Suriye: 10 sayı ile 10 yıllık bir kriz
Suriye'deki çatışma bu ay içerisinde onuncu yılına ulaşırken, kayıplar ve etkileri de insanlık adına oldukça şaşırtıcı oluyor.
Fatih Demir / HAKSÖZ HABER
Çatışmanın başlamasından bu yana Suriye'de doğan yaklaşık 5 milyon çocuk barışın olduğu bir zaman dilimini hiç görmedi. Bir milyondan daha fazla Suriyeli çocuk ise komşu ülkelerde mülteci olarak doğdu.
İnsanların çektiği acılar artmaya devam ediyor. Sivil altyapı büyük ölçüde hasar gördü veya yok edildi. Son 18 ayda yaşanan ekonomik çöküş ise gıda fiyatlarının arttırdığı gibi açlık ve kıtlık oranlarını da arttırdı.
Pandemi, insani ihtiyaçları şiddetlendirirken zaten tükenmiş bir işgücünü de etkiliyor. Ülkenin zayıflamış sağlık sistemi ise kapasitesini çoktan aştığı gibi sorunların çözümünde yeterli olmuyor.
264
Suriye’de gönüllü olarak veya ikamet eden sağlık çalışanları büyük bir fedakârlık örneği sergiliyor. Mart 2011 ile 2020 arasında 264 sağlık çalışanı özellikle hedef alınarak öldürüldü. Hava bombardımanları, bombardımanlar, adam kaçırmalar ve adam yaralamalar ile beraber toplamda 922 sağlık personelinin bu çatışma süresince öldürüldüğü biliniyor. Tabi ki bu rakamlar sadece kayıtlara düşenler. Bu ölümlerle beraber; Suriye'de son on yılda ayda ortalama en az iki yardım çalışanı ve sekiz sağlık personeli öldürüldü.
Bu ölümlerin başlıca aktörü ise Esed Rejimi ve Rus hava saldırıları oldu.
13 milyon
Son 10 yılda evlerini terk etmek zorunda kalan Suriyelilerin sayısı 13 milyon. Ülkenin tahmini nüfusunun yüzde 60'ından fazlası. Bu 13 milyon insanın 6,6 milyonu anlamına geliyor. Dünyadaki toplam mülteci nüfusunun dörtte birini de Suriyeli mülteciler oluşturuyor.
Ek olarak 7 milyon Suriyeli ülke içerisinde göçe zorlandı. Bu, dünyanın en büyük ülke içi göçü olarak kayıtlara geçti.
Suriyeli mültecilerin çoğu bölge ülkeleri tarafından ağırlanıyor. Türkiye en çok mülteciye ev sahipliği yapan ülke konumunda. Türkiye’yi, Lübnan, Ürdün, Irak ve Mısır takip ediyor. Geriye kalan mülteciler ise Afrika'nın diğer bölgelerine dağılmış durumda ve 1.05 milyonu da Avrupa'da ikamet etmeye çalışıyor.
13.4 milyon
Suriye'de insani yardıma ihtiyaç duyan insan sayısı, insani yardım faaliyeti yürüten kuruluşlar tarafından 13,4 milyon kişi olarak belirlendi. Bu insanların 10,5 milyonuna acil yardımlar ulaştırılması da yardım faaliyetleri yürüten kuruluşlarca hedefleniyor.
2.5 milyon
Suriye'de okula gitmeyen çocukların sayısı 2.5 milyon. Ülkedeki okulların üçte biri kullanılamaz; hasar görmüş veya tahrip edilmiş durumda. Okul yapıları, yerlerinden edilmiş ailelerin barındığı veya askeri amaçlarla kullanıldığı binalara dönüşmüş. Pek çok çocuk okul yerine ya da okul sonrasında çalışmaya gönderiliyor. Çocukların çektiği psikolojik sıkıntılar onların beklentileri üzerinde derin ve uzun süreli bir etkiye sahip olmaya devam ediyor.
3 km
İdlib'de yaşayan 7 yaşındaki Suriyeli Fatma'nın okula ulaşmak için her gün koltuk değnekleriyle yürümesi gereken mesafe 3 kilometre.
Fatma bir bombalama saldırısının ardından bir bacağını kaybetti.
12 saat
Bazı çocukların ailelerini geçindirmek için her gün ekmek almaları gerekiyor. Ekonomik krizin, savaşın ve pandeminin perişan ettiği ülkede çocuklar da çalışmak zorunda kaldı. Kimi çocuklar bir ekmek veya bir kilo sebze almak için günde 12 saat çalışıyor.
On bir yaşındaki Amina, dokuz kişilik ailesini beslemeye çalışırken şöyle söylüyor: "Her sabah çiçek topluyorum. Sonra onları ekmek almak için yol kenarında satıyorum."
74
Ümmü Nasır'ın yaşı 74. Kuzeybatı Suriye'deki bir İdlib kampında, donmuş ve çamurlu zeminin üzerinde bulunan bir çadırda tek başına yaşıyor.
12
Yerinden terk etmeye zorlanmış bir Suriyeli olan Mohamad Hamad'ın kendi ailesiyle birlikte yetiştirmeye çalıştığı yetimlerin sayısı 12. Ekmek almak için her gün 500 Suriye Lirası (yaklaşık 8 Türk Lirası) bulması gerekiyor. Hamad, yetimlerini ancak insani yardım kuruluşlarının desteği sayesinde besleyebildiğini söylüyor.
2.9 ton
Maadan, Rakka'da kalan tek fırının bulunduğu yer. Bu fırın günlük 2.9 ton ekmek üretimi ile bölgedeki tek fırın olarak faaliyetlerini sürdürüyor. Suriye'de BM tarafından rehabilite edilen birçok fırından sadece birisi.
7.6 milyon
Ocak ve Eylül 2020 tarihleri arasında Suriye genelinde düzenli yürütülen insani yardım operasyonlarıyla ulaşılan ortalama insan sayısı 7.6 milyon kişi.
Kaynak: UNOCHA/ Birleşmiş Milletler İnsani Yardım Koordinasyon Ofisi
HABERE YORUM KAT