1. HABERLER

  2. ÇEVİRİ

  3. Siyonist çete İran adına casusluk yaptığından şüphelenilen 7 vatandaşını tutukladı
Siyonist çete İran adına casusluk yaptığından şüphelenilen 7 vatandaşını tutukladı

Siyonist çete İran adına casusluk yaptığından şüphelenilen 7 vatandaşını tutukladı

İsrailli yetkililer, olayın işgal rejimi tarihindeki en ciddi casusluk vakalarından biri olduğunu söylüyor.

24 Ekim 2024 Perşembe 13:00A+A-

Son iki yıldır İran adına casusluk yaptıkları şüphesiyle tutuklanan yedi İsrail vatandaşının 19 Eylül'de gözaltına alınana kadar Tahran adına yüzlerce görev yürüttükleri iddia ediliyor.

Savcılık Pazartesi günü yedi kişi hakkında iddianame hazırlanması için ön belgeleri sundu. İddianamelerin Cuma günü, müebbet hapisle cezalandırılan düşmanla işbirliği de dahil olmak üzere bir dizi güvenlik suçu için dosyalanması bekleniyor.

Suçlamalar

Savcılık, şüphelilerin İran için askeri üslerin ve hassas altyapıların fotoğraflarını çekmek, istihbarat toplamak ve askeri şefler hakkında casusluk yapmak da dahil olmak üzere yaklaşık 600 görevi tamamladıklarını iddia ediyor.

İsrail'in Ramat David hava üssü, Nevatim hava üssü, Glilot'taki Mossad karargahı, Tel Aviv'deki Savunma Bakanlığı ve geçen hafta Hizbullah'ın insansız hava aracı saldırısında dört askerin öldürüldüğü kuzeydeki Golani Tugayı üssü, grup tarafından gözetlendiği iddia edilen yerler arasındaydı. Bu askeri üslerden bazıları 1 Ekim'deki balistik füze saldırısı sırasında İran tarafından hedef alınmıştı. Şüpheliler ayrıca Hadera elektrik santralini ve Demir Kubbe füze savunma bataryası bölgelerini de fotoğraflamakla suçlanıyor.

İsrail polisinden yapılan açıklamada, “Şebeke, hava kuvvetleri ve donanma tesislerine, limanlara, Demir Kubbe sisteminin bulunduğu yerlere ve Hadera elektrik santrali gibi enerji altyapısına odaklanarak ülke çapındaki İsrail askeri üslerinde kapsamlı keşif görevleri gerçekleştirdi” denildi. Açıklamada, şüphelilere görevlerinin bir parçası olarak “Golani Tugayı üssü de dahil olmak üzere stratejik bölgelerin haritalarının idarecileri tarafından verildiği” belirtildi. Açıklamada olay “İsrail'de son yıllarda yürütülen en ciddi soruşturmalardan biri” olarak nitelendirildi.

Soruşturma Alhan ve Orhan kod adlı iki İranlı ajanın şüphelilere nakit ve Bitcoin olarak yüz binlerce şekel aktardığını ve görevleri için özel gözetleme ekipmanları satın almaları talimatını verdiğini ortaya çıkardı. Nakit para İsrail içindeki üç Rus vatandaşı tarafından teslim edildi. Rusların İsrail'e turist olarak mı yoksa göçmen olarak mı girdikleri belli değil.

Polis, iki İranlı ajanın fotoğraflanacak yerlerin listesini ve şüphelilere her bir görev için ne kadar ödeme yapılacağını belirlediklerini, bu görevlerin bazen günde üç ya da dört tane olduğunu söyledi. Görüntüler güvenli kanallar aracılığıyla adresinden İran'a gönderiliyordu.

İran ile irtibatın Alhassan adlı bir Türk vatandaşı aracılığıyla kurulduğu iddia ediliyor. İsrail polisi Alhassan'ın, Türkiye'de yaşayan ve iki kez İran'a giderek Tahran adına İsrail'de casusluk yapmayı kabul ettiğinden şüphelenilen İsrailli Moti Maman'ın da aralarında bulunduğu diğer casusluk vakalarında da şüpheli olduğunu söyledi. Başka bir soruşturmanın ardından 19 Eylül'de tutuklanan Maman, Savunma Bakanı Yoav Gallant'a yönelik suikastı kolaylaştırmak için bilgi toplamakla suçlanıyor.

Kim bunlar?

Polise göre, beşi yetişkin, biri asker kaçağı ve ikisi reşit olmayan yedi Yahudi erkeğin hepsi Hayfa bölgesinden ve düzenli bir işleri yok. İsrail'e Azerbaycan'dan göç etmişler. İkisi baba ve oğuldu.

İsrail'in Şin Bet ve Polis Birimi 433 tarafından iki ay önce başlatılan soruşturma, 19 Eylül'de adamlardan üçünün bir ordu üssünün fotoğrafını çekerken tutuklanması ve ardından diğer dördünün tutuklanmasıyla sona erdi.

Polise göre yedi kişi de bilerek İran için çalışıyordu ve daha fazla İsrailliyi işe almakla görevlendirilmişlerdi ancak bunu yapamadan tutuklandılar.

14 Ekim'de, İran adına poster asmak, para saklamak ve araçları ateşe vermek gibi çeşitli görevleri yerine getirdikleri iddiasıyla İranlı ajanlarla temas halinde olan 30 yaşındaki bir adam ve 18 yaşındaki kız arkadaşı olmak üzere iki İsrailli daha tutuklandı. Çiftin ayrıca ATM'leri sabote etme ve orman yangınları çıkarma talimatı aldıkları ve her görev için yaklaşık 5.000 dolar aldıkları bildirildi.

İçişleri Bakanı Moshe Arbel ofisine casusluk yaptığından şüphelenilen yedi İsraillinin vatandaşlıklarının iptal edilmesi konusunun incelenmesi talimatını verdi.

Hassas ABD belgeleri İran yanlısı gruba sızdırıldı

Buna paralel olarak Associated Press'in Pazar günü bildirdiğine göre ABD, İsrail'in İran'a yönelik olası bir saldırı öncesinde yaptığı askeri hazırlıklara ilişkin ayrıntıları içeren gizli belgelerin izinsiz olarak yayınlanmasını soruşturuyor. Belgeler İran yanlısı bir Telegram hesabında ortaya çıktı.

İsmi açıklanmayan üç Amerikalı yetkiliye dayandırılan haberde, belgelerin Ulusal Jeo-uzamsal-İstihbarat Ajansı ve Ulusal Güvenlik Ajansı kaynaklı olduğu ve İsrail'in kullanabileceği füze türleri ile İran'a yönelik bir saldırıyı simüle eden yakın tarihli bir İsrail askeri tatbikatı hakkında ayrıntılar içerdiği iddia edildi.

ABD'li yetkililer belgelerin İran yanlısı grup tarafından nasıl ele geçirildiğini ve Amerikan istihbarat camiasının bir üyesi tarafından kasıtlı olarak mı sızdırıldığını yoksa bilgisayar korsanlığı yoluyla mı elde edildiğini araştırdıklarını söyledi. İsrail haberlerine göre, Biden yönetimi güvenlik ihlali nedeniyle İsrail'den özür diledi. 

Kaynak: Rina Bassist / Al Monitor
Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT