Soğuk Dağlarda Sıcak Gündem: Zine Wertê – 2
Hasip Yokuş, Irak Kürdistanında PKK’nın stratejik üs olarak kullandığı Zine Wertê bölgesinde PKK ile KDP arasında tırmanan gerilimi anlatmaya devam ettiği yazısında, Irak genelinde yayılmaya devam eden büyük bir ekonomik krize değiniyor.
M.Hasip Yokuş'un analizinden bazı vurgular şöyle:
Yazımızda PKK tarafından Kandil’den iç bölgelere geçişlerde bir sıçrama tahtası olarak kullanılan ZineWertê’nin stratejik önemine değinmiştik. Bu bölgeyi kaybetmesi demek, zaten operasyonel gücünü büyük oranda yitirmiş PKK’nin Kandil hâkimiyetinin de tümüyle bitmesi anlamına geliyor. Türkiye 2018 yılı Mart ayından itibaren Kandil’i batıdan ve güneyden adım adım kuşatmaya ve sadece kendi sınırları içerisinde değil Irak’ın kuzeyinde de PKK’nin manevra alanlarını daraltmaya büyük gayret gösteriyor. Kandil’e yapılması planlanan büyük operasyon öncesi ZineWertê’nin kontrolü bu açıdan büyük önem taşıyor. KCK Yürütme Konseyi Üyeleri Mustafa Karasu ve Duran Kalkan’ın KDP’ye yönelik tehditvari açıklamaları, HDP Eş Genel Başkanlarının Barzani’ye gönderdikleri mektup, Salih Müslim ve başka kimi Kürt siyasetçinin “Bıraküji” hatırlatmaları, esasında PKK’nin isteği doğrultusunda atılmış adımlar olarak ve zımnen bu bölgenin PKK’ye bırakılması talebini içeriyor.
Yazının konusunu teşkil eden Kandil Dağı’nın kuzeydoğu yamaçlarının İran’a sınır olduğu düşünüldüğünde İran’ın takınacağı tutum oldukça önem arz ediyor. İran’ın PKK üzerindeki etkisine ilaveten Celal Talabani zamanından beri KYB üzerinde de belli bir etkiye sahip olduğu bilinen bir husustur. Esasında KYB’nin etkin olduğu Süleymaniye ve Halepçe bölgeleri Irak’ın bir parçası olmasına rağmen daha çok İran’ın etkinlik sahasında bulunduğu, dolayısıyla, bu bölgedeki siyasi aktörlerin belli düzeylerde İran’ın tavrını hesaba katarak hareket etmek durumunda kaldıkları bilinmektedir.