Suriye Devriminin Gür Sesi ve Sembol İsmi Abdulbasit Sarut Şehit Düştü!
Suriye devriminin sembol isimlerinden Suriye milli takımı eski kalecisi Abdulbasit Sarut Hama kırsalında devam eden çatışmalarda şehit düştü.
HAKSÖZ-HABER
Suriye devriminin başladığı ilk yıllarda milli takım kaleciliği kariyerini bırakarak halkın adalet ve özgürlük mücadelesine katılan Abdulbasit Sarut rejim güçleriyle girilen çatışmada şehit düştü.
TürkmenAjans Abdulbasit Sarut’un şehadet haberini “Suriye devriminin sembol isimlerin'den Suriye Milli takımı eski kalecisi Abdulbasit Sarut #Hama kırsalında devam eden çatışmalarda şehit oldu.” mesajıyla duyurdu.
2011 Aralık'ında Humus'ta Abdulbasit Sarut tarafından yönetilen bir eylemden görüntüler.
Abdulbasit Sarut direnişe katıldığı için rejim tarafından futbol kariyerine son verilmişti. Özellikle de Humus’taki rejim karşıtı gösterilerde seslendirdiği şarkılarla devrimin sembol ismine dönüşen Abdulbasit Sarut’un başına rejim para ödülü koymuştu. Defalarca yaralanan Abdulbasit Sarut sahip olduğu imkanlarla başka bir ülkeye hicret edip dileğince yaşayabilecek iken bunu yapmadı ve Suriye’de kalıp despotizme karşı mücadelede aktif rol almayı tercih etti.
Daha önce 2012 yılında kendisi hakkında sitemizde bir yazı kaleme alan Mehmet Ali Aslan, Abdulbasit Sarut için şunları söylemişti:
Sarut, devrim süreci başlamadan bir futbolcuydu. Suriye (23 yaş altı) milli takımının kalecisiydi. Kardeşi Baas güçlerince şehit edildi. Kendisini devrime adadığında henüz 19 yaşındaydı. Eski mesleği nedeniyle rejimin öncelikli hedefleri arasındaydı. Buna rağmen sürekli meydanlarda, kürsüde olmayı sürdürdü. Birkaç kez ciddi şekilde yaralandı. Bazen tedavisi günlerce/haftalarca sürdü. İyileşti, koltuk değneklerine yaslanarak yine meydanlara çıktı, slogan attı, şarkı söyledi.
Sarut, daha devrim sürecinin başında muhaliflerin tarafında yer aldığı için takımdan atıldı. Rejim tarafından bir Selefi devleti kurma gayreti içinde olmakla itham edildi ve başına 2 Milyon Suriye Lirası ödül kondu.
1 Ocak 1992 doğumlu olan Sarut, sürekli gülümseyen yüzüyle Humus halkının sembolü oldu. Gençler onu gördüğünde “Allah seni korusun Abdulbasit!” sloganı atarken; çocuklar da “Sevgilimiz Abdulbasit” diye tempo tutuyorlar. Rejimin yok etmek istediği isimlerin başında geldiği için sürekli yer değiştiren Sarut, Özgür Suriye Ordusunun kontrolü sağladığı bölgelerde bir yandan protesto organizasyonlarına devam ederken öte yandan omzunda silahıyla Baas çetelerine karşı askerî bir direniş içinde yer alır. Demeçlerinde “şehadet” olgusuna sık vurgu yapar. Zillet altında yaşamaktansa Allah yolunda ölümü göze aldığını ifade eden Sarut, kendisine görmek nasip olmasa bile zafere olan inancını ortaya koyar. “Beşşar Esed’le görüşme imkânın olsaydı, ona neler söylemek isterdin?” sorusuna “Onunla asla görüşmezdim. Onunla hangi amaçla olursa olsun görüşmeyi zillet kabul ediyorum. Biz halkının katili olan bu adamın idamını istiyoruz.” şeklinde cevap veren Sarut, “din âlimleri” Hassun ve el-Buti’yi de rejime yağdanlık yapmakla niteler.
Kendisiyle yapılan çok sayıda röportaja internetten ulaşmak mümkün. Milli kaleci olması hasebiyle yabancı medyanın da ilgi odağı olan Sarut, verdiği demeçlerde, futbol kariyeri dolayısıyla dünyada her yere özgürce gidebildiğini söylüyor. Fakat ona göre özgürlük bu değil. Özgürlük düşünceyi ve fikir beyan etmeyi de kapsar. Suriye’de 40 yılı aşkın süren despotik rejimin tahammül edilemez bir noktaya geldiğine dikkat çeken Sarut, “Öyle bir rejim yarattılar ki oğul, annesiyle konuşamaz hale geldi.” diyerek Suriye’deki rejimin baskıcı karakterini oldukça güzel bir şekilde tasvir eder.
Mehmet Ali Aslan’ın Abdulbasit Sarut ile ilgili yazısının tam metni >>>
HABERE YORUM KAT