Suriye’de 'Ateşkes'te İkinci Gün
"Suriye'de şiddeti durdurma" anlaşmasının ikinci gününde, yardım kuruluşları kuşatma altındaki 480 bin Suriyeliye yardım ulaştırmaya çalışıyor. Muhalifler, Esed rejimi ve Rusya'yı ateşkesi bozmakla suçluyor.
İngiltere merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR) Halep’te savaş uçaklarının 6 kasabaya saldırdığını duyurdu. Suriyeli muhalifler hava saldırılarından dolayı Rus uçaklarını suçlasa da, Gözlemevi uçakların kime ait olduğunun net olmadığını belirtti.
Bombalanan kasabalardan bazılarının yönetiminde Nusra Cephesi'nin de olduğunu belirten Gözlemevi'nin Başkanı Rami Abdürrahman, “Bombalanan kasabaların ateşkes bölgesi içinde olup olmadığı da belli değil, saldırıların ateşkesi ihlâl edip etmediği de belli değil” dedi.
Esed rejimi saldırılara dair açıklama yapmadı. Rus Savunma Bakanlığı ise yorum yapmayı reddetti.
Muhalifler ‘Rusya saldırdı’ dedi
Halep'teki Şeha Press Ajansı'nın Genel Yayın Yönetmeni Mamun Hatib, ''Rus jetleri Halep'te ılımlı muhaliflerin kontrolündeki Kafr Hamra, Asya ve Kabir İngiliz, Kaptan Cebel, Anadan ilçesi ile Halep-Azez yolunu bombaladı. Rus uçakları bu sabah Halep'te yönetim karşıtlarının kontrolündeki sivil yerleşim yerini bombaladı. Rusların saldırısında yerleşim yerinde büyük hasarlar meydana geldi. Saldırılarda ölen ve yaralananlar oldu'' dedi.
Misket bombası iddiası
Humus Medya Merkezinden yapılan açıklamada, Rus savaş uçaklarının Hama'nın güneyindeki Harbenefsi köyüne 8 saldırıda bulunduğu, Rus uçaklarının köye misket bombasıyla saldırdığı iddia edildi. Esed güçlerinin Humus ve Hama'da ateşkese uymadığı kaydedilen açıklamada, ''Esed güçleri Humus'un Telbise ilçesine aralıksız saldırdı. Rejim güçleri Humus'ta kısmi ve geçici ateşkesi ihlal eden ilk taraf oldu'' denildi.
Sivillere yardım zamanı
Suriye’de 27 Şubat’ın ilk saatlerinde yürürlüğe giren 'ateşkes', kuşatma altında yaşayan 480 bin Suriyeliye yardım için fırsat yarattı. Birleşmiş Milletler, acilen insani yardıma ihtiyaç duyulan 17 bölgeye 'ateşkes'le birlikte yardım ulaştırabilmeyi umduklarını açıkladı.
Al Jazeera’ye konuşan Ortadoğu uzmanı Hillary Mann Leverett, ‘ateşkes’in insani yardım çabalarının işleyişini kolaylaştıracağına inandığını söyledi:
“Çatışmanın bu noktaya ulaşmasından sonra bunu söylemek zor ama gerçekten çok umutluyum. Benim için en önemli nokta şu ki; uluslararası toplum Suriye’de ilk defa bu kadar geniş tabanlı, neredeyse bütün ülkeyi kapsayan bir ateşkes denedi. Bu çaba ve anlaşma, acilen yardıma ihtiyaç duyan siviller için geçici de olsa yardım yolunu açacaktır.”
Kırılgan 'ateşkes' nasıl işleyecek?
Rusya ve ABD’nin üzerinde uzlaştığı Suriye’de hasmâne tutumların sonlandırılması anlaşması cumartesinin ilk saatlerinde yürürlüğe girdi. Bağlayıcılığı olan ateşkes yerine ‘hasmâne tutumların sonlandırılması’ tabirinin tercih edildiği anlaşmaya göre, Nusra Cephesi ve IŞİD’e karşı operasyonlar devam edecek.
Muhalifler, IŞİD ya da Nusra’ya yönelik operasyon bahanesiyle Rusya ve rejimin kendilerini hedef alma ihtimalinden endişeli.
Kaynak: Al Jazeera, Reuters ve AA
HABERE YORUM KAT