Suriye Dostları Toplantısında Alınan Kararlar
Paris'teki toplanan “Suriye Halkının Dostları” BMGK'dan Suriye'ye yaptırım kararı almasını istedi.
HAKSÖZ-HABER
Fransa'nın evsahipliğinde düzenlenen 'Suriye Halkının Dostları' toplantısı sona erdi.
Batı ve Arap ülkeleri, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin, Suriye yönetimi için yaptırım tehdidi içeren bir karar çıkartmasını istedi.
Toplantı sonunda yayınlanan kapanış bildirgesinde, Rusya ve Çin'den Suriye yönetimine verdiği desteğe son vermesi istendi.
Tunus ve İstanbul'un ardından üçüncü kez Paris'te 100'ün üzerinde ülkenin temsilcisinin katılımıyla düzenlenen toplantıda, Beşşar Esed'in yönetimi bırakması istendi.
Toplantıda, Türkiye, Amerika Birleşik Devletleri, Fransa, Almanya, İngiltere ve Arap Birliği ülkeleri, Suriye'de geçiş dönemi hükümeti kurulmasını ve bunun için de Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin bir karar çıkartmasını istedi.
Bu ülkeler, Suriye'ye yönelik yaptırımlara uymayan ülkelerin cezalandırılması ve gerekirse güç kullanımına da yeşil ışık yakan Birleşmiş Milletler sözleşmesinin yedinci başlığının hayata geçirilmesi çağrısında bulundu.
Amerikan Dışişleri Bakanı Hilary Clinton, Güvenlik Konseyi'nin Cenevre kararlarının uygulamaya geçirilmesi için harekete geçmesini istedi.
***
Peki, Muhalifler Ne İstiyor?
Suriyeli muhalifler adına konuşan Ebu Salih, taleplerinin sadece uçuşa yasak bölge ilanı ve silah ambargosunun kaldırılması olduğunu belirtti.
Toplantıda içerideki Suriyeli muhalifler adına konuşan Humus Devrim Meclisi Üyesi Halid Ebu Salih direnişçilerin taleplerini dile getirdi. “Siz şu an burada toplantı yaparken Suriye’de katliamlar yaşanmaya devam ediyor.” diyen Ebu Salih, BM Özel Temsilcisi Kofi Annan’ın daha önceki çözüm planından itibaren ortalama her gün 100 kişinin katledildiğini ve Humus, Hama, İdlib, Halep, Duma, Deyr ez Zor, Lazkiye gibi tüm şehirlerde Esed yönetiminin bombalamalarının sürdüğünü belirtti.
Beşşar Esed rejiminin silahtan başka bir şeyden anlamadığını hatırlatan Ebu Salih, kendilerinin askerî çözümden yana olmadıklarını ancak rejimin katliamlarının kendilerini silahlı direnişe mecbur bıraktığını ifade etti.
Halid Ebu Salih, Suriyeli direnişçilerin birçok bölgede zaten kontrolü sağladığını belirterek; bu şehirleri Hür Ordu’nun koruduğunu ifade etti. Bu noktada taleplerinin “uçuşa yasak bölge” ilanından ibaret olduğunu söyleyen Ebu Salih, muhaliflere yönelik silah ambargosunun kaldırılmasını istedi. Böylelikle Ebu Salih, Suriye'de özgürlüğün kendi elleriyle verdikleri mücadele sonucunda geleceğini deklare etmiş oldu.
Rusya’nın çözümü zorladığını ve Esed rejiminden yana olduğunu söyleyen Ebu Salih, Rusya’nın içinde olduğu bir çözüm planının mümkün olmadığını da sözlerine ekledi.
Bir insanlık ve tarih mahkemesinde bulunduklarını belirten Ebu Salih, Suriye halkının, kendilerine yardımcı olanları unutmayacağını söyledi ve konuşmasını “adalet, onur ve özgürlük” diyerek bitirdi.
HABERE YORUM KAT