1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SUDAN

  4. Sudan'ın El Faşir kentindeki çatışmalarda en az 220 kişi hayatını kaybetti
Sudan'ın El Faşir kentindeki çatışmalarda en az 220 kişi hayatını kaybetti

Sudan'ın El Faşir kentindeki çatışmalarda en az 220 kişi hayatını kaybetti

El Faşir, Sudan ordusu ile eski Genelkurmay Başkan Yardımcısı Muhammed Hamdan Dagalo (Hemedti) liderliğindeki HDG’ye karşı karşıya getiren ve yaklaşık bir yıldır süren savaşın odak noktası konumunda.

15 Haziran 2024 Cumartesi 09:30A+A-

Bir tıbbi yardım kuruluşu Cuma günü yaptığı açıklamada, Darfur'da paramiliter Hızlı Destek Güçleri’nin (HDG) kontrolü dışındaki son şehir olan Sudan'ın El Faşir kentindeki çatışmalarda 220'den fazla kişinin öldüğünü bildirdi.

El Faşir, Sudan ordusu ile eski Genelkurmay Başkan Yardımcısı Muhammed Hamdan Dagalo (Hemedti) liderliğindeki HDG’ye karşı karşıya getiren ve yaklaşık bir yıldır süren savaşın odak noktası haline geldi.

Kıtlığın eşiğindeki bir bölgede insani yardım için hayati önemde görülen şehir için savaş bir aydan fazla süredir devam ediyor.

Sınır Tanımayan Doktorlar (STD) adlı yardım kuruluşu El Faşir’deki çatışmalarda en az 226 kişinin öldüğünü ve 1.418 kişinin yaralandığını açıkladı.

Ancak devam eden hava saldırıları, bombardıman ve kara çatışmaları nedeniyle tedavi edilemeyen yaralılar nedeniyle toplam ölü sayısının çok daha yüksek olduğu düşünülüyor.

STD'nin acil durum programı başkanı Michel-Olivier Lacharite, “El Faşir'deki durum kaotik" dedi.

Aslen bir doğum hastanesi olan Güney Hastanesi'nin kapatılması, insanları Suudi Hastanesi'nde tedavi görmeye zorladı.

El Faşir için 10 Mayıs'ta başlayan yoğun çatışmalar, yüz binlerce sivilin mahsur kalmasına neden olan HDG kuşatmasına yol açtı.

Perşembe günü BM Güvenlik Konseyi kuşatmaya son verilmesini talep eden bir kararı kabul etti.

Bu arada, Batı Darfur'un başkenti El Geneina'da Birleşmiş Milletler 10.000 ila 15.000 arasında kişinin hayatını kaybettiğini tahmin ediyor.

BM'ye göre Nisan 2023'te Sudan ordusu lideri Abdulfettah Burhan ile Dagalo'nun HDG’si arasında başlayan çatışma on binlerce kişinin ölümüne ve dokuz milyondan fazla kişinin yerinden edilmesine neden oldu.

Güvenlik Konseyi'nin son kararı, Mart ayında Ramazan ayına denk gelen başarısız bir ateşkes çağrısının ardından, derhal ateşkes, engelsiz insani yardım erişimi ve Sudan'a yönelik silah ambargosuna uyulması çağrısında bulunuyor.

HABERE YORUM KAT