1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SUDAN

  4. Sudan'daki son saldırılarda 320 kişi hayatını kaybetti
Sudan'daki son saldırılarda 320 kişi hayatını kaybetti

Sudan'daki son saldırılarda 320 kişi hayatını kaybetti

Sudan'daki saldırılarda ölü sayısının giderek arttığı, tıbbi bakım, sağlık personeli ve hatta sağlık görevlisi olmadığı için her saat en az beş yaralının hayatını kaybettiği belirtildi.

13 Nisan 2025 Pazar 15:30A+A-

Sudan'ın batısındaki Kuzey Darfur eyaletinin El Faşir kentinden kaynaklar, Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) tarafından yapılan kara bombardımanı sonucu kentte yaklaşık 70 sivilin hayatını kaybettiğini aktardı.

El Faşir Direniş Koordinasyonu (bir halk komitesi) ise Pazar günü şafak vakti yaptığı açıklamada, HDK'nın Zemzem ve Ebu Faruk kampları da dahil olmak üzere El Faşir şehrine düzenlediği saldırılarda ölü ve yaralı sayısının 320'yi aştığını duyurdu.

Yapılan açıklamada, Zemzem kampındaki durumun şu anda “tarif edilemez” olduğunu, tüm hastanelerin hizmet dışı kaldığı ve tüm gönüllülerin ve sağlık personelinin öldürüldüğünü ekledi.

Ölü sayısının giderek arttığı, tıbbi bakım, sağlık personeli ve hatta sağlık görevlisi olmadığı için her saat en az beş yaralının hayatını kaybettiği belirtildi.

Sağlık personelinin hedef alınması

Cumartesi günü Sudan Doktorlar Ağı (SDN) sosyal medya ağları üzerinden yaptığı açıklamada, HDK'ye bağlı bir gücün Cuma günü gerçekleştirdiği saldırının ardından iki gün içinde Kuzey Darfur eyaletindeki Um Kadada Hastanesi müdürü de dahil olmak üzere 10 sağlık personelini ve Zemzem kampında yerinden edilmiş insanlar için çalışan diğer 9 sağlık personelini öldürdüğünü belirtti.

İngiltere Dışişleri Bakanı David Lammy, Darfur'daki El Faşir'den gelen şok edici haberlerin, HDK'nın ayrım gözetmeksizin düzenlediği saldırılarda, aralarında yardım görevlilerinin de bulunduğu sivillerin öldüğünü gösterdiğini belirti.

Lammy, bu durumun Salı günü Londra'da uluslararası ortaklarla yapılması planlanan Sudan konferansına aciliyet kazandırdığını sözlerine ekledi ve tüm taraflara sivilleri koruma taahhüdünde bulunmaları çağrısında bulundu.

Nisan 2023'ten bu yana Sudan ordusu ve HDK arasındaki çatışmalar, resmi olarak kabul edilen rakamlara göre 20.000'den fazla insanın ölümüne ve yaklaşık 15 milyon insanın yerinden edilmesine neden oldu.

Amerikan üniversiteleri tarafından yapılan araştırmalar ölü sayısının yaklaşık 130.000 olduğunu tahmin ediyor.

Kaynak: Mepa News, Al Jazeera

HABERE YORUM KAT