1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SOMALİ

  4. Somali'de işgalin yeni ismi AUSSOM
Somali'de işgalin yeni ismi AUSSOM

Somali'de işgalin yeni ismi AUSSOM

Afrika Birliği, 2024 yılının ardından Somali'de kalmaya devam edeceklerini açıkladı.

07 Ağustos 2024 Çarşamba 16:29A+A-

Somali'de bu yılın sonunda görev süresi sona erecek olan Afrika Birliği güçleri, 2024 yılı sonrasında da ülkede kalmaya devam edeceklerini açıkladı.

Afrika Birliği'nden yapılan açıklamada, Afrika Birliği Somali Geçiş Misyonu'nun (ATMIS) yerini Afrika Birliği Destek ve İstikrar Misyonu'nun (AUSSOM) alacağı kaydedildi.

AUSSOM Ocak 2025 tarihinden itibaren Somali'de faaliyet göstermeye başlayacak.

Afrika Birliği'nden yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Afrika Birliği Barış ve Güvenlik Konseyi, 1 Ağustos 2024 tarihindeki 1225. toplantısında, Geçiş Misyonu'ndan (ATMIS) Destek ve İstikrar Misyonu'na (AUSSOM) geçişi takiben operasyon konseptini kabul etti.

Konsey, Somali'nin güvenlik ve siyasi ortamındaki ilerlemeyi vurgularken Eş Şebab'ın süregelen tehdidini kınadı, ATMIS personelinin fedakarlıklarını takdir etti, AUSSOM için stratejik operasyon konseptlerini onayladı, güçlendirilmiş uluslararası ortaklıklar ve sürdürülebilir finansman çağrısında bulundu. Yumuşak bir geçişin, Somali güvenlik güçleri için kapasite geliştirmenin ve sağlam kuvvet koruma tedbirleri sağlamanın öneminin altını çizdi."

Yeni misyonun Birleşmiş Milletler tarafından da onaylandığı belirtildi.

ATMIS, Afrika Birliği Somali Misyonu'nun (AMISOM) görev süresinin bitmesiyle 31 Mart 2022 tarihi itibarıyla göreve başlamıştı.

ATMIS'e bağlı güçlerin normal şartlar altında aşamalı olarak geri çekilmesi ve 31 Aralık 2024 tarihine kadar tüm birliklerini Somali'den çekmesi gerekiyordu.

Böylece 31 Aralık sonrasında da ülkede yabancı güçlerin varlığının süreceği kesinleşmiş oldu.

Ancak yabancı güçlerin artık askeri operasyonlarda neredeyse hiç yer almayacağı ve büyük ölçüde Mogadişu yönetimi güçlerinin eğitimiyle ilgileneceği belirtiliyor.

HABERE YORUM KAT