oluştu.
AA muhabirine konuşan Muhammed Ebazeyd isimli muhalif aktivist, "Rejim güçleri camileri, kendileri için askeri karargah olarak kullanıyor. Camilere gereken hiçbir saygı gösterilmiyor" dedi.
Ebazeyd, Esed'e bağlı güçlerin, içine yahut çevresine yerleştirdikleri mayınları patlatmak suretiyle camileri tamamen yıktığını, hava ya da topçu saldırılarına hedef olan pek çok caminin ise kısmen yıkıldığını ifade etti.
-Halk kendi kısıtlı imkanlarıyla camileri onarıyor
Dera halkının, kısıtlı imkanlarıyla onarım çalışmaları yürüttüğüne işaret eden Ebazeyd, "Halk, camilerin yanan bölümlerini kısıtlı imkanlarıyla onarmaya ve bir şekilde namaz kılabileceği mekanlar oluşturmaya çalışıyor" diye konuştu.
Suriyeli direnişçiler, Ürdün sınırında stratejik konumdaki kentte kontrolü sağlamak ve Şam ile Dera yolunu kesmek amacıyla mücadele ediyor. Suriye'nin güneyindekidirenişçilere bağlı birlikler, haziran ayında "Güney Fırtınası" adı altında operasyonlar gerçekleştirmiş ancak tam olarak büyük bir ilerleme kaydedilmemişti.
Suriye'nin genelinde yıkılan cami sayısına ilişkin ise insan hakları örgütleri tarafından hazırlanmış herhangi bir istatistiki bilgi bulunmuyor.
AA
HABERE YORUM KAT