1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. Suriye'de Kimyasal Silah İddiası
Suriye'de Kimyasal Silah İddiası

Suriye'de Kimyasal Silah İddiası

Şam'ın Doğu Guta bölgesinde görev yapan sağlık ekipleri, Hareste kasabasına bağlı Kuvva köyünde kimyasal gaz kullanıldığını iddia etti.

02 Nisan 2014 Çarşamba 16:23A+A-

Sağlık yetkililerine göre, 31 Mart Pazartesi günü çok sayıda sivil, nefes alamama ve kusma şikâyeti ile hastanelere başvurdu. Hastaların çoğunun bilinci kapalıydı. 

Bölgede görev yapan sağlık ekibinin başında bulunan Doktor Mecid Ebu Ali, Hareste kasabasına bağlı Kuvva köyünde 25 kişinin zehirlenme şüphesi ile hastaneye nakledildiğini, kullanılan gazın türünü tespit edemediklerini söyledi. 

Duma ve Hareste kasabalarındaki hastane kaynakları da bulundukları sağlık merkezlerine boğulma şikâyeti ile çok sayıda hasta getirildiğini duyurdu.  

Doktorlar ve sağlık görevlilerinin iddialarına göre hastaların çoğunun bilinci kapalı ve durumları ağır. Doktorlar bu hastalardaki belirtilerin öncekilerden farklı olduğunu ve bu nedenle kullanılan gazın yeni bir tür olabileceğini iddia ediyor. 

Saldırının nedeni

Al Jazeera’ye konuşan muhaliflere bağlı Şam Ordusu Haber Ajansı'nda görevli gazeteci Abdullah Şami, Hür Suriye Ordusu’na (HSO) bağlı bir grubun Doğu Guta bölgesindeki rejim noktasına saldırı düzenlediğini ve bölgede hafif silahların bulunduğu bir depoyu ele geçirdiğini söyledi. 

Şami, saldırının ardından geri çekilen rejim birliklerinin, Kuvva denen bölgeyi kimyasal gaz taşıyan füzelerle vurduğunu, saldırıda çok sayıda muhalifin öldüğünü, onlarcasının da hastaneye kaldırıldığını anlattı. 

Daha önce de kullandı

Suriye ordusu, 31 Ağustos 2013 tarihinde Şam'ın Doğu Guta bölgesinde zehirli gaz kullanmış, Birleşmiş Milletler (BM) heyeti, Suriye’de kimyasal silah kullanıldığını tespit etmişti.

Suriye rejimi, kimyasal saldırının ardından  ABD ve Rusya'nın girişimiyle kimyasal silahların ülkeden çıkarılması ve imha edilmesi ile ilgili anlaşmayı kabul etmişti. 

Suriye rejiminin elindeki kimyasal silahların ülke dışına çıkarılması ve imhası ile ilgili süreci denetlemekle görevli Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü'nün (OPCW) 27 Mart'ta yaptığı açıklamaya göre, ülkedeki stokların yarısından fazlası ülke dışına çıkarıldı ya da ülke içinde imha edildi. 

Suriye rejimi ABD ve Rusya’nın girişimiyle varılan anlaşma sonucunda “an itibariyle ulaşılamayan” bölgeler dışında elindeki tüm kimyasal stokları 13 Nisan’a kadar ülkeden çıkarma sözü vermişti. Ulaşılamayan bölgelerdeki kimyasalların çıkarılması için verilen son tarih ise 27 Nisan.

(Al Jazeera)

HABERE YORUM KAT