
Söz söyleme adâbı
Süleyman Güdek, iletişimin temelini oluşturan kelimelerin hangi saiklerle seçilmesi gerektiğine dair önemli hatırlatmalarda bulunuyor.
Süleyman Güdek / Yeni Akit
Söz söyleme adâbı
İnsanlar arasındaki iletişimi sağlayan en temel yol konuşmadır. Konuşma insanların duygu ve düşüncelerini aktarmalarını, sevinç ve üzüntülerini paylaşmalarını sağlar. Konuşurken kırıcı ve incitici tarzda konuşmamalı, kötü sözden ve kötü ifadelerden uzak durmalıyız.
Konuşurken ifadelerimizi karşımızdaki kişinin anlayacağı şekilde seçmeliyiz. Bu şekilde konuşmak yanlış anlaşılmayı önler. Konuşurken sözü fazla uzatmamak ayrıca anlaşılmayacak kadar da kısa tutmamak gerekir. Fakat sadece kendimiz konuşmamalıyız, karşımızdaki kişinin sıkılmaması için ona da konuşma imkânı vermeliyiz.
İslâm, Müslümana tatlı dilli-güler yüzlü olmayı, kısacası geçim ehli kimse olmayı öğütler. Konuşmak, insanlar arasındaki iletişimi, muhabbeti ve anlaşıp kaynaşmayı sağlayan büyük bir nimettir. Bir kimsenin kullandığı dil ve üslûb, onu hayatta başarılı kılabildiği gibi hüsrâna da uğratabilir. Hatta kişinin dilini muhafaza etmesi, cenneti elde etme vesileleri arasında zikredilmiştir.
Peygamberimiz şöyle buyurur: “Kim bana iki çenesi arasındaki (dili) ile iffet ve nâmusunu koruma sözü verirse, ben de ona cennet sözü veririm.” (Buhârî, Rikâk 23) Bir başka hadis-i şerîfte, “En faziletli kimdir?” sorusuna Resûlullah: “Dilinden ve elinden Müslümanların emniyette olduğu kimsedir.” (Buhârî, İmân 4-5) mukâbelesinde bulunmuştur.
Sözde öncelikle doğruluğun, sadakatin bulunması gerekir. Söz, hak ve hakikate tercüman olmalıdır. Yalanla, iftirayla zihinler, gönüller, diller kirletilmemelidir. Doğru olmayan sözlerle fesat ve huzursuzluğa sebebiyet verilmemelidir.
İkili ilişkilerde insanı zor duruma sürükleyecek gereksiz sözlerden kaçınmak, dostlukların devamı açısından çok önemlidir. Peygamberimiz, “Özür dilemek zorunda kalacağın bir sözü söyleme!” (İbn-i Mâce, Zühd, 15)buyurmuştur. İnsan pişman olacağı sözü söylememelidir.
Yüce Allah, “İnsan hiçbir söz söylemez ki yanında onu gözetleyen, yazmaya hazır bir melek bulunmasın.” (Kaf, 50/18) âyet-i kerîme’de, insanın kendisine bahşedilen hayatın kelime kelime hesabını vereceğine dikkat çekmektedir. Bu hususta Peygamberimiz, “Allâh'a ve âhiret gününe inanan, ya hayır söylesin ya da sussun!” (Buhari, Edep 31) buyurarak konuşma adabının sınırlarını belirlemiştir. Diğer taraftan Peygamberimiz (s.a.v.), sözlerimiz vasıtasıyla sevap kazanabileceğimizi bildirmektedir: “Güzel söz sadakadır.” (Buhârî, Edeb 34)
Allah katında sözün değeri, hakkı ve hakikati ne kadar yansıttığı ile ölçülür. Çünkü söz, özün aynasıdır ve sadece insanın davranışını değil, aynı zamanda kişiliğini, hatta âkıbetini belirlemektedir. Bu gerçeği Yüce Rabbimiz bir ayetle haber vermiştir: “Ey inananlar! Allah’a karşı gelmekten sakının ve doğru söz söyleyin ki Allah sizin işlerinizi düzeltsin ve günahlarınızı bağışlasın!” (Ahzâb, 33/70-71)
Yunus Emre sözün önemi konusunda şöyle der:
Söz ola kese savaşı, söz ola kestire başı,
Söz ola ağulu aşı, bal ile yağ ede bir söz.
Hayatının her alanında Müslümana ölçülü davranması öğütlenmektedir. Allah Teâlâ Kur’ân-ı Kerim’de, “O kimseler ki boş söz ve işlerden yüz çevirirler.” (Müminun, 23/3) buyurmaktadır. İnsanı doğruluktan, dinden uzaklaştıracak her söz ve davranış hoş görülmemiş, yasaklanmıştır. Güzel davranışların kazanılmasında bize en iyi örnek olan Peygamberimiz (s.a.v), kaçınılması gereken hususlarda da en iyi yol göstericidir. O, “Mü’min; insanları kötüleyen, lanetleyen, kötü söz ve davranış sergileyen kimse değildir.” (Tirmizî, Birr, 48) buyurmaktadır.
İnsanların birbirleriyle iyi bir iletişim kurmaları için Yüce Rabbimiz şöyle buyurmaktadır: “Kullarıma söyle: Sözün en güzelini konuşsunlar. Sonra şeytan aralarını bozar (açar). Çünkü şeytan, insanın apaçık düşmanıdır.” (İsrâ, 17/53) Güzel söz; doğru, faydalı, sevindirici ve muhâtabın seviyesine uygun olan sözdür. Güler yüz, güzel söz, güzel davranış insanlarla çok iyi iletişim kurma sebebidir.
Sonuç olarak, konuşma adâbına uymalıyız; konuşmanın kısa, öz ve anlaşılır olmasına da özen gösterilmelidir. Konuşurken karşısındaki kişinin sözünü kesmekten, iğneleyici, küçük düşürücü, rencide edici, moral bozucu karamsar sözlerden, iftiradan, gıybetten, yalandan, alaydan, münakaşadan, ikiyüzlülükten, kötü, müstehcen sözden, kendimizi övmekten, başkasını küçük görmekten, sır ifşa etmekten, boş ve faydasız sözlerden uzak durmalıyız.
HABERE YORUM KAT
SÖZÜN ADABI EDEPIN SÖZÜDÜR,
Yanıtla (0) (0)sözün özü , özün sözüdür., Söz düsüncenin meyvesi eylemin tohumudur. Söz ise yaramasaydi yüce Allah konusmazdi. En büyük söz en büyüge verilen sözdür.Islam bir söz medeniyetidir. Sözün gücüne inanmayan, neden kelimei sehadet getirir ki. Islam medeniyetinin gayesi, sözün gücünü gücün sözüne galip kilmaktir.. Söyleyecek sözü olmayanlar, sözün gücüne karsi,gücün sözcülügünü yaparlar. Eskiya dünyaya hakim olunca sözün gücünün yerini gücün sözü alir. Sesinizi degil sözünüzü yükseltiniz.. Kuranda esegin sesinin "Sözlerin en cirkini" olarak vasfedilmesi, sözün özü olmayan iceriksiz sesi temsil ettigi icindir.. Sözün etkisi sesin yüksekliginden gelir tasidigi hakikatin gücünden gelir.Gönülden cikan söz gönüllere varir..dudakdan cikan söz kulak kepcesinde kalir. Sözünüz hedefini bulsun istiyorsaniz, dogruyu dogru bir zaman ve zeminde, dogru bir uslubla söyleyiniz.Kisinin muhatab almadigina söz söyleme hakki yoktur..Söz hakikatin adidir, söz atina binmis hakikat süvarisini kimse durduramaz.Yanlis adamlarin dudagindan cikan dogru söz. dögrulugunu kaybettirmez ama tesirini kaybeder.Dügümü cözülmemis söz, baskalarinin dügümünü cözemez. Tutulmayan her söz, sözün gücüne indirilmis bir darbrdir. muhatabin yüreginde iz birakan söze kelam denir.ALLAH yokmus gibi konusmak günahdir. Sözünün dinlesilmesini istiyorsan önce söz dinlemeyi ögren. "Söze karnim tok" diyenler sözü dinlenecek degilde, yenilecek bir söz zanneden zavallilardir. Agzinizdan cikana dikkat edin cünkü ilahi kamerada kaydedilmektedir.Biir seyin dile gelmesi, onun hem gönülde ve zihinde olmasini gerektirir, hemde gönülde ve zihinde olduguna delalt eder. Sözü dinleyipde Hakikate inanan akli selim kardeslerime selam olsun.
Eskiden bir muhaddisimiz uzak bir yere gimis.. filanin yanina geldiginde adam saman diyerek atin hörgücüde.. ati kandiriyormus. Adam hadis falan almadan geri dönüp gelmis.. sözüm kiymetini bulan varmi, kisaca bugün kiymete kanaat ededen varmi?
Yanıtla (0) (0)Süleyman bey kardesime selam olsun tesekkür ederim.. adab edep de müslümanin en zayif yoksun kaldigi bir nokta ne yazikki.. kimse kimseyi dinlemeye anlamaya calimiyor. bu noktada da yanlis anlasiliyorsunuz. Èvelden bir "SÖZ/ HADIS) icin insnlarimiz kilometre ler uzaklikdaki bir yere giderlermis..O günler sözün de en güzel oldugu deger verildigi bir günlermis.. Sözün degeri varmis. yasadigiz dönemler yakin tarih son yüz yila kadar basimiza gelmedik her degerimizi kaybettigimiz yillar olmustu.. Kemalistler en önce dilden basladilar. Kelime arapcaydi onu kaldirip yerine sözcük demeliydik. olanak yanit kanit somut vs seyler hatta haftalarin günlerinin ismini bile degistirmeye ugrasmislardi. milletle sevasi kazanacak (!) sin sonrada kendi toplumuna namluyu dogrultacaksin ve Bati ne diyorsa beli efendim diyeceksin emredin kulunuz her halti yemeye hazirdir diyeceksin.. Pazara bit gün, pazartesine öngün demisler aylarimizi sadece ocak ekim aralik sadece bunlari degistirmemisler.. Bu konuda basarili olamadilar zira arapca ve farsca kilimeleri cikarsaninz elilerinde söz kalmiyordu.. ms Agustos ne demekti kimlerin tanrilarinin ismi idi. Yunanlla savasacak (!) onlari yenecek(!) sonrada onlarin harflerini alacaksin.. KFR lik böyle bir seydi Söze deger veilmedigi zaman bosuna konustugumuz zamana dönüstü neyi konusacadik ki?.. Evet sözü dinleyecek engüzeline dugrusuna hakikatine uyacaksin. bu ayet bile ölcümüz olmadi yüz yillar. Rabbim aklimizi korusun...Meleyani seyleri terk müslümanin güzelliklerindendi. Ne oldu? tersi bir duruma geldik. Sagir kör ve aklin gecer akce etmedigi bir cagda yapacagimiz herhade "SUSMA ORUCU" tutmak olacakdi. eskiden böyle bir oruc tutma günleri varmis hani .. Bil hassa ailede ailemizde ( Ben tavsiye etmiyorum ama ) biri hanimin biri oglun biri kizin sözlerine deger verilmeyecek hangi tarafi tutacaksin . ben iste o orucu tutuyorum care bu bence..on tane aklin icinde ne yapabilirsinki? ama birseyi fark ettim bu oruc gercekden güzel bir seymis.. Kirmayacaksin ama kirilacaksin baska caresi olan varmi?
Yanıtla (0) (0)Allah razı olsun
Yanıtla (0) (0)